Če boš sledila tem petim nasvetom, boš dobila sanjsko službo (samo TO moraš narediti)

25. 3. 2024
Če boš sledila tem petim nasvetom, boš dobila sanjsko službo (samo TO moraš narediti) (foto: Profimedia)
Profimedia

Vse smo se že znašle pred preprekami, ki blokirajo pot do sanjske kariere – me ti jih bomo pomagale preskočiti! 

Pot do tvoje sanjske službe je velikokrat težka, polna dvomov in zavrnitev, zato je včasih težko nadaljevati v začrtani smeri. Tudi me smo se na naši karierni poti večkrat spotaknile in zato dobro vemo, kako težko je dobiti službo, o kateri sanjaš že od otroštva. Čeprav nekateri prisegajo na moč in uspešnost manifestacije, se nanjo vseeno ni dobro zanašati.

Zato tudi nam ni pomagalo, da smo že od nekdaj vestno kupovale vse Cosmopolitanove revije, jih prebirale ter skrbno hranile na polici. Treba je bilo vložiti kar nekaj truda, da smo tudi Cosmo dekleta prišla do naše sanjske službe – delo za znamko Cosmopolitan. Naše delo od nas zahteva veliko kreativnosti, poleg tega pa je zelo pomembno, da smo v koraku s trendi, zato smo posnele TikTok video, ki je posnet po priljubljenem trendu, ki ponudi šaljiv vpogled v zakulisje določenih poklicev, prijateljstev ali situacij.

Profimedia

Svojim bralkam smo namreč želele ponuditi šaljiv vpogled v zakulisje našega poklica. Snemale smo na številnih lokacijah in vmes postale tudi lačne, zato smo se ustavile v restavraciji McDonald's ter se okrepčale (na srečo je bil dan za Super sredo). Zakaj je sreda super? Zato ker te v 'Meku' vsako sredo izbran srednji meni stane le 4,80 evra

Tukaj si lahko pogledaš, kakšna smo Cosmo dekleta:   

@cosmopolitan.si Ali si se kdaj spraševala, kako je delati za Cosmopolitan? 😄 💅 😌 #cosmosi #cosmopolitan #moda #delo #socialnaomrezja #socialmedia #mcdonalds #mcdonaldsslovenija ♬ I Got It - thuy

Ker smo se tudi me, preden smo našle sanjsko službo na Cosmopolitanu, na karierni poti velikokrat spotaknile, ti predstavljamo pet odličnih nasvetov za pridobitev tvoje sanjske službe:

1. Bodi pripravljena

Najboljše mesto za začetek so tvoje lastne izkušnje in način, kako jih želiš pokazati svojemu bodočemu delodajalcu. Recimo, da te zanima položaj v prodaji – to je tisto, kar bi moralo izstopati v tvojem življenjepisu. Sliši se očitno, kajne? Ne ravno.

Veliko ljudi ustvari en življenjepis, ki ga pošlje več delodajalcem (s tem ni nič narobe!), vendar se prijavljajo na delovna mesta v več panogah, različnih poslovnih enotah in v različnih podjetjih. Na tej točki velja omeniti, da bodo ponudbe za delo podrobno opisovale, kakšne so odgovornosti za to vlogo, kakšne izkušnje ali izobrazba so potrebne in katere veščine je dobro imeti.

To je odličen način za začetek seznama vprašanj za razgovor, na katera se želiš pripraviti. Med razgovorom boš bolj samozavestna in delodajalcu dokazala, da ti je mar za svoje bodoče delo in spoštuješ njegov čas.

2. Moč zgodnjih izkušenj

Če si na začetku svoje kariere, bi moralo biti pridobivanje izkušenj tvoja glavna prednostna naloga – naj bo to program pripravništva, delovne prakse ali prostovoljstvo – vse to bo tvojemu bodočemu delodajalcu pokazalo, da si se potrudila in porabila čas za učenje in zbiranje vpogledov v želeno delovno področje.

Začetki so lahko težavni, vendar so veliko lažji, ko tvoji prvi koraki pravzaprav niso prvi koraki – ker že imaš izkušnje v nekem poslovnem okolju. Vse, kar si se naučila, gradi tvoj potencial. In to ti bo zagotovo pomagalo, da boš izstopala od konkurence.

Profimedia

3. Ne zanemari moči mreženja

V panogi, ki te zanima, bo vedno obstajala skupnost. Če želiš v celoti razumeti, kakšen bi lahko bil tvoj prihodnji položaj, kje iskati zaposlitev, kakšen je lahko postopek zaposlovanja z vidika zaposlenega, toplo priporočamo nekaj mreženja. Številni so bili že v tvoji koži in radi delijo svoje izkušnje – in ko imaš ves svet (dobesedno) na dosegu roke, bo minilo le nekaj sekund, preden boš našla blog ali forum, kjer bo nekdo, ki ti bo lahko povedal o tem, skozi kaj so šli, ko so iskali službo, ki jo iščeš ti.

Lahko se udeležiš tudi raznih zaposlitvenih sejmov v tvoji panogi, ki te zanima, in preveri, ali tvoja šola ali lokalni urad za delo izvaja programe zaposlovanja. Ti lahko pomagajo pri stiku z nekom, ki bi lahko odgovoril na vsa tvoja vprašanja o panogi ali celo določenem podjetju.

4. Uporabi družbene medije za pošiljanje prošenj za zaposlitev

Tipičen pristop k prijavi za zaposlitev je prek spletnega mesta delodajalca ali zaposlitvenega portala. Ker družbeni mediji eksponentno rastejo, bi lahko razmislila o tem, da bi s svojim potencialnim delodajalcem stopila v stik prek njegovih računov v družabnih omrežjih – prek javnega tvita z jasnega ali morda neposrednega sporočila, ki se nanaša na objavo zaposlitve, na katero si naletela.    

Upoštevaj, da te platforme najverjetneje ne spremljajo kadrovniki, a s kreativnim pristopom in pravim sporočilom bo tvoja prijava morda ena redkih, ki pritegne oko nekoga, ki bi ti lahko pomagal priti do prave osebe. Torej naslednjič, ko vidiš objavo na družabnem omrežju o zaposlitvi, ki se ti zdi prava, razmisli o tem, da stopiš v stik s tem delodajalcem prek te platforme.

5. Preuči svojega potencialnega delodajalca

Kot smo omenile zgoraj, je racionalizacija tvojih prizadevanj in prilagajanje tvojega življenjepisa za eno panogo le ena od strategij, med katerimi lahko izbiraš. Lahko narediš še korak dlje in se obrneš na eno podjetje ter ciljaš posebej nanj. To zahteva več raziskave, vendar je dobeseden primer »kakovosti pred kvantiteto« – in delodajalcu pokaže, da si opravila svojo domačo nalogo in si popolnoma pripravljena.

Obrnitev na eno podjetje naenkrat ti omogoča, da temeljito raziščeš njegovo panogo, spletno mesto, kanale družbenih medijev, poročanje v medijih, poslovni model – ali tvojo prioriteto – in sam postopek prijave.