Življenje v dvoje: Kdo sem jaz – z njim? (Tvoj odgovor na to vprašanje veliko pove)

"Ženske vseh starosti rade povemo, da je bilo za nas obdobje, ko nismo imele partnerja, eno najbolj duhovno izzvanih, energetsko bogatih obdobij v našem življenju," piše stažistka zakonske in družinske terapije Irena Košir in nadaljuje ...

Življenje v dvoje: Kdo sem jaz – z njim? (Tvoj odgovor na to vprašanje veliko pove) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 2. 2017

"Takrat smo probale čuda stvari (od skoka s padalom do učenja zahtevnih korakov rumbe), imele seznam obvezne literature na temo osebne rasti ali detektivskih zgodb, skrbele, da smo na tedenskem meniju po nujnih opravkih imele dovolj časa za druženje z najbližjimi prijateljicami in se redno udeleževale priložnosti za nova poznanstva.

Bile smo v stiku same s seboj v danem trenutku, si pustile svoje občutke in svoja hotenja. Naredile smo točno tisto, česar smo si želele. Našle smo si partnerje.

V tem drugem obdobju deljenja našega življenja z moškim lahko sebe uresničujemo v dvoje in se veselimo vseh lepih trenutkov, ki jih preživimo z lepotcem ob sebi.

Naš partner je lahko naša detektivka in rumba v enem.

Obdobje raziskovanja in nepredvidljiv trenutkov se ob njem lahko zaključi in preide v novo obdobje miru in varnega objema, »znucanih cot« in plačevanja računov. Kot v pravljici.

V realnosti pa so tudi odrekanja, kompromisi in nekje vmes napetost narašča do trenutka, ko se nam postavi vprašanje, ali smo to še mi. Sem to še jaz?!

Pri strokovnjakih za partnerstvo in odnose so mnenja glede tega, kateri partner je za »ohranjanje sebe« najbolj ustrezen za nas, deljena.

Nekateri bodo stavili na kompatibilnost v prostočasnih aktivnostih in temeljnih vrednotah, drugi bodo glasovali za spolno privlačnost, tretji na zmožnost odprtega pogovora.

Strokovnjaki bolj introspektivnega tipa pa se bodo verjetno strinjali, da je za to, koliko sebe uresničujemo v odnosu z drugim pomembno, kakšen model smo dobili v svoji družini in koliko si dovolimo čutiti.

Ob tem se lahko zavestno vprašamo, ali si na primer dovolimo pogrešati, ali znamo svoje pogrešanje nečesa ali nekoga ubesedit svojemu partnerju, ali zaupamo, da nas bo razumel in podprl pri temu, da bi znova početi stvari, ki so nas nekoč osrečevale in nas v našem jedru delale unikatne in zadovoljne.

Za spoznavanje samega sebe je pravzaprav življenje v dvoje lahko odlična priložnost.

Ogledalo naših močnih in šibkih točk je lahko ravno naš partner, le kdo drug kot on pozna hitre in učinkovite rešitve za vse naše težave in nas vidi in doživi bolj intenzivno, kot bi se v nekem drugem obdobju lahko doživele same.

Zdaj pa zares.

Če nam je v odnosu s partnerjem dopuščeno imeti dovolj prostora za izražanje same sebe in tudi same dovolj zaupamo v partnerja, da bo v naših dobrih in slabih trenutkih ostal z nami, smo lahko srečne in brez skrbi, da bi izgubile stik same s seboj.

Na vprašanje, kdo sem jaz z njim, je lahko tudi odgovor 'najboljša različica sebe'."

Napisala: Irena Košir, stažistka zakonske in družinske terapije. Spremljaj jo na njenem blogu.

Preberi še druge članke Irene Košir: Kaj se skriva za 30-letnicami, ki ne želijo imeti otrok? ali pa 8 jasnih pokazateljev, da nisi v srečni zvezi