Zakaj se ženske bojimo seksi žensk?

Stigmatiziranje seksi žensk oz. žensk s povečanim libidom se ne odraža le v neodobravanju in grdih pogledih drugih pripadnic nežnejšega spola, temveč v resnih posledicah, ki te ženske prizadanejo.

Zakaj se ženske bojimo seksi žensk? (foto: profimedia) profimedia
8. 5. 2014

David J. Ley, klinični psiholog in avtor knjige Women Who Stray, odkriva, da imajo seksualno aktivne ženske manj ženskih prijateljic in se bolje počutijo v družbi moških, ker jih ti ne sodijo po njihovi odprti seksualnosti.

Odvisne od seksa

Ženske s povišanim libidom (kadar imajo ali si želijo več kot 7 orgazmov ali spolnih odnosov na teden) se pogosto soočajo z neodobravanjem njihove spolnosti. Sem ne spadajo le grdi pogledi, družba jih pogosto označuje kot vlačuge in ljubimke za denar, njihovo seksualnost pa kot negativno, umazano in nedamsko.

Veliko teh žensk pravi, da jih označujejo kot odvisnice od seksa, današnjo verzijo nimfomank. Ena od žensk v članku poroča o tem, da jo je celo njen psihiater označil kot odvisnico od seksa, po tem ko mu je zaupala, da gre med vikendi ven zato, da "se da dol". Odgovor ženske je bil: "všeč mi je, ampak nisem zasvojena s seksom. Verjetno bi bila nesrečna, toda lahko bi živela tudi brez." Ko je na koncu priznala še, da se samozadovoljuje dnevno, je bila njena usoda v psihiatrovih očeh zapečatena: "Govoril je, da je grozno od mene, da počnem te stvari," je dejala.

V družbi moških

Mnogo žensk, ki se soočajo s podobnimi situacijami, govori tudi o tem, da imajo veliko več moških prijateljev kot prijateljic, saj jih moški bolje razumejo in jih ne stigmatizirajo na podlagi njihove spolnosti.

Podobno lahko slišimo od mogih seksualno aktivnejših žensk, ki imajo manj ženskih prijateljic. Ko pa jih imajo, so te prijateljice običajno tiste,ki imajo prav tako visok libido. Večinoma se te ženske raje družijo z moškimi, ker so v njihovi družbi lahko to, kar so in jim ni potrebno skrbeti, da se obnašajo v skladu s pričakovanji drugih žensk.

Seksualnost kot konflikt

Zakaj ženske ogroža seksualnost drugih žensk?

David J. Ley ugotavlja, da je ta za njih morda strašljiva, saj se ženske od malega uči, da zatirajo svojo seksualnost. Ko se soočijo s seksi žensko, ki odprto zavrača te navade, to lahko v njih sproži notranji konflikt. Tudi same pričnejo razmišljati, kako bi bilo, če bi brez sramu izražale svoje seksualne potrebe.

Ko imajo moški konflikt z drugimi moški, je to ponavadi povsem javno in na glas. Evolucijsko gledano je bilo javno, agresivno in konfliktno izražanje moških vedno nagrajeno, saj so se ženske parile z zmagovalcem. Ženska agresivnost v javnosti je redka in definitivno ni nagrajena, kadar se pojavi. Še nikoli nisem videla najbolj vročega tipčka v baru, kako osvoji žensko, po tem ko je ta zmagala mačji dvoboj s svojo nasprotnico. Moški morda res fantazirajo o ženskih dvobojih v ringu, ampak realnost ženskih konfliktov je veliko manj seksi in veliko bolj škodljiva za samozavest in pravice žensk, kot so za moške škodljivi njihovi konflikti.

Nekateri ugibajo, da so ženski nesporazumi ostanek še iz časov, ko sta bili njihova seksualnost in reproduktivna kapaciteta edini ekonomski vrlini, ki so jih ženske lahko tržile in jih izmenjale za podporo, varnost in skrb zase ter svoje potomce. Zakaj bi torej moški kupil kravo, ko pa lahko mleko dobi zastonj?

V zadnjih nekaj letih je končno čutiti tudi nekaj premikov na področju družbenih norm. S TV serijami kakršne so Seks v mestu in Hung so ženske končno pričele sprejemati in odobravati svojo in seksualnostdrugih žensk. Upajmo, da se bo ta trend nadaljeval.

Za spletni Cosmo v okviru projekta Hud job pripravila Katja Kozlevčar, fotografije: profimedia