Zakaj moški obožujejo zahtevne ženske?

Logično bi bilo, da bi prijazne punce dobile najboljše tipe. Pa ni tako, kajne? Vprašali smo se, zakaj fantje padajo na bejbe, ki jim prijazno rečemo ‘zoprnice’.

Zakaj moški obožujejo zahtevne ženske? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2016

To je večna uganka. Srečuješ super tipe, ki hodijo z vražjimi, zahtevnimi babnicami, in si misliš: “Kaj za vraga ... Zakaj mu je ona tako všeč?”

No, izkazalo se je, da ženska, ki se zaveda, da je čudovita in pametna ter zna tipu podkuriti pod nogami – zažiga. Moški skrivaj občudujejo in želijo osvojiti žensko, ki ve, kaj hoče, in želijo biti z žensko, za katero se morajo potruditi.

Preberi, zakaj jih privlačijo ženske, ki se v odnosu niso pripravljene podrediti, in zakaj ne bi bilo slabo, če bi tudi ti malo zvišala svoj kvocient, khm, zahtevnosti. Po domače – ‘bitch kvocient’.

Taka ženska je izziv

Punca, o kateri govorimo, oddaja vibracijo v slogu: “Niti slučajno mi ne moreš priti blizu, kaj šele, da bi lahko zadovoljil katero od mojih potreb.”

Za moške pa ni nič bolj privlačnega kot ženska, ki je ponosna nase in tudi natančno ve, kaj hoče od življenja. Namesto da bi se spraševala: “Joj, ali sem mu všeč? Kaj neki si misli o meni?” se ta ženska raje vpraša: “Kaj mi lahko ta moški ponudi, zakaj bi bilo meni bolje, če sem z njim ...”

Nekaj popolnoma drugega, kot smo si me predstavljale, kajne? Ta punca ne bo plesala okoli njega in mu pihala na dušo, raje mu bo malo ponagajala in mu navrgla kakšno pikro v slogu: “Tebi pa res ni pomoči!” pod nos. Rezultat je sledeč: ker je v človeški naravi, da hočemo imeti natanko tisto, česar ne moremo dobiti, si bo ta moški zaželel to žensko. Gre tudi za to, da če osvojiš ‘težavno’ žensko, si car. Zakaj? Osvojitev ženske ‘težkega kalibra’ bi lahko enačili z osvojitvijo medalje na olimpijskih igrah. Težje prideš do nje, večja je nagrada.

“Miran, 27, si je že od nekdaj izbiral ‘ledene kraljice’. Prva je bila zahtevna, meter petdeset velika črnolaska, ki mu je pri sedemnajstih strla srce, ko ga je zapustila. Danes hodi s 26-letno lepotico, ki je zaposlena kot vodja odnosov z javnostmi na ministrstvu.

“Zahtevna in gospodovalna je. Preseneča me z izbruhi jeze, za katere redkokdaj vem, od kod prihajajo – vendar mi vedno nazorno prikaže, kaj se je zgodilo in kako bi se lahko bolje odrezal. Njeno obnašanje odraža to, da si zasluži le najboljše, in kadar je jezna, moram priznati, da se mi zdi zeeeelo seksi. Je zelo pametna in prizemljena ženska, zame je popolna kombinacija.”

Moški potrebujejo izziv in osvojiti zahtevno žensko ni kar tako. Vse skupaj je podkrepljeno še s tekmovalnostjo, ki izhaja še iz jamskih časov. Za fante punce, ki so se pripravljene preveč podrejati, ne predstavljajo nikakršnega izziva. Še huje je, če srečajo žensko, ki se brez moškega ne počuti ‘popolno’, ‘celo’ in se ji življenje vrti le okoli ljubezenske zveze.

Jani, 29, je bil zelo zaljubljen v Mojco, s katero sta hodila tri leta, prekinil pa je z njo zato, ker je čisto preveč ‘visela’ na njem.

“Trgalo se mi je, ker ni znala narediti ničesar več brez mene. Vse sva morala delati skupaj. Jaz sem si seveda še vedno želel iti s prijatelji na pivo, ona pa bi bila raje z mano, kot da bi se dobila s prijateljicami. Zdelo se mi je, da se bom zadušil. Še zdaj mi je žal zanjo, vendar bo morala sama ugotoviti, da mora biti v odnosu ona na prvem mestu in da mora najprej poskrbeti zase.”

Učimo se od najboljših: Angelina Jolie je ženska, ki ne bo nikogar prosila za pozornost ali dovoljenje, da naredi stvari po svoje. Nasvet: bodi nedosegljiva. Ne kliči ga neprestano, ne odgovarjaj takoj na njegove klice in za nobeno ceno ne puščaj solzavih, srce parajočih sporočil na njegovi telefonski tajnici.

