Zakaj si še vedno samska?

Vsi mislijo, da vedo, zakaj si samska? Kaj pa če se motijo, ti jim pa še verjameš? Slabo, slabo ... Pod drobnogled smo vzele šest najpogostejših in preprosto neresničnih razlogov, zaradi katerih naj bi se te fantje izogibali v širokem loku. Čas je, da si zatisneš ušesa in začneš verjeti vase!

Zakaj si še vedno samska? (foto: profimedia) profimedia
19. 5. 2014

Iščeš ljubezen, te pa ni in ni? Mogoče pa zanjo še ni pravi čas.

Rekli so ti, da ne boš našla prijetnega fanta, dokler se ne boš dobro počutila v svoji koži. Vsakdo ve, da mora imeti najprej rad sebe, da bi potem lahko imel rad druge. Toda ti se imaš rada. Celo zelo rada, kot imaš rada svoje življenje. Lepo bi ga bilo s kom deliti, a znaš ga živeti tudi sama. Zato ti očitajo samozadostnost, kot da bi to bil greh. Potem pa jim priznaš, da se na trenutke zares počutiš malce osamljeno, in o tebi se razširi glas, da si popolnoma obupana.

Dokler nisem spoznala pravega, smo s prijateljicami izumljale najbolj neverjetne teorije, zakaj smo samske. Za druge smo seveda vedno bolje vedele, kaj jim manjka (oziroma česa imajo odveč). Vem, da so dobro mislile, a vsaj o meni se ne bi mogle bolj motiti: po njihovem mnenju naj bi se v resnici bala razmerij in ljubezni, zaradi česar naj bi si vedno pustila priprto eno okno. Aja? V knjigi It's Not You: 27 (Wrong) Reasons You're Single avtorice Sare Eckel smo našle šest najbolj nesmiselnih napačnih razlogov, zakaj naj bi bila samska. Beri in odleglo ti bo.

Preveč si samostojna

Sanja je leta in leta poslušala, da je veliko preveč uspešna, da bi lahko našla moškega, ki se je ne bi bal. Imela je svoje podjetje, stanovanje in dober avto, veliko je delala in si dvakrat na leto privoščila drage počitnice. Tu in tam je v restavraciji večerjala sama in bila zato vsem zelo sumljiva.

"Moji moški prijatelji so mi vedno govorili, da moj uspeh odganja moške. Da je moje življenje tako polno, da v njem zanje sploh ni prostora. Namigovali so mi, da ne bi bilo slabo, če bi dajala vtis, da sem bolj ranljiva, jaz pa nisem niti vedela, kako naj bi bilo to videti. Kako naj bi pokazala moškim, da je v mojem življenju zanje prostor kljub dejstvu, da nisem ne šibka ne pomoči potrebna? To me je resno zmedlo, saj sem se zelo trudila, da sem našla svoje mesto pod soncem, udobno življenje in dober finančni položaj, zdaj pa so mi kar naenkrat vsi govorili, da je glavni vir moje nesreče moj uspeh.

Tako sem se odločila, da bom naredila manjši eksperiment. Prijatelji so me povabili na bovling, ki naj bi bil pravzaprav zmenek na slepo. Povedali so mi, da je bilo njegovo prejšnje dekle precej nebogljeno, zato sem se odločila, da mu olajšam večer: ves čas sem ga spraševala za nasvete, trudila sem se, da sem zgrešila čim več kegljev ipd. Fant je kar žarel, moja družba pa je bila prepričana, da name zelo dobro vpliva, ker sem ob njem bolj ženska. Bolj ženska? Ženske smo vendar močne!

Odločila sem se, da takšni žalostni kompromisi niso zame in da se za nekaj moške naklonjenosti ne bom pretvarjala, da sem uboga revica, ki ni sposobna šteti do tri. Moja odločitev je bila pravilna, saj sem danes srečno poročena z uspešnim moškim, ki je ponosen name."

Kaj zabrusiš nazaj?

"Ne bi si mislila, da so moški takšne občutljive rožice! Mislim, da bom raje počakala na tistega, ki bo dovolj pogumen za zmenek z mano."

Preveč svojih težav imaš

Se bojiš razmerja? Te je groza prevelike bližine? Imaš težave s svojim očetom? Se ne razumeš z mamo? Je res, da te prijazni fantje spolno ne privlačijo? Same težave!

Nič ni narobe, če se trudiš predelati in rešiti svoje težave. Čisto v redu je, če za to hodiš k terapevtu. A ne postavljaj si dneva svoje popolne ozdravitve kot mejnika, ko boš začela iskati ljubezen. Prav razmerja so tista, v katerih najbolj rastemo. Trenje med dvema je tisto, iz katerega se porajajo nova spoznanja in se dogaja osebnostna rast. Če boš šla skozi življenje sama, bo ta osebnostna rast počasnejša. Če bi se vsakdo potrudil, da bi najprej odložil svojo prtljago in šele nato poiskal partnerja, bi bil svet poln samskih ljudi.

Zakon privlačnosti nam z matematično natančnostjo vedno poišče partnerja, ki ima podobne težave kot mi, ker jih lahko le tako ozavestimo in tudi rešimo. Mogoče bo najbolje, če svojim težavam ne namenjaš preveč pozornosti, da se ne bodo preveč razrasle. Seveda pa to ne velja za večje težave, kot so motnje hranjenja, hude oblike tesnobnosti, depresije in podobno. V tem primeru od partnerja ne moreš pričakovati, da bo tvoj terapevt. In če je edini razlog, da si še samska, ta, da še nisi srečala pravega?

Kaj zabrusiš nazaj?

"Ti pa nimaš težav? Lahko dobim avtogram?"

Zelo si izbirčna

Ko sem spraševala ženske, zakaj so po njihovem mnenju njihove samske prijateljice samske, so mi vse po vrsti odgovarjale, da so preveč izbirčne. Fant je pozabil na njen rojstni dan pa mu je zamerila. Njen dragi je v restavraciji nadrl natakarico in ga je kar pustila tam. Njen moški doma nikoli ničesar ne pospravi, zato je imela dovolj in ga je zapustila itd.

Zdaj se sprašujem: so naša merila zares previsoka? Bi morale večkrat zamižati na eno oko? Pa kaj potem, če ne pospravlja za sabo! Mama ga pač ni naučila ... Kaj pa, če to ni v redu, ker smo vsi odrasli in je pospravljanje za sabo znamenje kulture?

Koncept izbirčnosti najbolje razloži moja prijateljica Špela, ki pravi, da bi rada našla fanta, ki bo prav tako prijazen in zanimiv, kot so njeni prijatelji, a da si bo obenem z njim želela tudi v posteljo. To se res ne sliši slabo, če ne kar edino pravilno!

Moja druga prijateljica Katja pa je dejala: "Imela sem fante, ki so bili strašno prijazni, a si jih nisem želela, in imela sem fante, ki sem si jih želela, a niso bili preveč prijazni. Zato zdaj vem, da nisem izbirčna, če hočem oboje, pri tem pa ne sklepam več kompromisov. In ko mi prijatelji zdaj hočejo dobronamerno dopovedati, da bom ostala sama, če bom še naprej iskala princa na konju, se jim zahvalim, mislim si pa svoje. Navsezadnje imam pravico, da si postavim svoje lastne standarde za iskanje partnerja. A zdaj, ko končno vem, kaj hočem, se mi tisti, ki me ne zanimajo, sploh ne približajo več."

Kaj zabrusiš nazaj?

"Izbiram življenjskega partnerja, ne kavč za v dnevno sobo. Pa ti, še vedno kavč?"

Niso ti najbolj jasna pravila igre

Mediji zmenke prikazujejo kot teniško igro, v kateri veljajo točno določena pravila in se uporablja taktika, po kateri na koncu zmaga tisti, ki je v najboljši formi. Torej ne ti, ker si ženska, ampak on, ki je moški, in to ti hoče dopovedati tudi okolica.

