Ženske 'padajo' na denar in status, moški na lepoto

Nedavne raziskave naj bi potrdile, kar smo vseskozi slutili. Neverjetnih 92 odstotkov anketiranih Evropejcev bi bilo raje nesramno bogatih kot srečno zaljubljenih.

29. 3. 2011

... pri čemer naj bi se ženske za paritvenega partnerja občutno pogosteje odločale na temelju podatka o zaslužku, in ne na podlagi zunanjega videza, moški pa naj bi v nasprotju z ženskami ocenjevali možne ženske partnerice predvsem na podlagi njihovega fizičnega videza.

Znanstveniki so nato sklenili, da podzavestno izbiramo partnerje, ki nam ponujajo najboljše pogoje za obstanek. Nič novega torej.

Evoluciji se ne mudi

Raziskovalci so se v nadaljevanju nato odločili, da bodo podrobno analizirali vse ženske, ki tečejo za denarjem, ter jih spremenili v najbolj močne posameznike družbe. In kakšne so bile ugotovitve? Predvsem ta, da se ni kaj dosti spremenilo.

V več milijonih letih, kolikor smo potrebovali za razvoj, so naši možgani pač razvili sposobnosti, da rešujejo težave, kakršne so imeli naši predniki – nova doba je šele zelo kratka in naši možgani se še niso povsem navadili nanjo. Takrat je bila ena največjih težav reprodukcija in prenašanje genov na naslednje rodove. Naši možgani nas pač pri iskanju partnerja (še vedno, tudi v spremenjenih okoliščinah) usmerjajo k tistemu, za kogar mislimo, da nam bo dal potomce in da nas bo lahko preživljal, hranil in ščitil. Kdor izbere napačnega partnerja, lahko ogrozi obstanek vrste.

Kako izbirajo moški?

Ne glede na izbiro pa nato ni bilo težko ugotoviti, da imajo moški z večjim družbenim ugledom pri izbiri partneric nedvomno prednost.

Ženska lepota zanje sicer prav gotovo ni edina, ki odloča, da moški izbere svojo damo, vendar strokovnjaki pravijo, da je nadvse pomemben dejavnik, ki moške spodbuja tudi pri vzpenjanju po hierarhični lestvici.

Prizadevanje za status in denar, pravijo znanstvena odkritja, ni samo stvar pohlepa in usmerjenosti družbe v materialno, ampak značilnost delovanja moške psihe oziroma biološko gibalo, ki je vgrajeno v živčni sistem, uravnavajo pa ga hormoni in možganski impulzi. Pehanje za boljšim položajem v družbi namreč izostri naša prizadevanja, vpliva na naše razpoloženje in zdravje.

Moški vsekakor niso edini, ki hrepenijo po višjem statusu, vendar ga, sodeč po izsledkih raziskave, zasledujejo bolj trmasto kot ženske v kateremkoli življenjskem obdobju.

Še tale zanimiva iskrica na temo:

  • Finančno dobro preskrbljeni moški z visokim družbenim položajem imajo več možnosti, da bodo v življenju zamenjali več partneric kot njihovi manj uspešni kolegi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri