ZATO se toliko parov razide tik pred VALENTINOVIM (+kaj narediti, če se ti to zgodi)

Statistično gledano naj bi se ogromno število parov razšlo prav tik pred valentinovim in mi smo izvedeli, zakaj!

ZATO se toliko parov razide tik pred VALENTINOVIM (+kaj narediti, če se ti to zgodi) (foto: Profimedia) Profimedia
13. 2. 2019

Valentinovo pomeni romantiko in ljubezen, a kljub temu je ta dan (poleg veselega decembra) eden najbolj "priljubljenih" za razhod, ugotavljajo v tej raziskavi.

Zakaj prav prazniki sprožijo pri toliko parih konec zveze?

To so trije možni razlogi, zakaj se to zgodi tik pred valentinovim:

1. Pritisk zaradi visokih pričakovanj

Valentinovo naj bi bil dan, ko se obdarujemo z darili, ki predstavljajo našo ljubezen in mnogi imajo visoka pričakovanja glede tega, kaj si "želijo" ali "pričakujejo" od partnerja – naj gre za drago darilo ali pa gesto, ki zahteva določeno mero pozornosti.

Vendar pa lahko ta valentinova pričakovanja ustvarijo nerealistično predstavo tega, kje (meniš) naj bi se na tej točki nahajalo vajino razmerje. Rezultat tega je neznosen pritisk, ki lahko vodi tudi do razpada zveze.

2. Primerjanje na družabnih omrežjih

Družabna omrežja so postala mesto, kjer ljudje delimo svoja doživetja – kaj smo jedli, kaj smo dobili za darilo, kam smo potovali ... In celo utrinke iz svojega intimnega življenja.

Na žalost pa je večina teh pretiranih in nerealističnih glede na vsakdanje življenje. Mnogi kažejo samo pozitivne stvari in pred javnostjo skrivajo ostalo, kot so zlomljeno srce, bolečina, neuspehi in pravzaprav vsa realnost življenja.

Kot je pokazala raziskava iz leta 2016, mnogi pari, ki primerjajo svoja življenja in razmerja s tistim, kar vidijo na družabnih omrežjih svojih prijateljev, postanejo depresivni, nezadovoljni in od partnerja pričakujejo, celo zahtevajo, da so tako dobri kot drugi.

To ustvari nerealistična pričakovanja, ki jih je dolgoročno nemogoče izpolniti, pritisk in nezadovoljstvo pa sčasoma uničita razmerje, kar vodi do razhoda.

3. Kriza v razmerju že sicer obstaja

Razmerje, ki ima že sicer krizo, lahko podleže pritiskom valentinovega. Ta dan lahko povzroči obema partnerjema dodaten (nepotreben) stres, kar lahko privede do konflikta.

Do razhoda v takšnem razmerju, ki se nahaja v krizi, lahko pride tudi v primeru, ko se eden izmed partnerjev zelo potrudi, drugi pa tega ne ceni ali partnerju ne da oziroma zanj ne naredi nič v zameno.

Kaj storiti, če si ostala samska tik pred valentinovim?

Popolnoma te razumemo. Razhod tik pred valentinovim lahko pomeni čisto nove razsežnosti pekla, skozi katerega moraš iti, a ni nujno, da je tako!

via GIPHY

Tako lahko poskrbiš, da se boš na dan zaljubljenih kljub strtemu srcu počutila v redu:

1. Znebi se tistega pritiska, da moraš biti okej

Ne sili se in pusti čustvom, naj naredijo svoje. Popolnoma normalno je, če boš na valentinovo razmišljala o prejšnjih letih, ko sta ta dan praznovala skupaj, ali kateremkoli preteklem romantičnem trenutku.

2. Delaj majhne korake, ko se odločiš ponovno "pokazati v javnosti"

Ne poskušaj narediti vsega naenkrat, začni na primer z obiskom kina s prijateljico ali zabavno večerjo s svojo družbo.

3. Osredotoči se na prijatelje, ki jih že imaš

Ne išči novih prijateljev. V kolikor si s svojo zelo dobro prijateljico tekom razmerja izgubila ali zmanjšala stike, jo pokliči. Drži se tistih, ki te najbolje poznajo in ki razumejo tvojo bolečino.

4. Omeji čas, ko govoriš o svojem razhodu

Seveda je dobro, da o svojem razhodu govoriš, še posebej s tistimi, ki so ti blizu. A če boš to počela preveč pogosto, bo tvoja bolečina samo še večja.

5. Če si želiš biti sama, si naredi načrt za super dan

Podari si darilo, nekaj, kar si že dolgo želiš. Privošči si. Jej, kar imaš najraje. Poglej vse filme, ki te bodo spravili v dobro voljo. Beri. Vzemi si čas zase.

Pripravila: N. Š.

Preberi še: Jokanje med gledanjem filmov nakazuje na posebno osebnostno lastnost

Priporočamo tudi: Poročeni moški razkrili najhujše SKRIVNOSTI, ki jih imajo pred svojimi ženami