Zmenki drugod po svetu znajo biti zelo nenavadna izkušnja

Misliš, da so zmenki pri nas naporni? Preberi, kako je nori svet zmenkarjenj videti drugod po svetu.

Zmenki drugod po svetu znajo biti zelo nenavadna izkušnja (foto: Profimedia) Profimedia
24. 9. 2016

Indija - zasebni detektivi preverjajo partnerje

Vsekakor je jasno, da so v Indiji v naprej dogovorjene poroke še vedno velik del tradicije. Kar 90 odstotkov vseh porok v Indiji naj bi še danes bilo dogovorjenih, zato je obenem tudi jasno, da je poroka v Indiji pravzaprav nekakšen posel. Premišljena pogodba med dvema strankama, torej. In ker nihče ne želi, da jim biznis ne uspeva, se sodelujoči zelo dobro pozanimajo, v kakšno poslovno odločitev pošiljajo svojo hčerko ali svojega sina.

Tu se potem vključijo kar zasebni detektivi. Kot poroča časnik The Guardian, je posel zasebnih preiskovalcev vedno bolj iskan, saj zgornji srednji sloj indijske družbe podrobno preiskuje ozadje družine, v katero se poročajo. Preveriti želijo njihovo finančno stanje, njihovo socialno ozadje, ki ga nekatere družine rade skrivajo, saj je kastni sistem v Indiji še vedno zelo izrazit. Spet drugi želijo preveriti, kakšno religijo v resnici prakticira druga družina.

"To ni snobovstvo," pravi 54-letni možakar iz Delhija.

"To je le zato, da se zagotovi prava oseba, s pravimi vrednotami, interesi in ozadjem."

Kako romantično.

Kitajska - milijoni odvečnih moških

Ključni problem, s katerim se soočajo mladi na Kitajskem je, da imajo preveč moških. Preveč samcev. To sicer ni videti tako simpatično, kot v kakšnem ljubljanskem nočnem klubu, kjer se za vsako bejbo podijo po trije tipi na noč, ampak gre to podrto razmerje v neverjetne ekstreme.

Na Kitajskem je namreč 40 do 50 milijonov moških preveč. Predvidevajo namreč, da je to številka moških na Kitajskem, ki bo do konca življenja ostala samska. Ta odstopanja pa bodo bolj nekatere moške na Kitajskem prizadela bolj kot druge. 

Po antropološkem konceptu seksualne revolucije se ljudje najraje parimo z ljudmi, ki so nam privlačni. Pri ženskah je dodaten faktor privlačnosti seveda tudi njegovo finančno stanje in tudi na Kitajskem se dekleta želijo "poročiti navzgor" - v boljši socialni krog. Kot je na nekem resničnostnem šovu za zmenkarije povedala mlada Kitajka:

"Raje jočem v BMWju, kot pa se smejim na fantovem kolesu."

Zato bodo zaradi takšnega neuravnoteženega razmerja najbolj nastradali revni Kitajci iz kmečkega podeželja. Tuhtamo, če bi naslednjo Ljubezen na seniku zato raje organizirali kar v deželi vzhajajočega sonca ... 

Singapur - zmenek vam organizira vlada

Singapur se še danes bori s problemom, ki je (bil) znan tudi Sloveniji: izredno nizka rodnost. Si upaš ugibati, kakšna je teorija za to nizko rodnostjo? Pripravi se: splošna populacija v Singapurju je bogatejša od povprečnega, z gospodarsko krizo okuženega Zemljana, bogatejši ljudje pa imajo statistično manj otrok. Če si karierist, potem pač nimaš časa za razplod. Še več: tudi bolj izobraženi ljudje imajo manj otrok, to pa velja za čisto vse kotičke našega planeta.

Zato se je v Singapurju kar vlada odločila, da bo postala največji posrednik pri organizaciji zmenkov, saj si nadvse želijo povečati pritok čudovitih otročičkov v njihovo poslovno oazo. 

Ustanovili so posebni vladni oddelek, imenovan Social Development Unit (Enota za družbeni razvoj), ki je verjetno edina vladna ustanova na svetu, ki organizira raznolike zmenkarske dogodke, v svojem rednem poročilu javnosti pa celo objavlja nasvete, kako najbolje seksati v avtomobilu.

Učinkov te posebne enote v zadnjih letih ni zaznati. Singapur, ki brsti s 5.3 milijonsko populacijo, je v zadnjih 30. letih imel le 30.000 porok, ki so bile plod te vladne akcije. Nataliteta je primerno še vedno v zatonu. 

Preberi še: Poglej, koga v resničnem življenju ljubi 'Bridget Jones'!

Mladi Kitajci

Islandija - na zmenku z bratrancem

Mala severna deželica ima šokantno nizko število prebivalcev (nekaj več kot 313.000 po štetju leta 2012). Otok, izoliran od stare celine, ima zaradi otežene dostopnosti in nič kaj izstopajočih značilnosti ustrezno nizko turistično udeležbo. Populacija se zato ne meša, vedno več ljudi je med seboj v sorodu. 

Ker se zna zgoditi, da se mladi Islandec tako kaj hitro znajde na zmenku s svojo sestrično, so pred časom izdelali aplikacijo za pametne telefone, ki se imenuje Cousin Alarm. Nekakšen digitalni sorodstveni alarm - ko si na zmenku, preprosto približaš svoj mobilec k mobilcu potencialnega izbranca in hitro lahko izvesta, če se mora nocojšnji zmenek končati prej, kot je bilo načrtovano. 

Japonska - raje blazino, kot žensko

Na Japonskem imajo popolnoma svojevrsten problem - moški preprosto niso več zainteresirani za seks. Romantične navezave ustvarjajo z neživimi objekti - z dvodimenzionalnimi liki v video igrah, z igračami in celo - kot poroča CNN - z blazinami. Ker v japonščini beseda seks v prevodu pomeni nekaj kot "meso, želja po mesu", so te moške primerno oklicali za zelenjadarje.

Ženske na Japonskem neodobravajoče odkimavajo.

"Želimo si prave moške, ne zanimajo nas ti odrasli otroci," pove 24-letna Midori Saida.

"Ti fantje so tako krhki, čisto suhljati, nimajo pravega moškega telesa," dodaja 21-letna Takahito Kaji.

Razloge iščejo v pasivnosti moških na Japonskem, ki se izredno čustveno odzivajo, če jim zmenki ne uspejo. Zmenkarjenje vidijo kot serijo napornih ovir, kjer se nenehno soočajo z odporom in umikanjem, zato spodletele romantične poskuse ne vidijo kot izkušnje za naprej, temveč se raje kar prenehajo truditi. 

Preberi še: 12 stvari, po katerih katerih ve, da ga resnično ljubiš

Priporočamo tudi članek: VIDEO: Neverjetno zabavno! Sofia Vergara si je s helijem spremenila glas