Zakaj se toliko žensk poroči pozneje v življenju (ali sploh ne)?

Danes se vedno več žensk odloči, da svoje zveze ne bodo peljale do oltarja. Preberi si, zakaj se toliko žensk poroči pozneje v življenju – ali sploh ne – in kakšne so posledice!

Zakaj se toliko žensk poroči pozneje v življenju (ali sploh ne)? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 6. 2016

Ob vseh pretirano pravljičnih zgodbah o porokah v medijih je to sicer težko razbrati, vendar mlade ženske niso vojska neučakanih nevest – vedno več jih odlaga odločitev ali se sploh ne poroči.

To se še nikoli ni zgodilo – nikoli v zgodovini se ljudje niso poročali tako pozno ali tako redko.

Deloma je tako, ker ženske ne potrebujejo več zakona zaradi varnosti, in morda so bile priča temu, kako se tradicionalni načrt ni preveč dobro iztekel za njihove starše. Obenem se mladi borijo z dolgovi in negotovostjo ekonomije, zaradi česar je težko načrtovati na dolgi rok.

Ko se danes poročimo, je to videti drugače kot včasih. Ljudje so imeli tisoče let malo izbire glede tega, s kom naj se poročijo in ali naj se sploh poročijo, in skoraj nobene izbire glede tega, ali naj imajo otroke ali ne. Moški je bil lastnik ženinega premoženja, zaslužkov in spolnosti, njegova beseda je bila zad­nja pri vsaki odločitvi.

Časi so se spremenili. Ljudje živimo bolj zdrava in dolga življenja ter zaradi tega čutimo manj pritiska, da bi se poročili ali imeli potomstvo, ko smo še mladi. Zmožnost žensk, da čustveno in finančno napredujemo kot samske, nikoli ni bila večja.

Po zadnjih statističnih podatkih diplomira 25 odstotkov manj moških kot žensk. In prav te ženske se s svojimi diplomami odpravljajo na delovni trg. Pred pol stoletja bi bila zelo nervozna, če do diplome ne bi bila zaročena. Danes je ravno obratno in starši postanejo nervozni, če se študentje poročijo med študijem.

Številke kažejo, da se starši upravičeno bojijo. Študije potrjujejo, da ženske zaslužijo več denarja, če s poroko čakajo do tridesetega leta ali dlje. Ženske, ki se poročijo pozneje, imajo tudi druge prednosti: številka ločitev pri parih, ki se niso poročili mladi, je manjša kot pri tistih, ki so se poročili v rosni mladosti.

Dr. Klaudija Ferčak iz zakonske posvetovalnice Stik razlaga, da raziskave kažejo, da je tveganje za ločitev manjše, če se pari poročijo po 25. letu starosti.

"Manj ločitev je tudi med pari, ki imajo višjo raven izobrazbe, in pari, ki so čustveno pripravljeni več vlagati v odnos ter rasti drug ob drugem," dodaja dr. Ferčakova.

Številnim mladim ženskam se zdi smiselna ideja, da se je treba do konca oblikovati kot odrasla oseba pred zakonom, celo tistim, ki so morda že našle pravega moškega.

Lara iz Maribora, ki študira ob delu, pravi, da je njena zveza precej resna in da s fantom nameravata skupaj najeti stanovanje. Vendar je to tudi vse – za zdaj.

"Poroko jemljem zelo resno. Če se poročim, si želim imeti vse drugo v svojem življenju pod nadzorom," pravi.

To odraža sodobne trende. Višanje povprečne starosti poročanja je prvič deloma povezano s tem, da se moški in ženske želijo pred zakonom ustaliti.

Temu se reče sklepni zakon, nekaj, kar naredijo ljudje, ko dosežejo določene cilje. Poroka je bila včasih prvi korak v življenje odrasle osebe. Danes je skoraj zadnji.

Prelaganje zakona pomeni tudi, da imajo ženske lahko več svobode za sprejemanje izzivov v življenju.

Katja, 26, dela kot predstavnica farmacevtskega podjet­ja, v katerem se ljudje na višjih položajih pogosto selijo. "Pogosto premišljujem o tem, da bi se preselila," pravi.

A čeprav je s svojim moškim praznovala tretjo oblet­nico, si ga ne predstavlja vedno ob sebi, ko premišljuje o možnosti kariere v tujini. Ko ji on omeni zakon, ga vpraša: "Ali si prepričan, da si pripravljen končati?"

