TOP knjige, ki jih moraš nujno prebrati (če ljubiš knjige, ki te nekaj naučijo)

Se strinjaš, da je malo stvari boljših od ležanja na kavču pod dekco z dobro knjigo v roki?

TOP knjige, ki jih moraš nujno prebrati (če ljubiš knjige, ki te nekaj naučijo) (foto: JIN CHU/EYEEM GETTY IMAGES/EYEEM) JIN CHU/EYEEM GETTY IMAGES/EYEEM
9. 4. 2019

Na teh straneh smo objavili že veeeeliko fantastičnih knjižnih predlogov, današnji pa bo malenkost drugačen. Tokrat smo ti pripravili seznam neleposlovnih knjig, ki jih moraš prebrati, če si želiš življenje bolje razumeti. 

Te knjige se dotikajo najpomembnejših življenjskih tem:

  • dotikajo se spanja,
  • naše velikokrat napačne predstave o svetu,
  • moči naših možganov,
  • o pomembnosti razumevanja različnosti ljudi in
  • o škodi, ki jo našemu telesu dela sladkor.

Same pomembne in zanimive teme! Pa si jih poglejmo!

#1 - Nicholas Carr - Plitvine (ang. The Shallows)

Odlična knjiga o fluidnosti naših možganov. Ne le, da izvemo, kakšne posledice ima uporaba interneta na naše možgane, izvemo tudi, da ni vse izgubljeno. Če so možgani v kolikor toliko dobrem stanju (recimo ne ravno po možganski kapi), jih lahko vedno spremenimo nazaj v prvotno stanje. 

#2 - Matthew Walker - Zakaj spimo (ang. Why We Sleep)

Ne, spanje ni nepomembno in ne, spanja ne moremo nadoknaditi ob vikendih. Ko boš prebrala to knjigo, boš huda, da nisi resnice o spanju vedela že prej! In boš zagotovo vsako noč želela spati vsaj osem ur.

#3 - Hans Rosling z Ola Rosling in Anna Rosling Rönnlund - Factfulness

Se ti zdi, da je na svetu vse narobe in da je vedno slabše? V desetih nadvse zanimivih točkah avtorji pokažejo, da moramo na vse okoli sebe gledati z merico dvoma in da je stanje na svetu kljub splošnemu prepričanju, vedno boljše.

#4 - Susan Cain - Tihi (ang. Quiet)

To knjigo moraš prebrati, pa če si introvertirana oseba ali ektrovertirana! Če si introvertirana boš končno spoznala, da s teboj ni nič narobe! V primeru, da si ektrovertirana, pa ti bo branje pokazalo, da introvertiranci niso nič bolj čudni, le na svet gledajo drugače. Nerazumevanja bi bilo manj, če bi vsi prebrali to knjigo!

#5 - Robert H. Lustig - Mastna laž: Grenka resnica o sladkorju (ang. Fat Chance)

To ni nobena magična knjiga, ki bi predstavljala to ali ono dieto. Je le knjiga, ki na enostavno razumljiv način predstavi, kako telo deluje in kaj potrebuje za boljše funkcioniranje. Avtor ne prepoveduje sladkorja, poda pa predloge, kako ga uporabljati zmerno in tako, da si ne škodimo.

Kateri predlog ti zveni najboljše?

Sedaj pa brž po knjigo, potem pa na kavč in uživaj v branju! Pa ne pozabi na kakšen sladek prigrizek. 😁🍫

Še več sladkih vsebin si poglej na Sladki trenutki življenja.