Ženske iskreno o varanju in o tem, kaj jih je ta izkušnja naučila

Priznajmo, marsikatera je varala že vsaj enkrat ali pa morda na to le pomislila.

Ženske iskreno o varanju in o tem, kaj jih je ta izkušnja naučila (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2018

Če spadaš med prve zagotovo veš, da varanje prinese veliko bolečine, krivde in trpljenja (ne le prevarani osebi). Ne glede na vse pa je na koncu vendarle najbolj pomembno to, da se iz svojih dejanj učiš in razumeš, zakaj si nekaj sploh storila.

Šest žensk, ki so varale, je iskreno razkrilo, kaj so se iz tega naučile.

1. "Najpomembnejša sta zaupanje in komunikacija"

"Svojega bivšega fanta sem prevarala, ker sem bila v razmerju z njim izredno nesrečna. Počutila sem se zanemarjeno in imela sem občutek, da me nikoli ni zares ljubil. Prevarala sem ga, saj se mi je zdelo, da bom tako prevzela nadzor nad situacijo. Bil je starejši od mene in velikokrat sem se počutila nemočno. Naučila sem se, da sta pomanjkanje komunikacije in zaupanja dva izmed najpogostejših razlogov za skok čez plot. Polagam ti na srce, nikoli se ne zateci k varanju. Vedno poskusi stvar rešiti prej, saj bo drugače razmerje obsojeno na propad."

- Mika, 28 let 

2. "Krivda me je razžirala"

"Svojega partnerja sem prevarala po enem letu skupnega življenja. Pogosto je bil zdoma, zato sem komaj čakala, da bom z nekom drugim. V varanju nisem niti najmanj uživala. Partnerju seveda nisem povedala in nikoli nisem več nikogar prevarala."

- Isabel, 32 let 

3. "Sama s seboj bodi iskrena"

"Fanta, s katerim sva bila skupaj že 11 let, sem prevarala z najboljšim prijateljem. Na to nisem niti najmanj ponosna. Trajalo je približno štiri leta in tudi on je bil takrat v resnem razmerju že 13 let. Sčasoma sva bila prisiljena spoznati, kaj naju pravzaprav osrečuje. Oba sva bila v razmerju že od 18. leta. Skupaj sva odraščala, hkrati pa sva se tudi oddaljevala od najinih partnerjev. Na koncu sva vendarle sprejela težko odločitev, da ju bova zapustila.

Bilo je veliko bolj boleče, kot bi si lahko kadarkoli predstavljala. Pustila sva službo in se odpravila na potovanje okoli sveta. Zdi se mi, da sta tudi oba najina bivša sedaj veliko bolj srečna.

Velikokrat me preseneti, kako pogosto pomislim na svojega bivšega. Po eni strani me to veseli, saj se zavem, da nisem čisto brez srca in sem ga imela v resnici zelo rada. Celo bolj kot se morda zaveda."

- Kate, 30 let

4. "Ljubi brez strahu"

"Preden sem spoznala svojo ženo, sem varala v vsakem razmerju. Nikoli nisem bila predana le eni osebi, ampak sem vedno spala tudi z drugimi (moškimi in ženskami). Ko pa sem spoznala svojo sedanjo partnerico, mi je odprla oči in mi pokazala, kako naj v svoje življenje spustim ljubezen.

Skupaj sva že šest let in nikoli nisem imela potrebe po varanju. Brezpogojna ljubezen je zelo močna. Ugotovila sem, da na potrebo po varanju najbolj vpliva to, na kateri točki v svojem življenju se nahajate."

- Adele, 36 let 

5. "Najprej sem morala pozdraviti sebe in šele nato najino razmerje"

"Moj zakon je po moji aferi postal še močnejši. Spoznala sem, da z menoj vse ni tako kot bi moralo biti. Naučila sem se, da je bilo varanje le klic v sili, ko sem želela pozdraviti svojo bolečino. Pustila sem drugega moškega in sedaj sva z možem srečnejša kot kadarkoli prej.

- Tesha, 32 let

6. "Moja sreča je moja odgovornost"

"Varanje me je naučilo nekaj izjemno pomembnih stvari:

1. Varamo, ker ne ljubimo samih sebe, ne pa zato, ker bi v razmerju nekaj manjkalo. Ko nekdo ljubi samega sebe, bo partnerja zapustil ali pa se samozavestno spopadel s problemi.

2. Moja sreča je odvisna le od mene. Ko svojo srečo gradimo na mnenju in dejanjih drugih, tvegamo, da se na človeka preveč navežemo, smo podvrženi manipulaciji ali postanemo celo žrtev. Ne moremo nadzorovati vseh ljudi in prav tako ne moremo vseh osrečiti. Ko pa za svojo srečo prevzamemo popolno odgovornost, se osvobodimo pritiska.

3. Kdor enkrat vara, bo vedno varal, je zelo ozko prepričanje. Ljudje moramo sami ugotoviti, da so za ponavljajoče težave morda odgovorni prav oni. Ob tem spoznanju bodo veliko lažje sprejeli določene spremembe in se prelevili v ljubečo osebo, ki ne bo več nikoli varala."

- Lisa, 40 let 

Prirejeno po: Womenshealthsa.co.za

Preberi še: Je vajin odnos zadnje čase neka srednja žalost? TOLE vama bo pomagalo!

Priporočamo tudi: Česa ne smeš početi, ko si v zvezi? (7 največjih grehov)