Zakon (v nasprotju s poroko) ima lahko tudi finančne koristi. Nana, 27-letna medicinska sestra, se nikoli ni zares nameravala poročiti, vendar se je pred kratkim zaročila. Njena odločitev je bila čustvena.

"Pride čas, ko izraza punca in fant prepros­to ne zadoščata več, in zakon se preprosto zgodi." Pa tudi praktična: "Kot zakonca si lahko deliva stroške za stanovanje."

Vendar je veliko mladih žensk doživelo primere v svojem življenju, ki jih ne želijo ponoviti.

"Ko sta se moja starša ločila, je oče bankrotiral. Premišljevala sem, ali obstajajo kakšne okoliščine, zaradi katerih bi se želela takoj poročiti, vendar bi raje plačala drugače, kot da plačujem zaradi ločitve," pravi Katja.

Aljaž je svojo zaročenko prepričal, da se premisli glede poroke, ker je na zakon gledal kot na pozitivno in lepo stvar.

"Odraščal je v zakonu, ki je bil ljubeč in predan, in je tudi on želel isto," pravi Nana, ki jo je vzgojila mati samohranilka.

A čeprav so ženske v dvomih glede zakona v dvajsetih, ne čutijo enako glede rojevanja otrok. Aljaž pravi:

"Mislim, da si še bolj kot zakon želim otroke, vendar jih zdaj še ne bi imel, saj za zdaj komaj skrbim zase." Njegova zaročenka pa dodaja: "Sicer to ni pogojeno z zakonom." Skoraj tretjina žensk ima otroka, preden je stara 30 let. Skoraj polovica od teh so ženske, ki niso poročene, večinoma v dvajsetih.

Nekoč in danes

Ženske so se v preteklosti pogosto znašle v dilemi, kjer so morale izbirati med izobrazbo in poroko. Menili so, da izobrazba ženski nudi 'neodvisen in oblasten značaj, zaradi katerega postane nesposobna ljubiti, spoštovati in ubogati'.

Danes se za poroko odločajo tako neizobražene kot izobražene ženske, a kot kažejo raziskave, pri drugih moški bolj sodelujejo pri gos­podinjskih delih.

Vse spremembe, ki so se zgodile v zgodovini ženskih življenj, so nas pripeljale do dejstva, da imajo ženske danes več mož­nosti kot kadarkoli ter več kot eno pot do srečnega in izpopolnjujočega življenja odrasle osebe.

Želja, da se ne poročimo, tako ne pomeni, da sta poroka ali zgodnja poroka slabi.

Gre za to, da lahko rečemo: Samo trenutek, in na poroko še malce počakamo, saj obstajajo milijoni žensk z milijoni različnih potreb.

Za Nano je bil najboljši recept za iskanje sreče, da je ostala odprta do različnih možnosti. Čeprav si pri 27 še vedno gradi kariero, je vesela, da si ni zaprla vrat za najrazličnejše možnosti v življenju.

"Ko sva se zaročila, se je najina zveza izboljšala in okrepila," pravi Nana. Odločiti se moraš, kdaj se poročiti, s kom in ali je to prav zate. To se nam sliši kot resnična pravljica.

V katerih primerih ni najbolj pametno, da se poročiš?

"Ko so prisotni pogosti, močni, ponav­ljajoči se konflikti o istih temah, ki vodijo v nesodelovanje ter nespoštovanje ali celo duševno, telesno, spolno nasilje med partnerjema, če obstajajo skrivnosti, teme, o katerih se ne pogovarjata, ko je pri enem ali obeh partnerjih prisotna kakršnakoli odvisnost,"  ti svetuje dr. Klaudija Ferčak.

Se ne moreš odločiti?

Dr. Klaudija Ferčak iz zakonske posvetovalnice Stik ti predlaga, na kaj bodi pozorna, preden se odločiš za poroko.

"Pomembno je, da poznata drug drugega, da zmoreta funkcionalno reševati konflikte in iskati rešitve za kompromise. Teme, o katerih se morata pogovarjati in sklepati kompromise, če si želita uspešen zakon, so:

  • vajine prioritete in vrednote v odnosu (npr. otroci, družina, služba, prosti čas, religioznost)
  • starševstvo
  • finančne zadeve
  • vsakdanja gospodinjska opravila
  • odnosi s primarnimi družinami
  • prijatelji in prosti čas
  • spolnost

Prevedla in priredila: Petra Arula