Teh 6 znakov v hipu RAZKRIJE, ali je vajin ODNOS zdrav (in fantastičen) ❤️

Zadnje čase pogosto slišimo izraz zdrav odnos, nihče pa zraven ne pove, kaj zdrav odnos pravzaprav je. Še manj ti je jasno, ali si sama v zdravem odnosu in kaj lahko storiš za to, da bi bila, ampak teh nekaj dvomov bo konec, ko boš prebrala spodnje ugotovitve.

Teh 6 znakov v hipu RAZKRIJE, ali je vajin ODNOS zdrav (in fantastičen) ❤️ (foto: Profimedia) Profimedia
14. 9. 2021

Ne glede na to, kako dolgo si z nekom in uživaš v vsaki prosti minuti, ki jo lahko z njim preživiš, včasih težko trdiš, da si z njim za vedno.

‘Zdravje’ nekega odnosa je na prvi pogled lahko zelo nevidno, šele ko ga podrobno raziskuješ, najdeš vzorce, ki te pripeljejo do tiste usodne odločitve – da, ostala bova skupaj, ali ne, nisva za skupaj.

Pomembno je, da si v partnerstvu ustvariš svoboden prostor, ki ne duši razvijanja osebnih potencialov, ambicij in želja, kar seveda ne pomeni, da lahko eden od partnerjev svobodno izbira, drugi pa ne.

V Cosmu smo pripravili šest vprašanj, ki si jih je dobro zastaviti, kadar ocenjuješ svoj odnos s fantom in bi rada vedela, kam vse skupaj pelje.

Iskreno odgovori nanja in kmalu boš vedela, ali imata trdno osnovo, na kateri se vajina ljubezen lahko razvija.

1 Sem lahko iskrena in povem, kar mislim, ne da bi s tem vse pokvarila?

To smo že stokrat zapisali in lahko še stokrat zapišemo: komunikacija je pomembna, ampak pomembno je tudi, o čem se pogovarjamo. Pogovor o vremenu gotovo ni pravi način, kako reševati težave, in s to zavestjo se zdrav odnos začne.

Naslednji logični korak je, da smo pri pogovarjanju pošteni do sebe in drugega, sicer vse skupaj nima smisla in se lahko vrnemo na pogovor o vremenu.

Doc. dr. Vesna Leskošek s Fakultete za socialno delo pravi, da je iskrenost odvisna od tega, kako partnerstvo razvijamo že od začetka odnosa, kako si partnerstvo predstavljamo in od izkušenj, ki jih imamo z morebitnimi prejšnjimi partnerstvi.

Na to, kako bomo razvijali odnos, vplivajo tudi izkušnje, ki jih pridobimo skozi odraščanje in socializacijo. Pomembno je, kakšno partnerstvo so razvijali starši in kakšne informacije smo pridobili iz njunega odnosa.

Da bi lahko ohranjali iskrenost in razvijali zaupanje, se moramo v partnerstvu počutiti varni in sprejeti. Varnost pa lahko pridobimo le tako, da ne ustvarjamo prostorov tišin, se ne izogibamo neprijetnih tem in dogodkov, ne gradimo partnerstva na izmišljenih identitetah in prilagojenih zgodbah.

V odprtem in varnem partnerstvu ni potrebe po tem, da bi svoje mnenje zadržali zase. Seveda pa je pri tem tudi pomembno, da v partnerstvo ne vnašamo idealiziranih podob o drugem in ne skušamo spreminjati nekoga le zato, ker ne živi v skladu z našo podobo. Ambicije, da bomo drugega spremenili po svoji podobi, so vnaprej obsojene na neuspeh. Človek se lahko spreminja le sam in to le toliko, kot želi.”

Na kratko povedano – če bi rada spregovorila o nečem manj prijetnem, boš slej ko prej to tudi morala storiti. Na lep način, a vztrajno, če hočeš, da se odnos nadaljuje.

2 Ali si vzameš dovolj časa zase?

Zagotovo partnerski odnos spremeni stvari v tvojem življenju, ampak ne pozabi na svoje življenje, na svoje prijatelje in svoje konjičke.

V začetni fazi zaljubljenosti se skoraj vsi odpovemo zunanjemu svetu, ker imamo oči samo za najdražjega/-o in drugače tako ali tako ne moremo živeti. Šele po nekaj mesecih si spet vzamemo čas za kavo s prijateljico, obiščemo sorodnike in se odpravimo v kino s sošolci, kar je popolnoma razumljivo, saj nas hormoni trdno držijo v svojih krempljih.

Zoprno lahko postane, ko mine nora faza zaljubljenosti in s tem tudi razmišljanje, da morata biti ves čas skupaj. Veliko parov se takrat preprosto razide, ker ne znajo biti sami in ker se je treba soočiti z dejstvom, da vseh stvari pač nimata skupnih.

“Zaprto partnerstvo, v katerem ni prostora za druge ljudi, je težko dolgotrajno,” meni dr. Leskoškova.

“Ponavadi ljudje partnerstvo omejujejo iz strahu pred izzivi, ki jih lahko vnesejo druge osebe in je prej odraz tega, da se ne počutimo varni in sprejeti, kot pa odraz ljubezni. Sama menim, da je uspešno tisto partnerstvo, ki ga sestavljata dve avtonomi osebi, ki se samostojno razvijata in pri tem upoštevata razvoj drugega. Pomembno je, da razvijata tudi skupne interese in dejavnosti, ki ju povezujejo.”

Da fantu lahko zaupaš in nisi ljubosumna, ko ga ni zraven tebe, je znak, da se v odnosu počutiš varno in da lahko napreduješ.

3 Sta drug z drugim to, kar sta v resnici?

Jasno, ko začenjaš neko razmerje, želiš sebe prikazati v najboljši luči, komu bi sploh padlo na kraj pameti, da na prvem zmenku pripoveduje o svojih slabih razvadah!

Ko pa odnos traja dovolj dolgo, da se v njem sprostita, se ‘sprostijo’ tudi tiste lastnosti, ki sta jih do takrat bolj ali manj prikrivala.

To je trenutek, ko začneš partnerja resnično sprejemati, in on tebe, pa tudi če mu najprej priznaš le to, da te nogomet na smrt dolgočasi. Če te ima rad, bo to poskušal razumeti in te sprejeti takšno, kot si.

Dr. Leskoškova pravi, da v partnerstvo vnašamo osebne zgodovine, tudi če niso izgovorjene. Izkušnje, strahovi in naša ravnanja v preteklosti vplivajo na to, kako razvijamo sedanje partnerstvo.

Vprašamo se lahko, ali ima smisel odnos, v katerem ne moremo spregovoriti o določenih stvareh. Je bolje molčati ali je bolje tvegati, da partner ali partnerka ne sprejmeta neprijetnosti, ki so se nam zgodile ali smo jih povzročili sami? Verjetno ni dilema to, ali bi povedali ali ne, temveč kdaj to storiti in kako to sporočiti. Z drugimi besedami – spoznajta se, preden se vselita skupaj!

4 Se z njim nasmejiš večkrat kot z drugimi?

Na prvi pogled se takšno vprašanje ne zdi nič posebnega, kajne, kdo se pa ne smeji komediji ... Pravzaprav gre bolj za to, ali te zna tvoj fant nasmejati, ali te pozna tako dobro, da tudi v najbolj zoprnih trenutkih ve, kaj mora storiti, da boš boljše volje. Če to zna, sta na najboljši poti, da dolgo ostaneta skupaj.

Humor oziroma sposobnost, da se skupaj nasmejeta problemom, je za vsakdanji odnos izjemno pomemben, po mnenju dr. Leskoškove zelo močan in pogosto tudi odločilen dejavnik za njegovo trajanje.

Humor, smeh in zabava kažejo sproščenost inodprtost v partnerstvu. Povzročajo ugodje in lahkotnost in povedo, da je partnerstvo prostor, ki razbremenjuje.

Ni treba, da si začneš iskati partnerja med cirkusanti, bodi le pozorna na to, kako se znata zabavati. Sama sem se vedno bala registracije avtomobila, ker sem pač samo ženska, ki o avtih nima pojma.

Odkar gre z mano moj fant, ki se namesto mene šali z mehaniki in mi hkrati kar naprej spodbudno mežika, češ saj bo, je registracija avta tako enostavna, kot če bi kupila kilo kruha, le stokrat bolj zabavna.

5 Lahko vedno znova prebudita strast?

Hja, dnevi, ko si ga samo pogledala in si bila že čisto vzburjena, pač ne trajajo v nedogled, če se to zdi še tako nemogoče. Ni pa nemogoče vedno znova obuditi strasti, le majčkeno se je treba potruditi in o svojih željah kdaj tudispregovoriti, ne le pričakovati, da jih bo tvoj dragi brez besed uslišal.

Priznam, da se je veliko mojih odnosov končalo, takoj ko se je strast začela ohlajati, ravno zato, ker nisem storila ravno veliko, da bi jo ohranila. Enostavno sem sklepala, da je s koncem strasti blizu tudi konec zveze, ampak saj sama veš, da vedno ni tako.

Partnerstvo je odnos, ki ga je treba negovati, tudi seksualno. Če to pomeni več pogovorov in razkrivanja fantazij, želje, da bi zadovoljila partnerja in nenazadnje želje, da bi bila tudi sama zadovoljna, si vzemita čas.

In kako pomembna je pri vsem tem zvestoba? Raziskave kažejo, da mladi visoko vrednotijo zvestobo, ki se nanaša na to, da v času partnerstva ne obstajajo druge ljubezenske zveze in skoki čez plot.

“Potreba po drugih ljubezenskih zvezah najbrž kaže, da partnerstvo vsaj enega v paru ne zadovoljuje več in takrat je čas, da se o skupnem življenju resno vprašamo ali pa iz odnosa izstopimo,” razlaga dr. Leskoškova.

6 Ali prebudi v tebi najboljše?

Morda zveni klišejsko, vendar naj bi prav to tvoj fant počel. V trdnem in ‘zdravem’ odnosu se partnerja spodbujata k razvijanju in rasti, k premikanju mej, ki ovirajo razvoj. Ko eden od njiju stori korak naprej, mu v tem sledi še drugi. Tako skrbita, da čustveno, seksualno in duhovno napredujeta, kar se seveda pozna tudi pri delu, učenju ali drugih odnosih.

Šele ko sem spoznala svojega zdajšnjega fanta, sem razumela, kaj spodbuda pomeni.

Preprosto, ampak očitno dejstvo, da on verjame vame, tudi ko drugi ne, me je pripeljalo do tega, da mu zaupam, da je zame pomembno, kaj on misli, in da ga vedno vprašam za nasvet. Prav oddahnem si, ko predebatirava stvari, in imam boljši občutek, preden se česa lotim. To je ves čar tega.

Zdravi pari hočejo najboljše drug za drugega in tako tudi delujejo. Morda to ni vedno enostavno in potrebuješ veliko potrpežljivosti in prilagajanja, je pa vsekakor vredno truda, tako zate samo kot za vaju skupaj.

7 Je vajino spolno življenje še vedno vznemirljivo?

Dnevi maratonskega seksa enkrat minejo oziroma njihov divji način zamenja malo manj napeta rutina. Če te je že zagrabila panika in se ti zdi, da vajin seks spominja na spolno življenje želve, naj ti povemo, da je to le ena od stvari, ki jo je treba negovati.

Imam prijateljico, ki je bila zaljubljena v zaljubljenost. Všeč ji je bil tisti začetni nemir, metuljčki v trebuhu in nora strast, s katero se je vsake nove zveze oklepala, kot da bo za zmeraj. V eni vulkanskih zaljubljenosti se je tudi poročila in čez pol leta tudi ločila, ker ji on ni več dišal.

Potem je spoznala nekoga, s katerim je zdaj že pet let, in nič ne kaže, da se ga bo naveličala. Pravi, da se je šele ob njem začela zavedati, da dober seks ni stvar trenutne zaljubljenosti, ampak stalnega zapeljevanja in dokazovanja privlačnosti: “Pač večkrat obiščem ‘seks shop’ in si privoščim nekaj, kar vem, da ga bo res vzburilo. Deluje.”

Spoznaj pravega moškega

Če te zanima, kaj se skriva pod njegovo privlačno zunanjostjo, odgovori na naslednja vprašanja. Presenečena boš, kako preprost odgovor veliko pove.

  • Ali ima na otroštvo lepe spomine?

Če kot otrok ni dobival dovolj pozornosti, bo imel pri globlji čustveni navezanosti težave, saj se težko sprosti in zaupa. In obratno – če je dobival dovolj ljubezni, jo lažje daje tudi tebi.

  • Ali za nič na svetu ne bi delal nečesa, kar ga ne veseli?

Tip, ki se odloči, da bo šel svojo pot v življenju, se gotovo ni odločil za najlažjo možnost. V kriznih trenutkih bo vztrajal ob tebi in te spodbujal, ker bo razumel, kako se počutiš.

  • Se zna nasmejati sebi?

Vsak, ki se zna nasmejati svojim napakam, jih zna tudi sprejeti, ker se hkrati zaveda, da jih lahko popravi. Takšen fant ne izgublja živcev, ko si ti za volanom in ti orientacija opeša.

  • Se še vedno druži s starimi prijatelji?

Če vzdržuje tesne stike s prijatelji, ki jih pozna že celo večnost, je to znamenje zvestobe in dokaz, da ni ogrožen, tudi če ni vedno v središču pozornosti. Ima dovolj samozavesti, da bo znal ravnati z žensko, kot si sama.

  • Kako se obnaša do bivših?

Dokler o njih govori vljudno in se morda s katero še kdaj sliši, ne da bi ti to prikrival, razlogov za paniko ni. Če je odkrit, zakaj mu ne bi zaupala? Tako in tako je zdaj tvoj, kajne?

Napisala: Katja Golob

Preberi še:

Priporočamo tudi: