Zakaj te ne posluša?

Si že kdaj opazila, kako tvoj tip v glavi odtava, ko mu ti razlagaš o čevljih, oblekah in porokah? No, to ni možganska poškodba. On te resnično neha poslušati, razlogi pa so lahko različni ...

27. 10. 2005

Vedno tvezimo, kako je komunikacija pomembna v razmerju. Da si morata zaupati vse najslajše skrivnosti in najtemnejše dvome, predvsem zato, da ne končata kot en od tistih parov, ki ob zajtrku le molče berejo časopis. A kaj ko tudi takrat, ko se pogovarjata, večinoma slišita narobe. Oziroma v primeru moških: včasih te sploh ne posluša. Pa veš, zakaj?

1 Čevlji ga preprosto ne zanimajo

Ti mu torej navdušeno razlagaš o svojih najljubših temah: od tega, s kom sedaj spi Pika Božič (ali Rebeka Dremelj ali Miša Molk), katere čevlje je imela obute na zadnjem estradnem dogodku in o govoricah o ponovni nosečnosti. Tedaj nenadoma pogledaš svojega fantiča in opaziš, da njegove oči strmijo nekam v daljavo. Brez panike – to še ne pomeni, da te ne ljubi in da je vajino razmerje pričelo pokati po vseh šivih, le izklopil se je, ker ga tema ne zabava več.

Pomisli samo, o čem se moški sicer pogovarjajo: o športu, računalnikih in akcijskih filmih. Zdaj primerjaj ta seznam s temami ženskih pogovorov: fantje, obleke, zvezdniki, trač, diete in neka nova lepotna terapija, ki vključuje tropske alge. Opaziš razliko? In dejstvo je, da vmesnega prostora ni. A to še ne pomeni, da se moški in ženske nikoli ne bomo razumeli. Pomembna je le potrpežljivost. Na obeh straneh, seveda.

Dekle mojega prijatelja recimo obožuje serijo Seks v mestu. Religiozno spremlja vsako epizodo, medtem ko njen izbranec le sedi ob njej in se dolgočasi. A nekje do pete sezone je ta moj prijatelj pričel dojemati zgodbo, zapomnil si je like in serija mu je postala celo všeč. Tako sedaj tudi on ve, o čem mu predava njegovo dekle, ko govori o Aidanu, Burgerju, Steveu in Richardu – čeprav ve, da je le Živina pravi dec. Zdaj pa je od njega odvisno, ali jo bo prepričal v odličnost serije Sopranovi ...

2 Govoriš tuji jezik

Ženske uporabljajo drug besedni zaklad kot moški. Beseda, kot je recimo Manoloji (v prevodu: čevlji Manolo Blahnik), se nam sliši kot antična grščina, kot nam določeni izrazi (recimo ljubezen in predanost) izražajo drugačen pomen.

Naj ti kot primer služi neki drugi par, Tina in Erik. Erik je zvečer sedel na kavču, se muckal s Tino, ko mu je pogled nenadoma odtaval in na obraz se mu je prikradel razmišljajoč izraz. “O čem razmišljaš, dragi,” ga je pobarala Tina. “Ah, samo premišeljaval sem o Riu,” ji odgovori Erik. Tinino srce je poskočilo. V njeni glavi se je že izrisala zamisel, kako ona leži na romantični plaži, srka koktajle in pleše salso pozno v noč. Erik, seveda, je v resnici premišljeval o Riu Ferdinandu, branilcu moštva Manchester United in vprašanju, zakaj po prvenstvu leta 2002 ni nikoli več prišel v staro formo. Popolnoma nedolžna napaka, a ko je imela Tina kmalu zatem rojstni dan in se Erik ni pojavil s kartami za sanjsko potovanje, je v glavo dobil čajnik. Ja, poslušanje je lahko nevarna stvar.

3 Ravnokar spremlja tekmo

Moški smo vizualna bitja, to nam je ostalo še iz časov, ko smo morali ulovljene mamute narisati na steno jame, ki smo jo klicali ‘dom’. Zato včasih, ko imamo veliko vizualne stimulacije, ušesa popolnoma izklopimo. To povzroči največ težav ob gledanju televizije, kjer moramo moški celotno pozornost usmeriti v zaslon, predvsem če je ravno čas za streljanje ‘penalov’ v zadnji minuti podaljška.

