To je VSE, kar potrebuješ za najboljši ROAD TRIP po Kaliforniji (izkušnja naše novinarke)

Že dolgo sanjaš o road tripu po Kaliforniji, na katerega se odpravita s prijateljico? Naredi takole ...

To je VSE, kar potrebuješ za najboljši ROAD TRIP po Kaliforniji (izkušnja naše novinarke) (foto: Getty Images) Getty Images
8. 5. 2019

S prijateljico sva se vsaj pet let zapored odpravljali potovanje od vzhoda na zahod ZDA, a do tega nikoli ni prišlo. Ali ni bilo dovolj časa, denarja ali pa sva bili premladi, da bi lahko najeli avto. Začela sem verjeti, da bo ameriški road trip ostal iluzija potovanja, ki ga ne bom doživela.

A pazi to! Letos so se stvari obrnile tako, da sem le doživela svoje ameriške sanje, le v nekoliko bolj okrnjeni obliki, kot sem si predstavljala. Namesto enega meseca na poti od obale do obale sva s prijateljico naredili krog po Kaliforniji, ki nama je vzel dva tedna. In bilo je povsem dovolj. 

Pričakovanja : Realnost

Ko sem si predstavljala potepanje po divjem zahodu Amerike, se mi je v glavi odvil celoten seznam pesmi, ki opevajo to pokrajino, v mislih pa se mi je vrtel videospot, na katerem mi lasje svobodno plapolajo skozi okno avtomobila. Na koncu ni bilo povsem tako, saj nama je avtoradio v glavnem lovil verske programe in (brez šale) pesem In The Air Tonight. Okna avtomobila pa so ostala tesno zaprta, ko sva se z letnimi gumami prebijali skozi snežni metež v puščavi Mojave.

Si pripravljena prijeti volan in se zapeljati od Los Angelesa do San Francisca ali obratno? Za lažje načrtovanje posnemaj mojo pot.

Los Angeles

Mesto angelov lahko razočara, če vanj vstopiš s prevelikimi pričakovanji, a lahko obenem zelo navduši, če ga podcenjuješ. Nisem mogla verjeti, kako je mogoče, da je vse videti natanko tako kot v filmu. Ameriška kultura je zelo drugačna od naše, a jo imamo zaradi predstave, s katero smo bombardirani s strani vseprisotne holivudske produkcije, za svojo. V LA-ju lahko vstopiš v domišljijski svet filma in televizije, ne da bi plačala za vstopnico.

Ko se znajdeš v obmestnem naselju ličnih nizkih hiš s popolno urejenimi vrtovi, si lahko v živo predstavljaš, kako si vitalne ameriške gospodinje mahajo z verand in kako zjutraj otroci hitijo, da bi ujeli rumeni šolski avtobus. Na območju kampusa Univerze Kalifornije z visokimi cilji v očeh cesto prečkajo študenti, oblečeni v trenirke s potiskom svoje univerze.

Na Venice Beach in v Santa Monici temnopolti rastafarijanci vsak iz svojega zvočnika spuščajo živahno glasbo, ob kateri brez zadržkov zaplešeš, saj še zdaleč nimaš možnosti, da bi izpadla čudno med kopico posebnežev. Nekateri rišejo tatuje, drugi portrete, opaziš pa lahko tudi 'povsem običajno' stojnico, na kateri guru mimoidočim za nekaj dolarjev očisti čakre ali napove prihodnost. Na plaži lahko opazuješ skupino mladih skejtarjev ali reševalce iz vode, ki stanje na peščeni plaži, raztegujoč svoje zagorele mišice, opazujejo iz modre utice v slogu iz serije Obalna straža.

Kje spati?

V Los Angelesu sva preživeli štiri noči. Prve tri sva prenočili pri prijatelju, ki sem ga spoznala na nekem drugem potovanju, zadnjo noč, tik pred odhodom domov, pa v luksuznem hotelu Waldorf Astoria Beverly Hills, kjer radi spijo slavni, od Hayley Baldwin in Kendall Jenner do Gwen Stefani in celo Baracka Obame. V loži vse diši po lilijah, v sobi pa lahko luči in zavese ugašaš in razgrinjaš z glasovnimi ukazi. Po tem, ko sem v zadnjem času preizkusila kar nekaj nadstandardnih hotelov, lahko z gotovostjo trdim, da je za moj okus Waldorf Astoria Beverly Hills eden najboljših hotelov v svetovnem merilu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cosmopolitan Slovenija (@cosmopolitansi) on

Kaj moraš tu doživeti?

 • Sprehod med observatorijem Griffith do napisa Hollywood,
 • voden ogled enega od znamenitih filmskih studiev,
 • udeležbo na snemanju večerne televizijske oddaje (Jimmy Kimmel, Ellen ali James Corden) in
 • obisk Rodeo Driva ter Hollywood Boulevarda.

Las Vegas

Kratek ovinek iz Kalifornije in vsekakor vreden obiska, če želiš dobiti občutek, kako je videti nor, a prazen svet ameriške ideje zabave, je gotovo Las Vegas v Nevadi. Hoteli v slogu velikih svetovnih mest se svetlikajo in utripajo sredi velike in prazne puščave. Vodometi škropijo v ritmu glasbe, igralnice pa imajo prav vsi hoteli v mestu, pa tudi vsaka bencinska črpalka, če se ti slučajno zazdi, da moraš na poti iz Vegasa izgubiti še kaj dodatnega denarja. S prijateljico sva v prvem poskusu iz enega dolarja naredili osem dolarjev. Nato sva odnehali in si s priigranim denarjem kupili koktajl, da sva v svetu, ki je narejen za hitro kroženje denarja, sploh imeli kaj početi.

Srečanje s slavnimi

Na stopnišču velikega kazinoja The Venetian sem opazila edino razmeroma slavno osebo, čeprav sem morda na potovanju po oazi slavnih pričakovala kakšno več. Trace Cyrus, starejši brat Miley in bivši frontman skupine Metrostation, je zelo lepo zadržal moj pogled, ko sem se spraševala, ali je mogoče, da je to res on.

Sneg v puščavi

Na poti iz Los Angelesa v Las Vegas sva se peljali skozi puščavo Mojave. Drevesa Joshua, ki so značilna za tamkajšnja puščavna območja, so bila pokrita s snegom, zaradi meteža pa je bila zaprta tudi glavna cesta. Pot, ki naj bi sicer trajala pet ur, se je zavlekla za vsaj tri več.

Čeprav nisem mogla verjeti svoji nesreči, da sem februarja zapustila Ljubljano, ki se je ta čas kopala v soncu, sem v Kaliforniji hkrati nosila vsa oblačila, ki sem jih imela s seboj, in si od Mehičanov na poti izposojala verige za sneg, sem vesela, da sem bila priča dogodku, ki se zgodi le enkrat na več let.

Žal je sneg pokvaril najine načrte obiska Velikega kanjona, ki je odlična destinacija na poti globlje v ameriški kontinent, če si že ravno v Vegasu.

Dolina smrti

Najlepši del poti je bila prostrana Dolina smrti, kjer kljub njenemu imenu nisva umrli. Prespali sva namreč v sobi, ki sva jo našli preko portala Airbnb. Rjava nizka hiša na koncu prašne poti v mestu Ridgecrest, ob obrobju doline smrti, ni imela zelenega vrta, temveč veliko prazno dvorišče iz suhe zemlje in prsti. Pred vrati je stal parkiran terenski avtomobil, na armaturni plošči pa je počivala rdeča kapa z napisom Make America Great Again. Okoli hiše je vladala popolna tišina, na verandi pa se je zibal star lesen gugalnik.

Dolino smrti prepolavlja skoraj ravna cesta, po sredini katere poteka živo rumena črta in ustvarja prizor pravega sodobnega divjega zahoda. V daljavi se lesketajo fatamorgane in vzpenjajo suha, razbrazdana hribovja. Prelivajo se tisočere barve peska, ki jih najlepše osvetli zahajajoče sonce okoli šestih zvečer.

Narodni parki

Največje drevo na svetu lahko vidiš v parku Sequoia, kjer se nad dolino, v kateri istočasno obirajo pomaranče, v snegu bohotijo sekvoje. Park je povezan s kanjonom Kings Canyon in narodnim parkom Yosemite, ki ga je veliko bolje obiskati v toplejših mesecih, ko je vreme primerno za pohode, taborjenje in obisk jezer. Razteza se po zahodnih pobočjih gorovja Sierra Nevada in naj bi bil prav posebno doživetje v kontrastu s sicer precej ravnim površjem zvezne države Kalifornije.

