Znamenja, ki kažejo da si pripravljena na pravo ljubezen (Končno!)

Bi končno rade srečale pravo ljubezen? Potem nikar ne posedajte pred televizorjem, temveč pojdite v akcijo!

24. 10. 2017

Kako ste? Super? V romantičnem objemu šarmantnega mladca s kupo šampanjca v roki? Ja, ampak zakaj ste potem v pižami?

Zato, ker v resnici sedite pred televizijskim sprejemnikom, v družbi temnolasega lepotca, ki pa je na žalost zgolj filmski junak.

Ne glede na vse povedano ste vendarle pripravljene, da končno srečate svojo veliko ljubezen. Nekatera znamenja v nadaljevanju neizpodbitno pričajo o tem.

Želite, da vas udari kot strela = niste še pripravljene

Bi rade, da bi se tudi vaše srce iznenada ogrelo za kakšnega noro hudega tipa? Kakšna zmota!

Znani francoski sociolog Jean-Claude Kaufmann zatrjuje, da takšna ljubezen ne zagotavlja, da bo zveza tudi zares uspešna. Pogosto gre le za kratkotrajne zveze.

Velika ljubezen običajno nastopi po obdobju negotovosti in preizkušenj, s katerimi želimo preveriti, ali partner zares ustreza našim pričakovanjem o sreči.

Potemtakem danes ni več prostora za romantiko?

O, seveda, zaljubljenca si lahko izpovesta mnogo lepega, toda zagotovo ne z dialogi, kakršnim smo bili priča v filmu Titanik.

Zelo malo ljudi ljubezen ‘zadene’ na ta način, resnici na ljubo pa mnogi svojo zgodbo preprosto malce prikrojijo, da bi bila videti takšna.

Toda, ali je velika ljubezen kaj manj čarobna, če je nismo prepoznali že na prvi pogled?

Če greste na družinsko srečanje = pripravljene ste

Smrt v širšem družinskem krogu ni le priložnost, da boste končno lahko oblekle tisto čudovito črno obleko. Naj se sliši še tako čudno, pogreb predstavlja ugodno okolje za veliko ljubezen.

Po mnenju znanega psihologa in psihoanalitika Alberta Eiguerja ima dogodek pravo erotično moč.

Žalost predstavlja ugodno okolje, saj med ljudmi ustvarja solidarnost, podira pregrade, zaradi nje pogosto ‘izstopimo’ iz stroge konvencionalnosti in se odpremo.

28-letna Greta je doživela takšno izkušnjo. Na pogrebu svoje krstne botre je tako jokala, da sploh ni opazila očarljivega moškega, ki je v cerkvi stal čisto poleg nje.

Šele ko jo je prijel za roko, da bi jo malce pomiril, si je rekla: ‘Glej, kako je čeden.’ Spominja se, da je bila s svojimi od joka zabuhlimi očmi najbrž tako seksi kot kakšna žaba, pa vendar sta s čednim neznancem pozneje obdelala vse vidike človeškega bivanja: ljubezen, rojstvo, smrt, vero. In prav ta šarmantni mladenič je pozneje postal njen mož …

Ali to pomeni, da se moramo udeleževati pogrebov, če želimo spoznati svojo pravo ljubezen? Ne, pogreb nikakor ni edina priložnost.

Drugo takšno družinsko srečanje, ki odpira seksualni apetit, je tudi poroka. Pri tem nehote pomislimo na svoje starše, kar poraja v nas misel na ljubezen, združitev.

Takšen dogodek nas prisilili, da se osvobodimo nekaterih spon. Prav zato so različna praznovanja ali počitnice ugodni trenutki za sklepanje poznanstev.

Imate vizijo idealne ljubezni = nanjo še niste pripravljene

Radi bi, da bi bila vaša ljubezen velika in poetična. Sanjanje o princu na belem konju je pomembno, saj omogoča uresničenje nekega notranjega sveta, ki ga je mogoče primerjati z resničnostjo.

Toda sestavljanje nekakšnega seznama značilnosti, ki naj bi jih imel idealen moški, pomeni doživljanje ljubezni kot navadno potrošništvo.

Ko človek dejansko odkrije notranji svet drugega, je to pogosto šok. In po mnenju psihologa Kaufmanna tudi veliko nasilje do samega sebe.

Ljubezenska zveza je namreč prava avantura, saj se mora človek delno odpovedati samemu sebi, celi gori svojih starih navad, ki jih mora uskladiti s partnerjem. To je velik duševni napor, saj ne vemo, h kakšni novi identiteti nas vodi. V resnici človek poskuša ostati tisto, kar je, ter v vse skupaj kvečjemu dodati še nekoga, ne da bi ga ta poskušal kakor koli spreminjati.