Po drugi strani pa ženske obožujejo klepetanje med gledanjem televizijskega programa, tudi če je na sporedu njihova najljubša oddaja. Ženske so namreč rade v interakciji z dogajanjem na ekranu, pa naj bo z obravnavo zgodbe ali režanjem frizuri glavnega lika. To pa moške spravi ob živce. In čeprav se v takšnih trenutkih zdimo popolnoma nekompatibilni, je odgovor spet kompromis: zdržali bomo klepetanje med gledanjem Razočaranih gospodinj, če prisežeš, da ne boš spraševala po razlagi ‘ofsajda’ in ‘štange’ v tekmi finala. Ker če bodo takrat potem naši zgrešili gol, boš kriva ti.

4 Misliš, da je on jasnoviden

Ko se ženske navdušijo nad nekim tračem, nam ne razložijo, o kom se pogovarjamo. Zadnjič je moje dekle skočilo v avto in reklo: “Ne boš verjel, kaj se je zgodilo. Pustila ga je!” V tistem trenutku sem imel tri možnosti:

1. Lahko jo vprašam, o kom govori. To bi bilo popolnoma neproduktivno, ker bi ona odgovorila: “O Mojci, seveda,” pa vem, da pozna vsaj 15 Mojc.

2. Lahko poskusim ugotoviti, o kateri je govora. A je to spet neproduktivno, ker ima na stotine prijateljic in bi potreboval možgane Terminatorja, da bi sledil, kaj se dogaja z vsemi.

3. Lahko pa samo pokimam, zamrmram in odpeljem.

Kot ponavadi sem sprejel možnost 3. Drugače bi bilo, če bi ona pogovor začela takole: “Ravnokar sem slišala odlično zgodbo o Mojci. Se spomniš Mojce, včasih je hodila z Lukom. Ima skodrane lase. Takrat na zabavi si je spah nila nogo, ko je plesala na Macareno. V tem primeru bi verjetno postal pozoren in bi poslušal naprej. Vse skupaj je morda celo simpatično. Ko si pač z nekom tako blizu, da lahko deliš svoje najbolj notranje misli, predvidevajoč, da bo drugi takoj dojel, o čem govoriš. Na žalost bi se to zgodilo le, če bi hodila z Nostradamusom.

5 On premišljuje o seksu

Znanstveniki trdijo, da moški pomislimo na seks vsakih 15 minut. To nikakor ni naša napaka, kriva je mati narava. Kajti tudi če se v nekem trenutku z vso predanostjo posvečamo neki blazno resni nalogi (recimo letenju potniškega letala ali operaciji srca), bomo vsake četrt ure v mislih odtavali v seksualno področje. To naj vas nikakor ne skrbi preveč. Ponavadi tako ali tako v tem primeru najprej pomislimo na svojo izbranko. Če torej s fantom sedita skupaj v baru in mu ti na dolgo in široko razlagaš o težavah, ki jih ima tvoja prijateljica z njenim novim izbrancem, on pa se nenadoma pritlehno zareži, ko mu pogled odtava po tvojem telesu, je velika možnost, da si te ravnokar predstavlja v tvojem rdečem čipkastem perilu in ne sliši niti besede o težavah tvoje uboge prijateljice.

6 Ne sliši, kaj mu govoriš

To je težava v trenutkih, ko resnično potrebuješ, da te posluša. Ni pomembno, kje ga je polomil: je šel prevečkrat ven s prijatelji, preveč časa zapravlja za igranje košarke, ne nosi ti več cvetja in bonbonier. Želiš, da sliši tvojo frustracijo, a le sedi pred televizorjem in/ali si vrta po nosu. A vedi, da to je trenutek, ko te posluša, vendar smo moški prav tako ljudje in ne maramo, da nas kdo ošteva za naše napake. Zato te v teh ključnih trenutkih tvoj dragi preprosto ignorira.

Predvsem je to opazno pri resnih debatah, na primer o denarju. Ženske rade govorijo o zapravljanju (za počitnice, nove sedežne garniture, svetleče gospodinjske aparate), medtem ko se moški tem tematikam raje izognemo, ker vemo, da to le vodi v nakupovanje. Morda je to področje, na katerem smo raje popolnoma pasivni. V slogu: če obljubiš, da nehaš govoriti o tej temi, ti ne bom utrujal, ko boš domov privlekla precenjeno preprogo iz neke tretjerazredne države.

7 Pravzaprav ne želiš, da te posluša

To se zgodi, ko mu govoričiš o stvareh, ki sta jih predelala že petdesetkrat in sta že takrat ugotovila, da so to stvari, ki nimajo rešitve in logičnega konca. Recimo tvoji dolgoročni prepiri s tvojo družino ali težave na delovnem mestu. Moški se preprosto izključimo, ko odpreš to temo, ker vemo, da je že začetek poslušanja popolna izguba časa. Tolikokrat si že razpredala o tem, da oba veva, kam to pelje – nikamor. Še več, največkrat se niti sama ne poslušaš več. A razumemo, da je govorjenje ženski ventil za jezo, zato moški primerno tematiki izdahnemo kakšen “Mmmm ... ne ... kakšna krava,” kar na koncu tako ali tako zadovolji oba.

8 Preveč analiziraš

Ko pride do pogovorov o razmerjih (najinega, tvojega, zakoncev Beckham), lahko ženske govorijo do onemoglosti. Moški, na drugi strani, se teh pogovorov raje ognejo. Če so prisiljeni, bodo zato izbrali pragmatični pristop: razkriti vse v najhitrejšem možnem času, najti primerno rešitev, se poljubiti in pozabiti na vse skupaj. Ne razumemo ženske nuje, da vsak element razmerja analizirajo do zadnje podrobnosti. “Kaj je mislil, ko mi je rekel “Ljubim te? Zakaj ni poklical? Bi me poljubil, če bi k roza krilu imela oblečene tiste druge črne čevlje?” Še huje pa postane, ko prične naša izbranka govoriti o nas. Takrat je bolje, da si kar izbrišemo sestanke za naslednji teden – debata se lahko zavleče.

Ženske lahko porabijo ure, dneve, celo tedne samo za analizo vprašanja “Kam to pelje?” Zato naj te ne preseneti, če tvoj moški med temi pogovori prične nenadoma strmeti v prostor, pa čeprav mu ravnokar razlagaš vse svoje dušne probleme. Gre le za biologijo na delu – moški preprosto nismo tako vzdržljivi, da bi lahko sledili tovrstnim pogovorom. Zato se naši možgani čez čas prestavijo v stanje spanja, na naše oči pa pade ohranjevalnik zaslona (glej točko 5). Edina rešitev je, da se omejiš na en resen pogovor o razmerjih na mesec. Za vsak primer pa imej pri sebi kakšno dišečo sol, če tvoj dragi vmes morda izgubi zavest.

9 Govoriš neumnosti

Ženske včasih govorijo le zato, da govorijo. Pri meri: tračarije o nosečnosti Britney Spears, izkušnje tvoje prijateljice s stekleničko samoporjavitvene kreme ali čevlji, ki jih je včeraj nosila natakarica v baru. Verjetno veš, da tudi sama uživaš v govorjenju o ničemer konkretnem, ker je za ženske govorjenje način socialne interakcije. Pogovor je način, kako izveš stvari o drugih ljudeh, iztržiš par nasmehov in se zabavaš. Moški pa mislimo, da je vse v komunikaciji, zato izgovorimo le tisto, kar je najbolj nujno in pomembno. Debata o kvalitetah nastopajočih na oddaji Bar je zato za nas zgrešena. No, pa saj tudi mi kdaj pa kdaj povemo kakšno neumnost. Ampak gre za pomembno neumnost o resnih temah, kot recimo o klasičnih borilnih filmih Van Damma ali o tem, kdo bi zmagal, če bi se v ringu borila Mike Tyson in Nindža. Ali pa gorila! U, ali pa medved! Vidiš? Ženske pa kvasite neumnosti.

10 On je čisto zares zaspal

Ne, resno, bejbi, te poslušam, samo malo si spočijem oči. Samo za trenutek. Ti kar govori. Me zanima, kar imaš še za povedati, slišim vsako tvojo besedo. Kar povej, ljubim te, ko mi razlagaš stvari s takšno vnemo ... Zzzzzzzzzzzz ....

Ko končno spregovorimo

Tudi ženske poslušate iz druge perspektive in morda slišite drugače, kot vam je bilo predstavljeno.

On:

“V primerjavi z vsemi bejbami, ki sem jih imel, imaš ti najboljše telo.”

Sporočilo:

Si nabolj seksi bejba. In pika.

Kaj slišiš ti?

“Primerja me z vsako žensko, s katero je že bil?”

On:

“Ni bolj luštna kot ti, samo luštna na drugačen način.”

Sporočilo:

Smo vizualna bitja, vidimo lepe stvari, ampak ti si še vedno najboljša.

Kaj slišiš ti?

“Potem je opazil, da ima boljšo rit, večje prsi in manjši nos.”

On:

“Če te ljubim? Odvisno, kako definiraš ljubezen.”

Sporočilo:

Nisem prepričan, kaj želiš slišati, ker očitno moja dejanja na povedo dovolj.

Kaj slišiš ti?

“Torej me ne ljubi.”

Darjo Hrib