Razlaga: naj mu bo jasno, da se tvoj svet ne vrti okoli njega. Pusti ga, da si bo zaželel več. Moški enačijo hrepenenje z ljubeznijo. Naj hrepeni po tebi.

Komunicira kot moški

Odločna punca bo včasih delovala kot gospodovalna, celo zoprna v komunikaciji z drugimi ljudmi, pa naj bo to v službi ali na informacijskem pultu na letališču.

Hoče, da so stvari urejene, in če je nekdo v službi zato, da to naredi, ne pričakuje nič manj, kot da bo stvar urejena. In to hitro. Njene zahteve so jasne, ne poslužuje se cviljenja, vreščanja ali tarnanja, da bi dosegla, kar hoče. Moški zelo cenijo to lastnost.

Ker so sami (večinoma) dokaj racionalna bitja, jih ženska, ki je preveč čustvena in hodi kot mačka okoli vrele kaše, odbije. Ne znajdejo se in če padejo v tak vrtinec, je edino, kar si želijo, oditi čim dlje od nje.

“Igor, 32, ima tako izkušnjo s prejšnjo punco:

“Nina se je kujala, mulala, nikoli nisem vedel, kaj sem naredil narobe. Znala je biti zelo prijazna in nežna, vendar je bila čisto preveč čustvena. Nikoli nisem vedel, ali ji bom z nekim dejanjem ustregel ali pa bom ‘udaril čisto mimo’. Fantje smo preprosta bitja. Reci, da si želiš večerjo, in dobiš večerjo. Reci, da si želiš svečke ob večerji, pa dobiš še svečke (če jih v najbližji trgovini zraven mojega doma seveda imajo).”

Po težkem in razvlečenem koncu z Nino je Igor spoznal Niko:

“To je čisto druga pesem. Takoj na začetku mi je povedala, da ‘sranja’ v odnosu ne bo prenašala. Ko si me zaželi, mi to jasno pokaže. Ko je jezna, točno vem, da je jezna. Seveda mi zraven postreže z zelo jasno razlago, zakaj je jezna. Pri tej ženski vem, pri čem sem.”

Za moške zna biti v odnosu najbolj naporno to, da ženske pričakujemo, da nam bodo brali misli. Resnično ne znajo tega. Veliko energije jim prihranimo, če povemo, kaj hočemo, in to je stvar, ki jo znajo ceniti. Povej mu, kaj si misliš o neki stvari, ne igraj igric ali celo pričakuj, da ti bo bral misli.

Včasih je težko povedati, kaj si v resnici misliš, saj ne želiš, da bi izpadla kot zahtevna, hladna mrha, a če ne boš odkrita že takoj na začetku odnosa, bo to sčasoma postajalo le še težje. Če moški zasluti tako igro, si bo mislil, da je naletel na šibkega soigralca. Tega pa nočemo, kajne?

Ona je številka ena

Poskrbela bo, da bo to jasno tudi njemu. Nikoli ne bo dopustila, da bo on igral glavno vlogo v njenem življenju. Pa saj je čisto logično, kajne? Vendar nas včasih zanese, da se kar malo preveč trudimo okoli njega. Zapomni si – ti si tista, ki si najpomembnejša. Tega ni treba dokazovati z besedami, dovolj so zgovorna dejanja.

Ženska, ki zna poskrbeti zase, ne bo dolgovezila, ker se je odločila, da večera ne bo preživela z njim, čeprav sta tako dogovorjena. Če je prišla iz službe utrujena in si ne želi ničesar drugega, kot je peneča kopel in izklopljen telefon, bo storila natanko to.

Povedala mu bo, da želi biti ta večer sama. Prav nič je ne bo zanimalo, kako se bo on odzval na to. Povemo pa ti lahko, kako bo on to razumel: še bolj ga bo pritegnilo k njej.

Matej, 29, nam je razložil:

“Ko sva začela hoditi z Martino, sem se počutil kar malce slabo, ker mi je velikokrat rekla, da se ne moreva dobiti, ker ima jogo ali pa je šla ven s prijateljicami. Vse punce pred njo bi spustile vse iz rok, da bi lahko šle z mano ven, ona pa ni bila taka. Vendar me je to le še bolj pritegnilo k njej, saj ona živi svoje življenje in se ne pusti motiti.”

Pametna ženska ne bo zapustila svojih prijateljev, konjičkov ali celo službe, da bi se prilagodila njemu. Čeprav bi na začetku mislili, da bo moškega to odvrnilo od nje, privlačnost deluje ravno obratno. Manj si se pripravljena prilagajati, bolj ga privlačiš.

Poskrbi sama zase, da se ne bi zgodilo, da te bo moški kontroliral. Čarobna formula se glasi takole: daj malo, potem pa vzemi nazaj.

