Zapis zgrožene Slovenke: "Se vam zdi normalno, da porodu prisostvujejo otroci?"

Ammm ... kaj pa o tem praviš ti?

Zapis zgrožene Slovenke: "Se vam zdi normalno, da porodu prisostvujejo otroci?" (foto: Profimedia) Profimedia
12. 5. 2022

"Se vam zdi normalno, da porodu prisostvujejo starejši otroci?

Zadnje čase opažam 'modo', da nekatere mame rojevajo doma – v bazenu sredi dnevne sobe, zraven pa so poleg babice, dule, moža, prisotni tudi starejši otroci. Ponavadi so kar vsi v bazenu. Se vam zdi to normalno? Meni ne!

In potem nekatere mamice objavljajo svoje gole slike na Facebooku ali celo Youtubu in svoje porode. Mislim, da smo šli predaleč. Nikjer ni več nobene intime.

Pustimo otrokom otroštvo, ženske pa naj ohranijo svoje dostojanstvo," je na slovenskem forumu zapisala zgrožena Slovenka.

In kaj so o tem povedali drugi uporabniki?

"Meni to ni normalno. Ne bi se tega pred lastnim otrokom šla," ji je odgovorila ena izmed njih, pri čemer so se ji pridružile že nekatere ženske.

"Zato sem partnerju lagala, da jemljem kontracepcijske tabletke" (resnične izpovedi žensk)

Po drugi strani pa je svoje strinjanje s takšnim porodom takole pojasnila druga:

"Ja in? Njihova stvar! Pač imajo filozofijo, da je porod naravna zadeva in da je prav, da tudi starejši otroci vidijo, kako pride dete na svet. In ne, to ni isto, kot če mu pokažeš, kako se delajo otroci, to pa je res intima dveh ljudi. :) Saj pred 30 leti so se tudi zgražali nekateri, da so lahko možje pri porodu, da to pač ni njihova domena, da kaj ima tip za iskat v porodni sobi. Moj mož je bil med prvimi, ki so takrat pred 34 leti prvič prisostvovali rojstvu otroka. Da ne govorim, kako so se nekateri zgražali, da kaj nama pade na pamet.

Čez 30 let bo pa tudi to, da rodiš doma v krogu družine, če tako hočeš, normalna zadeva.

Na Nizozemskem menda več kot pol nosečnic rodi doma (lahko si izposodi bazen). Če imajo od prej otroka, se odločijo, ali bo prisostvoval ali ga bo imela babica. Imam prijateljico v Amsterdamu in je tako rodila prvega otroka (z bazenom). Pravi, da ko bo rojevala drugega, bo prvi pač zraven, saj nima sorodnikov tam. Tam take porode spodbujajo."

Kaj pa o tem misliš ti? 😳

"Na Tinderju sem spoznal popolno punco, nato pa sem izvedel, da je v resnici ..." (resnična zgodba)