To je najbrž razlog številnih uspešnih srečanj na medmrežju: človek lovi, ne da bi se mu bilo zato treba čemur koli odpovedati. “Zapomnite si, da je takrat, ko živimo v partnerski zvezi, zadnji človek, za katerega bi bili radi lepi, prav partner!” zaključuje Kaufmann.

Rade bi prekosile mamo = potem še niste pripravljene

Ali poskušate narediti bolje kot vaša mama? Ali nikakor ne bi hoteli biti podobne svoji mami, ki se je v vsem podredila vašemu očetu? Ste stoodstotno neodvisne, tako po finančni kot po čustveni plati? Ali niste mogoče malce pomešale finančne in čustvene neodvisnosti?

Po mnenju psihologa imajo mnoge mlade ženske, ki so po strokovni (materialni) plati presegle svojo mater, hkrati občutek, da so zaradi tega v prednosti tudi v ljubezni.

Vendar pa ljubezensko življenje ne sloni na enakih vrednotah kot profesionalno. Mislili bi, da bo dejstvo, da so zaključile dolgotrajen študij in dale prednost profesionalnemu življenju, ženske vzpodbujalo, da bodo posvetile čas partnerski zvezi in družini. Vendar pa so zaradi tega kvečjemu bolj nezrele.

Po mnenju Alberta Eiguerja se ta nezrelost lepo odraža v televizijskih serijah, kot sta Seks v mestu in Raztresena Ally.

Ženske junakinje so romantične, vendar nepotrpežljive in netolerantne, pripravljene vedno na nove zveze, ki pa, na žalost, nikoli ne trajajo. In tako junakinje postajajo vedno bolj nesrečne.

Nocoj ne grem ven = še kako ste pripravljene!

Se sprašujete, ali je življenje samcev dolgočasno? Večno prihajanje domov (kjer vas, mimogrede, ne čaka nihče), odhajanje od doma, pogosto bedenje do zgodnjih jutranjih ur, vstajanje v poznih popoldanskih urah …

Priznati je treba, da je samsko življenje lahko zelo vznemirljivo, prekipevajoče, sestavljeno iz vzponov, žal pa tudi padcev.

In prav zato želja do srečanja z veliko ljubeznijo pomeni, da ste se na nek način pripravljene odpovedati vsemu temu prekipevanju in ga zamenjati za življenje v dvoje.

Slednje je po Kaufmannovem mnenju sestavljeno iz dveh plati. Prva je svetla (počutimo se svobodne, razpolagamo s svojim življenjem), druga pa je temnejša.

V partnerskem življenju se situacija nenehno spreminja: v enem trenutku lahko vlada evforija, že v drugem pa depresija.

Poleg tega pa je treba na nek način uiti družbi, ki ji pripadamo. Slednja sicer nekaj časa res nudi neko varno zatočišče, vendar pa mora v določenem trenutku dati soglasje, da jo nekdo zapusti. Hkrati takšna klapa pri svojih pripadnikih pogosto vzpodbuja kar malce preveč visoko mnenje o sebi.

31-letna Katja ne skriva želje, da bi našla pravega moškega, vendar hkrati dodaja, da ji tudi brez njega ni prav nič dolgčas. Vsakokrat, ko se odpravlja ven, sicer razmišlja o tem, da bo mogoče le naletela na pravega, vendar pa zelo rada ostaja tudi doma, kjer se počuti zelo prijetno in sproščeno.

Pogosto povabi k sebi kakšno prijateljico, s katero razpravljata o vsem mogočem – tudi o fantih, se razume. In kljub temu Katja ni tako srečna, kot bi marsikdo utegnil misliti. Ko se zvečer vrne domov, pogosto joka.

Neverjetno, to se ji največkrat dogaja prav po kakšnem prijetnem večeru, ki ga je preživela s svojimi prijatelji.

Po Kaufmannovem mnenju je odpoved samskemu življenju hkrati tudi odpoved nečemu dragocenemu: mladosti.

Ker scenarij za prihodnost ni napisan vnaprej, ima vsakdo svoje življenje, polno najrazličnejših načrtov, medtem ko življenje v dvoje skoraj neizbežno pomeni, da se človek ustali v družinskem življenju.

In kako potem najti ustrezen kompromis?

Napisala: Anka Tavčar Prelog

Preberi še: "Strah, močnejši od mene" (ali kako živeti z napadi panike) ali pa si spoznaj preproste trike, s katerimi svojo lepoto ohranjajo svetovno znane zvezdnice.