Kot punca tako največkrat zavzameš obrambni položaj, saj se v športu težko meriš s fanti. Je prestavil vajino večerjo? Ni poklical, čeprav je obljubil? Okej, se zgodi, a zakaj takoj pomisliš, da je ta tekma zate vnaprej izgub­ljena? Mogoče samo oddajaš signale, ki pravijo, da si nebogljena in da boš požrla vse, kar je treba, pa ti zato vse žogice letijo v avt. Če že nisi samozavestna, se vsaj pretvarjaj, da si, in to toliko časa, dokler tega ne boš zares začela verjeti. Takrat boš vedela, da si zaslužiš veliko razvajanja in spoštovanje. Potem ne boš nikoli več po večerji vlekla na dan denarnice, ne boš oprostila puhlih izgovorov in se umaknila ob prvi neiskrenosti.

In ko ti kdo očita, da preveč strogo ocenjuješ fante, pomisli, da to počneš zato, ker nočeš večno trpeti. Dejstvo je, da hočeš enakovrednega partnerja in neodločen rezultat po drugi igri – v prvi pa se ve, kdo mora biti zmagovalec: ti.

Kaj zabrusiš nazaj?

"Takšna pravila igre je določila mati Narava, ne jaz."

 Vedno si mu na uslugo

Anjina razmerja navadno niso dolgo trajala. Ko je prijatelje vprašala, zakaj se ji po njihovem mnenju to dogaja, so ji odgovorili, da se noben normalen moški ne bo zanimal za žensko, ki mu je ves čas na voljo.

Nekatere ženske so celo prepričane, da morajo biti do moških zlobne, da bi jih resno jemali. Vse bodo naredile, da bodo moške naredile za bolj negotove od njih samih in nad njimi dobile moč. Če mu rečeš, da ima majhnega, je to enako, kot da bi pod njegovo življenje podtaknila mino. Tvoj cilj je, da bo popolnoma nor nate, a v tem primeru cilj ne opravičuje sredstev, torej manipulacije.

Anja je sčasoma ugotovila, da ni načina, kako fanta prisiliti, da bi bil nor nanjo. Sprevidela je, da se niti noče spremeniti, in ostala je prijazna punca, ki je rada vedno na voljo. Našla je fanta, ki je vsako njeno 'uslugo' desetkratno poplačal. Pokazal ji je, da so samozavestni, zadovoljni ljudje skrbni, radodarni in obzirni.

Kaj zabrusiš nazaj?

"Sem, kar sem. Sem prijazna, ne pa brez samospoštovanja. Prepričana sem, da bom spoznala fanta, ki bo opazil razliko."

 S tistim fantom bi se morala poročiti

Ko je Tjaša končala razmerje z Borisom, sta bili njena mama in sestra vsaj tako razočarani kot ona, če ne še bolj. Pričakovali sta, da se bo Tjaša poročila in da bodo družino razveselili otročki. Tjaša se je sicer trudila, manjkajoče kemije med njo in Borisom pa tudi ni mogla pričarati.

Če to ni smešno: od žensk se pričakuje, da smo obenem spodobne in seksi, močne in ranljive, poleg tega pa bi morale biti še hvaležne za vsako kapljo moške pozornosti. Pa kaj če je slab v postelji? Ti pa res ne moreš imeti vsega! Tjaša se je vsaj toliko časa bala, da so njena merila previsoka, dokler ni srečala Mateja, ob katerem se ji po treh letih še vedno šibijo kolena. Danes je vesela, da se je uprla družini in prijateljem in nekako preživela leto, ko je pogosto dvomila, ali je storila prav.

Kaj zabrusiš nazaj?

"Odločila sem se, da leta tihega obupa, ki jim bo verjetno sledila ločitev, če bom zanjo sploh še imela pogum, niso zame."

Prevedla in priredila: Anja Osojnik