"Zakaj se vedno znova zaljubim v napačnega?"

Ko mine zaljubljenost, minejo tudi metuljčki v trebuhu in taista oseba, ki se nam je še pred kratkim zdela popolna, sanjska in idealna postane to, kar je vedno bila - nepopoln človek (prav takšen kot si ti in jaz). 

"Zakaj se vedno znova zaljubim v napačnega?" (foto: Profimedia) Profimedia
24. 4. 2016

In potem se ženske sprašujejo, kako to, da so se (spet) zaljubile v napačnega moškega:

  • takšnega, ki kasneje v razmerju naenkrat postane močno ljubosumen, posesiven ali agresiven,
  • pa takšnega, ki mu ni za sprehod, ples, obisk kina ...
  • ali pa onega, ki ves svoj prosti čas preživi najraje s prijatelji.

Skratka, se tudi tebi dogaja, da se vedno znova zaljubiš v napačnega? Preberi, kaj se v resnici skriva za tem ...

Nezavedno z rožnatimi očali

Ana Zarnik Horvat, univ. dipl. psih. in spec. zakonske in družinske terapije, pravi:

"Menim, da to, torej zaljubiti se v napačnega moškega, ne obstaja. Vsaka ljubezen, ki sledi iz zaljubljenosti, daje obema, tako ženski kot moškemu, priložnost za gradnjo odnosa, v katerem bosta doživela veliko lepih, a tudi veliko manj lepih, bolečih občutkov.

Zlasti ti drugi odnosu dajejo možnost, da partnerja drug ob drugem podoživita nekaj zelo podobnega, kot sta nekoč doživljala v svojih družinah, kar je hkrati težka izkušnja, a osvobajajoča priložnost za bolj zdrav, manj travmatiziran odnos v odraslosti."

Iščemo si vsak svoj par

Tako bodo žensko, ki je živela ob nasilnem očetu, v odraslosti nezavedno privlačili nasilni moški, ki so sprva ustrežljivi in prijazni, potem pa se odnos razvije do stopnje, ko se oba bolj udomačita, in takrat se naselijo nasilje, strah in teror.

Moškega, ki je kot fant odraščal ob depresivni ali tesnobni mami, bodo privlačile ženske, ki na svet gledajo črnogledo, pesimistično in imajo o sebi negativno mnenje, in bo imel občutek dolžnosti, da jim pomaga, ali pa ženske, ki s strahom vstopajo v svet, v izzive in negotovo prihodnost.

Hčerka alkoholika se bo zaljubila v super moškega, ki bo z leti vse pogosteje pogledal v kozarec in sam postal alkoholik, hči ločenih staršev v sina ločenih staršev, hčerki, katere oče je varal njeno mamo, se bo občutek prevare ponovil v intimnem odnosu v odraslosti.

Naključje?

"Seveda ni naključje. Je priložnost, da ženska ob moškem, ki je v čustvenem svetu zelo podoben njeni družini in s tem njej ter prav tako kot ona ranjen v točki duše, ki se nanaša na strah, nesprejetost, žalost, travme, nasilje, alkohol, bolezni, čustveno zanemarjenost, nevrednost, čustveno zavrženost, neupoštevanost, nepomembnost, podoživi te težke občutke in začne pisati novo zgodbo, ki ne bo onesnažena z nečim starim, ampak bo temeljila na nečem novem, čemur rečemo sreča."

Preberi še: To je najboljši način, da najdeš gospoda "pravega" ali pa Kako sva rešila že praktično uničen zakon?