"Zakaj si želim, da nikoli ne bi prevzela njegovega priimka" (iskrena izpoved)

Prevzem priimka ob poroki ni več nekaj popolnoma samoumevnega ...

"Zakaj si želim, da nikoli ne bi prevzela njegovega priimka" (iskrena izpoved) (foto: Profimedia) Profimedia
3. 4. 2021

Si kdaj pomislila, kaj vse se bo spremenilo, če boš ob poroki prevzela možev priimek? Preberi iskren zapis ženske, ki ga je prevzela in to obžaluje:

1. Sem poročena, a to še ne pomeni, da sem njegova last 

Poročila sem se, saj svojega moža ljubim in spoštujem. Kot dva posameznika skupaj sestavljava izjemno ekipo. Zakaj moram torej prevzeti njegov priimek? Zaradi najinih razlik sva še toliko bolj močna skupaj. In ena izmed teh razlik je tudi priimek. 

2. Moje ime je moja identiteta 

Moj priimek je bil moj 32 let. Z njim sem premagala mnoge prepreke in praznovala ogromno dosežkov. Postala sem samozavestna, živela sem v tuji državi in ustanovila svoje podjetje. Ustvarila sem si svoje življenje in ugled, na kar sem izredno ponosna.

Moje življenje ni vredno manj kot moževo, zakaj je torej manj vreden moj priimek? Zavedam se, da se vse moje izkušnje in dosežki niso izbrisali, še vedno imam občutek, kot da bi z novim imenom začela novo življenje. 

3. Možu ni bilo mar ali prevzamem njegov priimek ali ne 

Mož me nikoli ni silil naj prevzamem njegov priimek. Ponudil se je celo, da prevzame mojega. Prav zato je bilo to toliko manj pomenljivo dejanje, saj mu je bilo tako rekoč vseeno. 

4. Urejanje papirjev je prava nočna mora 

Če (kot večina ljudi) urejanja papirjev in izpolnjevanja obrazcev ne maraš najbolj, bo to prava nočna mora. Spreminjanje potnega lista, vozniške izkaznice, zavarovanj itd. Še mesece po spremembi imena sem morala naokrog hoditi z dodatnimi dokumenti, da sem lahko dokazala, da sem to v resnici jaz. 

5. Naučiti se moraš novega podpisa 

Podpisujemo se popolnoma podzavestno in na spremembo priimka se boš navajala še veliko časa. Sprva sem se počutila, kot da bi popolnoma pozabila, kako pisati. Še vedno ugotavljam, kako naj se vedno podpišem enako.

6. Moj priimek bo z mojo generacijo izginil

Imam le sestre. Če bi se vse ravnale po pravilih tradicije, bo priimek naše družine izumrl. Moji straši so se preselili iz tujine in celo življenje so trdo delali, da so mi zagotovili čudovito življenje s tem priimkom. Od tega se je težko kar tako ločiti.

7. Še vedno se navajam na to, da me ogovarjajo z novim priimkom

Vsakič znova me zmede. Priimek poznam, a še vedno se ne morem navaditi na to, da z njim ogovarjajo mene. Večkrat sem se celo obrnila, saj sem mislila, da nekdo govori nekomu, ki stoji za mano. Verjetno se na to navajaš toliko časa kot na to, da svojega zaročenca začneš imenovati mož.

Seveda pa je odločitev povsem osebne narave in je popolnoma prepuščena vsaki posameznici.

Vir: Popsugar.com

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Tako je v resnici videti zakon BREZ seksa (iskrena izpoved 45-letne ženske)

Priporočamo tudi: 6 znamenj, da si ga ujela (čeprav se sprva zdi ravno nasprotno)