"Znašla sem se v veliki stiski. Pri fantu se vse vrti samo še okoli alkohola in zabave. Kaj naj storim?" (Terapevtka svetuje)

Kaj storiti, ko si zaljubljen v nekoga, ki ima težave z alkoholom? Ko se pri njem vse vrti okoli piva s sodelavci po službi in ko se tudi vikendi pri njem vrtijo samo okoli pijače in zabave? Svetuje zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

"Znašla sem se v veliki stiski. Pri fantu se vse vrti samo še okoli alkohola in zabave. Kaj naj storim?" (Terapevtka svetuje) (foto: Profimedia) Profimedia
31. 5. 2018

"Lepo pozdravljeni! Znašla sem se v veliki stiski. S fantom sva skupaj že 4 leta. Jaz sem stara 27, on pa 31 let. Že pred meseci sem opazila, da je pričel piti veliko alkohola.

Nekaj piv po službi s sodelavci je pri njem že stalnica, nato pa pride domov in pije vse do večera. Tudi vikendi se pri njem vrtijo samo še okoli pijače in zabave.

Včasih ga tudi po dve noči ni domov, se ne oglaša na telefon ali pa se javi ves pijan. Takrat se vedno skregava in tudi nasploh se zadnje čase težko normalno pogovarjava.

Ga opozarjam, opominjam, včasih že tudi težim, da naj neha, da ne morem več, kako si to predstavlja in da bom odšla, če se nekaj ne spremeni, …

Pa vse skupaj zaleže le za kakšen teden, potem pa se vrne v stare tire. Še posebej me skrbi, ker je bil njegov oče prav tako alkoholik, ki je skoraj propadel. Sicer je sedaj ozdravljen, ampak mojemu fantu ne želim, da gre po njegovi poti.

Rada ga imam, zelo ga imam rada, ampak z nekom, ki ima težave z alkoholom, si ne želim ustvarjati družine.

V to sem trdno odločena. Žalostna sem, včasih že prav obupana in nemočna, ker ne vem več, kaj narediti, da bi me fant slišal, se streznil in postal tak, kot je bil nekoč. 

Iz prijetnega, skrbnega fanta se spreminja v nekoga, ki mu je vseeno za vse. Vesela bom vsakega vašega nasveta. Lepo vas pozdravljam."

Alenka Lanz, zakonska in družinska terapevtka svetuje ...

"Lepo pozdravljeni, Zaskrbljena punca! Verjamem, da imate radi svojega fanta in da vas straši, ko opazujete, kaj se z njim dogaja. Zavedate se resnosti situacije in to je dobro.

Alkohol namreč naredi veliko škode, tako tistemu, ki pije, kot tudi vsem njegovim bližnjim.

Navadno ste prav bližnji tisti, ki pričnete prvi opozarjati na pretirano pitje, saj se človek sam tega ne zaveda ali pa si tega ne zmore priznati. To, da ste trdno odločeni, da ne želite živeti in si ustvariti družino z alkoholikom, je lahko vaše vodilo na poti skozi življenje. Negujte v sebi to odločnost, ne glede na vse.

Vaš fant se je z alkoholom najprej srečal znotraj svoje družine. Če je gledal svojega očeta propadati zaradi pretiranega pitja, mu je oče nevede predal tudi veliko predstav, stališč in vrednot o svetu, predvsem pa model, kako moški rešuje težave, ko se le te pojavijo. Tako, da jih utopi v pijači.

Torej se s težavami ne sooča in jih aktivno rešuje, ampak pred njimi beži v omamo.

Oče mu je bil zgled, četudi negativen. Verjetno je vaš fant kot majhen deček odrastel hitreje kot njegovi vrstniki.

Nase je moral prevzeti veliko bremen, odgovornosti, strahu, sramu in krivde. Vprašanje je, ali je sploh kdo resnično slišal njegovo bolečino, ki se skriva pod tem.

Le ugibava lahko, kaj se dogaja z vašim fantom, kaj znotraj sebe doživlja in zakaj potrebuje pijačo, da se sprosti in umiri.

Zelo verjetno pa gre za nezadovoljene čustvene potrebe, ki se navadno zadovoljijo v odnosu do ljudi: potreba da bi bil za nekoga vreden, edinstven in dragocen, da bi ga nekdo slišal, začutil in potolažil, da bi bil nekomu pomemben.

Te potrebe najverjetneje izhajajo iz njegovega otroštva in so bile nezadovoljene prav v odnosu s tistimi, katerim je ta fantek najbolj zaupal in jih potreboval.

Te potrebe so se sedaj prenesle v odnos do alkohola.

Pijača ga pomiri, ublaži njegove skrbi in strahove ter poskrbi za to, da se prežene bolečina. Če na tak način beži tudi pred občutkom nevrednosti, neuspeha, pomanjkanja smisla v življenju ali občutka, da ni vreden ljubezni, mu alkohol požene po žilah tudi lažni občutek samozavesti.

Gre za odklop od realnosti. Ne gre le za odvisnost, ampak bolezensko stanje, saj spremeni zgradbo možganov. Spremenjeno izločanje hormona dopamina, ki mu daje občutek sreče, vznesenosti in ugodja, pa na dolgi rok povzroči, da potrebuje vedno več alkohola za isti učinek.

Vaš fant je lahko trenutno v fazi pretiranega pitja, ki pa se lahko razvije v alkoholizem.

Zato bodite pozorni tudi na tipične znake alkoholizma, kot so: vztrajanje pri pitju kljub škodljivim posledicam, močna želja po pitju, nezmožnost obvladovanja pitja, zvečana toleranca do alkohola, zanemarjanje obveznosti (npr. služba, hišna in druga opravila), zmanjšanje življenjske aktivnosti ter možna abstinenčna kriza ob prenehanju pitja.

Bližnji ste lahko nekomu, ki pretirano pije v veliko pomoč, če le pristopate k reševanju težav na aktiven način.

Ste navadno prvi, ki pričnete opozarjati, da ima oseba težave, ki si jih sama niti ne zaveda, si jih ne prizna ali zanika ter išče pojasnila in opravičila. Pogosto tudi tako, da uspešno manipulira s tistimi, ki ga na težavo opozarjajo. Lahko jih sramoti, nanje vali odgovornost in krivdo ali se jezi.

Če boste videli čez njegove manipulativne igrice, boste imeli večjo možnost uspeha, vaša pomoč pa bo lahko bolj učinkovita.

Vprašanje, ki bi si ga bilo dobro postaviti tudi je, kaj se je v vajinem odnosu spremenilo, da je med vaju stopil alkohol.

Že nekaj let sta v zvezi in šele nekaj mesecev nazaj ste pričeli opažati fantove težave.

Alkohol navadno zapolni praznino, tako notranjo kot tisto, ki se ustvari v odnosu. Kje se je ta praznina pojavila pri vama?

Če poskusite na situacijo pogledati z razdalje in čim bolj objektivno, brez da iščete krivca in prelagate odgovornost le na fanta, kje bi prepoznali vzrok? Kdaj ste začutili, da se vajina bližina in intima rahlja? Kaj se je takrat zgodilo? Kako sta to reševala? Vzemite si čas in si odgovorite na ta vprašanja, saj vam bodo pomagala prepoznati čeri, zaradi katerih je vajina ladje skrenila s poti.

Zavedajte se tudi, da fantu lahko le pomagate s svojo ljubeznijo, odločnostjo in podporo, vendar je on tisti, ki mora za svoje pitje prevzeti polno odgovornost.

Le on sam se lahko odloči, da bo z alkoholom prenehal. Nihče se ne more odločiti namesto njega in nihče ga ne more v to prisiliti, če sam znotraj sebe tega ne začuti.

Včasih pomaga šele ultimat o odhodu, ki je narejen s tako odločnostjo in ljubeznijo, da premakne notranjost človeka. Če povem na kratko: vi niste kriva, da vaš fant pije. Za to je odgovoren sam in le on se lahko odloči za spremembo.

Še naprej se pogovarjajte s fantom (vendar ne v pijanem stanju, takrat vas ne sliši in lahko obljublja stvari, ki jih potem ne izpolni).

Bodite odločni, ljubeči in odkriti, ne napadajte, obsojajte ali ga krivite. Povejte mu, da vam je mar, kaj opažate in da ste skupaj z njim pripravljeni poiskati pomoč.

Obstaja več oblik pomoči, tako bolnišnične, do samopomočnih in terapevtskih skupin. Berite literaturo na to temo, aktivirajte se, povežite se z njegovimi starši in prijatelji, kateri nimajo težav z alkoholom.

Stopite skupaj, naj vas ne bo sram govoriti o tem. Aktivirajte se, ne predajte se čakanju, da se bo kar samo od sebe nekaj spremenilo.

Verjamem, da imate znotraj sebe dovolj moči, poguma, odločnosti in ljubezni, da fantu pomagate iz stiske.

Vendar ne pozabite: najprej ste odgovorni za svoje življenje. Le vi se odločate, kako ga boste živeli. Največjo odgovornost imate najprej do sebe. Ne želim vam, da si dopustite, da vam alkohol zagreni življenje. Odločitev, kako boste živela svoje življenje pa je, tako kot vedno, le vaša.

Vam želim veliko ljubezni in notranje moči na vaši poti ter vam želim prisrčen dan še naprej!"


Alenka Lanz, zakonska in družinska terapevtka

Si se tudi sama znašla v kakšni življenjski stiski, pa ne veš, kako naprej?

Svoje vprašanje pošlji na info@alenkalanz.si (pripis: za Cosmopolitan), Alenka ti bo z veseljem odgovorila in pomagala.

Če bi se rada z njo pogovorila osebno, pa te toplo vabimo, da obiščeš njeno spletno stran www.alenkalanz.si ali ji slediš na njenem Facebook profilu.

Preberi še: 9 znakov, da sta seksualno nekompatibilna

Priporočamo tudi: Imam 'sugar daddyja', da lahko preživljam sina, in moje življenje izgleda tako (resnična izpoved)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri