Brez strahu k zobozdravniku

Naredila bi vse, da ti nikoli več ne bi bilo treba iti k zobozdravniku, a ko se zgodi, da zaradi zobobola ne moreš spati, se tvoj nasmeh zakrivi navzdol in tečeš do najbližjega zobo­zdravnika.

Brez strahu k zobozdravniku! (foto: Asha Fuller, Aleksander Štokelj) Asha Fuller, Aleksander Štokelj
16. 10. 2011

Takrat si prisegaš, da si tega ne boš nikoli več dovolila, vendar se ista zgodba prerada ponovi ... Ne odlašaj več s pregledom. Vedno imej v mislih, da so obiski zobozdravnika redkejši in manj boleči, če k njemu hodiš preventivno, in ne takrat, ko je težava že napredovala.

Popolni zobje

Če si ponosna lastnica 'biserne ogrlice', čestitamo! Bolečine v ustih ti ne kradejo nasmeha, pokvarjenih zob ni na obzorju, ne potrebuješ niti beljenja pri zobozdravniku ali zobnem higieniku!

A čeprav te je narava obdarila s filmskim nasmehom, še vedno ne pomeni, da se lahko izogibaš obiska zobozdravnika, saj bolezni zob včasih ne kažejo nobenih znakov, ko začne boleti, pa je lahko že (pre)pozno.

Preventiva je ključ za bel nasmeh

Če med pregledom pri zobozdravniku dobiš vtis, da zobozdravnik vztrajno skuša poiskati kakšno težavo, ga ne obtoži, da ti skuša le čim več zaračunati. Redna kontrola pomeni pregled zob in rentgen, s katerim ugotovi, ali bo treba zdraviti ali popravljati zob.

Vedno poslušaj nasvet zobozdravnika – prej ko bo rešil težavo, hitreje boš preprečila njeno napredovanje ter tako na dolgi rok prihranila denar
in čas.

Na kaj je pozoren dober zobozdravnik?

1. Na tvoje dlesni

Tvoje dlesni so sestavljene iz mehkega, koži podobnega tkiva in pokrivajo kost, ki zobu nudi oporo.

  • Zdrave dlesni se tesno priraščajo na zob in tako znatno omejijo pojavitev mest, kjer bi se lahko skrivale bakterije. Zdrave dlesni so po navadi nežne ali koralno
    rožnate barve, vsebujejo pa lahko tudi druge pigmente. Sprememba barve dlesni, npr. močna rdečica ali otekline, so lahko posledica bolezni dlesni (gingivitis).
  • Gingivitis se po navadi pojavi, če se na zobeh, med zobmi in vzdolž dlesni
    nabirajo obloge.  Bakterije v zobnih oblogah začnejo sproščati strupe, ki dražijo dlesni in povzročajo vnetje, tvoje dlesni pa so pordele, vnete in zatečene, ob ščetkanju pa najverjetneje krvaviš.
  • Odstopanje dlesni  Če gingivitisa ne zdraviš, prileganje dlesni na zob postopoma postane šibko in dlesen začne odstopati, zobna korenina pa postane izpostavljena zunanjim vplivom.


2. Na tvoje zobe

Zobne obloge in karies. K zobni gnilobi vodijo zobne obloge. Majhne bakterije, ki živijo v oblogah, se namreč hranijo s sladkorji, ki jih zaužijemo s hrano, in tvorijo kisline, ki napadajo zobno sklenino.  Ko se površina sklenine zmehča, postane struktura zoba šibkejša in pojavi se lahko karies. Ko ta proces napreduje, se zobna gniloba lahko razširi in uniči zob od znotraj navzven.

Nasmeh bodoče mamice

Če nameravaš v prihodnjih petih letih postati mamica, se kar takoj naroči na podroben pregled pri zobozdravniku. Vse težave z zobmi reši, še preden zanosiš, ker se med nosečnostjo lahko poslabšajo precej hitreje kot po navadi, z dojenčkom pa si tudi ne boš želela hoditi k zobozdravniku.

Strah pred vrtalnikom

Ne, tukaj ne gre za gradbeniška dela. Govorimo o napravi, ki nam neverjetno para živce, ker se nam zaradi nje trese cela glava, medtem ko zobozdravnik odpravlja okvaro na zobu. Skoraj vsak obisk pri zobozdravniku nas spominja na to napravo in včasih je strah tako velik, da se spremeni v fobijo.

Sprosti se: ta tip naprave, ki so ga uporabljali (pre)dolga leta, je nadomestil novejši in učinkovitejši model: najpogostejši so 'vrtalniki' z vodnim curkom, ki blaži bolečino.

Domača naloga

Če imaš kakršnakoli vprašanja o negi zob, o njej povprašaj svojega zobozdravnika, saj najbolje pozna tvoje zobovje. Z njim se pogovarjaj o vseh možnih težavah, ki bi te lahko prizadele (krvavenje dlesni, slab zadah, bolečina, ki se pojavi ob stiku s toplo ali hladno hrano ali pijačo), o njih se pogovorita, tudi če so nekatere izmed njih zdaj le še preteklost.

Zobozdravnika povprašaj o prav vsem, kar te zanima glede zdravja in videza tvojih zob, konec koncev gre za tvoj nasmeh in tvoje zdravje!

Ali poznaš dobrega zobozdravnika?

V večini primerov strah pred zobozdravnikom nima veliko skupnega s samim posegom. Neprijazen zobozdravnik ("Joj, kako so vaši zobje zanemarjeni!"), zobozdravnik, ki se mu vedno mudi ("Hitreje, nimam veliko časa!") ali zobozdravnik, ki ima 'težko roko', lahko ustvari nervozo, ki je lahko razlog, da začneš vedno pogosteje odlašati z  obiskom v zobozdravniški ordinaciji. Če že imaš takšne izkušnje, poišči zobozdravnika, ki ti bo pomagal vrniti pogum in samozavesten nasmeh.

Pripravila: Petra Arula, fotografija: Asha Fuller, Aleksander Štokelj