Znanost pravi, da je TO najboljši način, da preboliš razpad zveze

Čokolada, žalostne pesmi in smiljenje sami sebi so le začasne rešitve.

Znanost pravi, da je TO najboljši način, da preboliš razpad zveze (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 6. 2018

Vsak razpad zveze je težak. Ne glede na to, ali je zanj bil odgovoren fant, ali pa si globoko v sebi sama vedela, da se v zvezi ne počutiš več tako kot na začetku.

Proces, ko skušaš preboleti konec razmerja, je težak in zahteva svoj čas. Na srečo so profesorji z univerze Missouri-St. Louis raziskali tri strategije, ki olajšajo neprijetne občutke, ki spremljajo konec razmerja.

Govorimo o načinih reševanja, pri katerih s kognitivnimi strategijami spremeniš intenziteto trenutnih čustev z vidika romantične ljubezni.

Kaj pravi raziskava?

V raziskavi je sodelovalo 24 ljudi (starih med 20 and 37) in večina je po razpadu zveze še vedno gojila čustva do bivšega partnerja. Rezultate so pridobili z merjenjem možganskih valov udeležencev, medtem ko so preizkušali tri načine za premagovanje negativnih občutkov ob koncu zveze, in sicer:

- novo negativno ovrednotenje zveze,

- novo ovrednotenje ljubezenskih občutkov,

- odvračanje pozornosti.

V vsaki fazi raziskave so udeleženci opazovali fotografije svojih bivših. V prvem koraku so se morali osredotočiti na negativne točke v razmerju, v drugi fazi so morali sprejeti svoja trenutna čustva do bivšega partnerja, v zadnji fazi pa so jim bila posredovana različna naključna vprašanja, s katerimi so poskušali odvrniti njihovo pozornost.

In rezultati?

Prva strategija (novo negativno ovrednotenje zveze) se je izkazala kot najbolj učinkovito, ampak so se udeleženci v tem krajšem časovnem obdobju vseeno slabo počutili. Novo ovrednotenje ljubezenskih občutkov žal ni obrodilo sadov. Prav tako je odvračanje pozornosti služilo samo kot kratkotrajna rešitev, saj se je čustva le ignoriralo, namesto da bi se jih sprejelo in premagalo.

Na koncu so raziskovalci sklenili, da je najbolj učinkovita rešitev kombinacija prve in druge strategije.

Imaš to!

V vsakem primeru moraš vedeti, da vsak preboli razpad zveze na svoj način. Tukaj ni prave in napačne rešitve. Ne glede na to, kako se boš soočila s svojimi čustvi, moraš vedeti, da sprejmi vsak dan posebej in ne prehitevaj stvari. Na koncu bo vse v redu. <3

Prirejeno po tem članku.

Foto: Shutterstock

Preberi še: Razlog, zakaj sta Natalija Gros in Rok Kunaver (Zvezde plešejo) skrivala svojo zvezo!

Priporočamo tudi: ŠOK! Johnny Depp, kaj se je zgodilo s teboj?!?