San Francisco

V San Franciscu nisem nosila rož v laseh, temveč kapuco na glavi, saj je ves čas malo rosilo. Domačini so rekli, da je vreme tam zelo pogosto sivo, spletni iskalniki pa za eno večjih znamenitosti mesta navajajo prav meglo. Če se odpravljaš v San Francisco, bodi finančno pripravljena, saj boš za vsako stvar odštela kar precej denarja.

Tudi vožnja po mestih ulicah je tam veliko bolj otežena kot drugod po Kaliforniji, a so visoki vzponi in spusti po gričnatem mestu predvsem nadvse zabavni. San Francisco je neke vrste mešanica Los Angelesa, New Yorka in Lizbone. Tudi tam so hiše in ulice videti kot iz filma. Če si gledala Princeskin dnevnik ali film Očka v krilu, boš tam podoživela svoje otroštvo. Za nekaj večerne romantike se sprehodi na vrh enega od gričev in si ogleduj mesto, ki se pod teboj lesketa, uokvirjeno s stavbami strme ulice.

Kje spati?

V prikupnem mestu sva noč preživeli v hotelu The Clift Royal Sonesta, ki je odlično zatišje pred mestnim vrvežem in ga odlikuje preprost in sodoben dizajn. Ponuja čudovit pogled na visoke stolpnice, na njegovi strehi pa domujejo mestne čebele, ki goste razveseljujejo z medom. Več o hotelu si lahko preberieš TUKAJ.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Clift (@theclift) on

Okoli San Francisca

Če imaš dovolj časa, lahko dan preživiš tudi v mestu na drugi strani zaliva. Oakland in Berkeley sta zanimiva vsem umetniškim in svobodnim dušam, predvsem pa mladim, saj je tam ena najelitnejših univerz Univerza Berkeley in urbano življenje, ki pride z njo.

Daljši izlet lahko narediš v dolino Napa, ki je ameriška različica evropske Toskane in najrodovitnejši predel Kalifornije, kjer se cedi odlično kalifornijsko vino in seveda spominja na prizore iz filma Past za starše.

Kaj moraš tu doživeti?

 • Obišči otok Alcatraz, kjer si boš ogledala enega najbolj varovanih zaporov v zgodovini,
 • posladkaj in zabavaj se na pomolih Fisherman's Warf,
 • obišči galerijo z moderno umetnostjo,
 • večerjaj v kitajski četrti in
 • se zapelji po cikcak ulici Lombard.

Pacifiška cesta

Vožnja po pacifiški cesti, ki se ob tihem oceanu vleče med San Franciscom in San Diegom, je sama po sebi nepozabno doživetje. Po njej sva se zapeljali, ko sva se vračali v LA, od koder je odletelo najino letalo. Vijugasta cesta se vije med prepadi, ki jih tepejo beli penasti valovi, in z gozdom poraščenimi hribovji, kjer med rastjem najdeš tudi tople izvire, v katerih se lahko okopaš, saj je ocean skozi vse leto prehladen za namakanje.

Enodnevni postanek sva naredili v zelo ličnem in urejenem mestecu Monterey, kjer so posneli nagrajeno serijo Big Little Lies. Turistično priljubljen, še posebej poleti, je tudi park Big Sur, v katerem se lahko povsem potopiš in zliješ z naravo. Za pot po pacifiški cesti boš potrebovala več časa, kot če se odločiš za avtocesto, zato pripravi dober seznam pesmi, ob katerih boš med vožnjo zaživela ameriške sanje.

B O D I   P O Z O R N A !

 • Če si mlajša od 25 let, boš morala marsikje za najem avta plačati dodatno zavarovanje, ki lahko podvoji končno ceno ponudbe.
 • V Ameriki vse deluje preko kreditnih kartic, predplačniških večinoma ne sprejemajo, debetne pa pod pogojem, da na njih piše Visa ali MasterCard.
 • Preden se odpraviš na pot, ne pozabi urediti dovoljenja ESTA, ki ga moraš skleniti najpozneje nekaj dni pred odhodom.

Besedilo: Anamarija Lukovac

Fotografije: Osebni arhiv, Instagram, Unsplash, Getty Images

Preberi še: Potovalne blogerke so razkrile spletno STRAN z daaaaaaleč najnižjimi cenami letalskih kart

Priporočamo tudi: 8 potovanj, na katera se moraš odpraviti še pred 35. letom