Na primer: če si se strinjala, da boš šla z njim gledati akcijski film (ti se daješ), si vzemi naslednji konec tedna večer s svojimi prijateljicami (ti si vzameš). Ugotovi, kako on deluje, pazi pa, da ne bo on ugotovil, po kakšnem vzorcu deluješ ti. Bodi malce nepredvidljiva. To bo vajino razmerje vedno držalo v prijetni napetosti.

Njene meje so jasne

Moški se najbolj bojijo tega, da bi se počutili ujeti v odnosu. Poleg tega jih najbolj privlačijo ženske, ki imajo jasno postavljene meje in jih brcnejo, če jih prekoračijo.

Nikoli, ampak res nikoli ti naši fantje ne bodo priznali, kar ti bomo sedaj povedali: moški imajo radi pravila. Za njihovo pamet je najlažje, če vedo, kje je varno ozemlje, kje je prestop in kakšne so kazni za prekrške.

Dokler mu boš jasno dala vedeti, kaj odobravaš in česa ne, in se zraven ne boš obnašala kot mama, lahko pričakuješ dobro sodelovanje z njegove strani.

Gregor, 31, je doživel prizemljitev, ko ga je poklicala bivša:

“Z Ano sva ležala objeta na kavču, ko je poklicala moja bivša in me prosila, ali lahko prespi pri meni čez konec tedna. Ker sem ohranil prijateljske stike ne le z njo, temveč s kar nekaj puncami, se mi je zdelo čisto normalno, da prespi pri meni, še posebno, ker sem jaz hotel prespati pri Ani. Ko sem odložil telefon, me je Ana pogledala z ubijalskim pogledom, rekoč: “Ne, pa ni v redu, če prespi pri tebi. Pokliči jo in ji to povej.”

Vedel sem, da je to meja, čez katero ona ne bo šla, in pika. Če sem hotel ostati z njo, ni bilo prostora za bivše. Povej svojemu fantu, kaj pričakuješ od njega, in tudi to, kak šne so posledice, če se ne bo držal pravil. Če vedno zamuja in gre tebi to na živce in mu stalno govoriš, da naslednjič ne boš čakala, moraš narediti prav to.

Vendar pazi, da pri tem ne boš pretiravala s čustvenim odzivom – to bi zopet pomenilo, da ga nagrajuješ za njegovo slabo vedenje. Pozornost, ki mu jo namenjaš, je energija. Povej mu, uredi zadevo, potem pa pusti pri miru. Ne teži. To kaže, da si samozavestna, da znaš urediti zadeve in da ga ne boš zaradi tega čustveno izsiljevala.

Ona je prava

Čeprav moški nočejo, da bi vedele, vam vseeno povemo: zelo hitro nas fantje pospravijo v eno od kategorij – prosti čas ali resna veza. Ko boš pristala v predalčku prosti čas, boš zelo težko prilezla v tisto, ki se ji reče ‘rad bi bil tvoj fant in tudi naredil bom nekaj za to’.

Ženska, ki se tega zaveda, bo zelo pazila, da se ne bo preveč hitro prepustila. To nima nobene zveze s tem, da ne bi hotela izpasti kot ‘lahka’ ženska. Gre za to, da ona skrbi zase in hoče biti ves čas v kategoriji resne veze. Počasi se zbližujeta in počasi se mu prepušča tudi seksualno.

Matej, 32, razlaga, zakaj je boljša hrana, ki se skuha počasi: “Če nisem prepričan, da mi je pri ženski uspelo, se še toliko bolj potrudim, da jo pridobim. Zato je toli ko bolj sladko, ko me ona končno povabi k sebi domov.”

Ko se končno zbližata tudi v postelji, bo zahtevna ženska vse projekcije pustila pred spalnico. Ne bo mislila, da se bosta takoj preselila v skupno stanovanje, in ne bo pričakovala, da bosta takoj naslednji večer preživela skupaj.

Moški bo najverjetneje pričakoval, da bo hotela resno zvezo, ker sta seksala, in se bo po vsej verjetnosti umaknil, da bo videl, kako se bo odzvala. Ker bo ona naredila ravno obratno od njegovih pričakovanj – ona bo tista, ki bo zaposlena in ne bo imela čisto nič več časa zanj, kot ga je imela prej – je to lahko zanj zelo veliko (seveda pozitivno) presenečenje.

Ko bosta prvič spala skupaj, pazi, da ne boš naslednji dan razlepljena po njem kot smrkelj. Ja, pa čeprav je najbolj seksi bitje z izjemnim smislom za humor (in seks), kar si jih kdaj srečala, in ne bi imela nič proti, da bi bila srečno združena za vedno ...

Razlog: če boš nadaljevala odnos, kakršen je bil, preden sta spala skupaj, mu boš s tem omogočila, da bo še vedno on tisti, ki te lovi. Dober lovec pa potrebuje dober plen, kajne?

Napisala: Nataša Pevec

Preberi še: 5 usodnih napak, ki jih dela večina parov, ko se pogovarja