Zakaj se lepa dekleta zaljubljajo v barabe in zakaj se dobrih fantov (in deklet) drži smola?

Obstajajo namreč vsaj 3 vzroki za vse, kar se nam v ljubezni dogaja.

Zakaj se lepa dekleta zaljubljajo v barabe in zakaj se dobrih fantov (in deklet) drži smola? (foto: shutterstock) shutterstock
8. 11. 2012

Avtor Jeremy Nicholson ve, zakaj se lepa dekleta zaljubljajo v barabe in zakaj dobri fantje (in dekleta) ostajajo praznih rok.

Gotovo poznaš tisti tip fantov in deklet, ki so 'dobri kot kruh', a se jih v ljubezni vztrajno drži smola. To so ljudje, ki bi praviloma naredili vse za svoje partnerje, ti pa jih - kako nehvaležno - eden za drugim zapuščajo.

In medtem ko se v ljubezni ponovno razočarani sprašujejo: 'Zakaj se mi to vedno znova dogaja? Bi moral postati grd do žensk, kot so drugi? Bi res morala postati takšna packa, kot je njegova sedanja?', je Jeremy Nicholson več kot prepričan, da se dobri fantje in punce ne smejo vdati v takšne igrice samopomilovanja.

Obstajajo namreč vsaj 3 vzroki za vse, kar se nam v ljubezni dogaja.

1. Dajem, torej ljubim! Pa je res!?

Kadarkoli naredimo nekaj dobrega za nekoga drugega, na neki ravni v to osebo in ta odnos investiramo del sebe (svoj čas, sredstva in energijo). Prav naše vlaganje v nekoga ali nekaj naredi to osebo ali odnos v nas in za nas zares dragocen.

V primeru dobrih fantov in punc gre žal prepogosto zgolj za enostransko investiranje v odnos.

Medtem ko se sami razdajajo za osebo preko vse mere in celo na lasten račun, jim druga stran tega ne zmore, ji ni potrebno ali niti noče vračati. In ker druga stran vanje in v odnos ničesar ne investira, do dotičnega tudi nima (in ne more imeti) nikakršnega odnosa.

Se razumemo?

Nauk zgodbe: Ne bodi pretirano servilna.

Ne bodi skratka preveč dobra in ne naredi čisto vsega za svojo ljubljeno osebo! Še več! Spodbudi svojega dragega, da tudi sam investira v vajin odnos. Namesto, da bi samo dajala, se boš morala naučiti tudi sprejemati. In ne spreglej dejstva, da šele ko bo on lahko naredil nekaj zate (in boš ti to z vesejem  sprejela), se bo lahko vate tudi zaljubil.

Kaj pa če noče? Potem je vajino razmerje že na mrtvi točki. Nikoli te ne bo mogel ljubiti toliko, kot ti lahko ljubiš (in vlagaš v) njega!

2. Vse dopuščeno in odpuščeno - NE, NITI SLUČAJNO!

Ljudje se skozi medosebne odnose učimo o posledicah svojih vedenj in dejanj. Kadar so naša dejanja socialno nagrajena, se običajno trudimo tako obnašati tudi v prihodnje. Kadar pa se vedemo neprimerno, nas bodo ljudje okoli nas na to opomnili in dejanje 'kaznovali', zato česa podobnega najverjetneje v prihodnje ne bomo ponavljali.

No, tako naj bi vsaj bilo.

V razmerjih z dobrimi fanti in puncami pa ti principi praviloma izostanejo. Celo, ko bi se nekemu (morda žaljivemu) tretmaju s strani svojih partnerjev že davno tega morali upreti ali vsaj ponegodovati, ti fantje in punce v sebi nekoliko potrpijo in le oproščajo.

In prepričani so celo, da bodo njihove 'velike žrtve in brezpogojna dobrota' nekoč povrnjene. Vse to počnejo v imenu velike ljubezni. No, tako vsaj mislijo.

Nauk zgodbe: Ne bodi preveč in samo prijazna!

S tem, da si do partnerja vedno in v vsakem primeru zgolj dobra in prijazna, spodbujaš njegovo potencialno negativno vedenje. Če mu skuhaš najljubšo jed na večer, ko je bil zelo nesramen do tebe, je to tako, kot bi nagradila njegovo nespoštovanje.

In če jo pelješ v njen najljubši klub tisti dan, ko ti je cel dan brez pravega razloga najedala, si lahko prepričan, da se bo to zgodilo še kdaj v prihodnosti.

Za razliko od preveč dobrih fantov in punc imajo ne-tako-zelo-prijazni ljudje precej boljši občutek za zdrave meje v odnosu! Ti bodo nagradili zgolj tisto vedenje svojih partnerjev, ki je v resnici ustrezno in na dolgi rok zdravo za ljubezensko razmerje.

3. Ne bodi vedno in povsod na razpolago!

Saj poznaš tisto: zlahka dobljeno, zlahka izgubljeno!?

No, podobno je tudi v ljubezni. Če si svojemu ljubemu enostavno vedno na razpolago, tvoj svet pa se praktično vrti le okoli njegovih potreb, potem se nikakor ne čudi, če te bo lepega dne jemal za samoumevno (in za torej ne pretirano dragoceno). Prav nasprotno torej, kar bi si sama želela (in seveda zaslužila).

Na tem mestu bi se morda lahko naučila kaj tudi od t. i. moških prascev in ženskih div.

Ti se vedno zdijo težko ulovljivi. Nikoli niso na voljo takrat, ko si to zaželijo drugi, in vedno znova muhasto vztrajajo pri svojem. In čeprav pogosto zanemarjajo potrebe svojih partnerjev, jih ti naravnost obožujejo in po njih hrepenijo (kar se zdi dobrim fantom in dekletom nekaj nedoumljivega).

Nauk zgodbe: Ne bodi vedno na dosegu roke!

Ne dovoli, da postaneš samoumevna (in s tem neupravičeno izgubljaš na svoji resnični vrednosti).

Ne izpusti vsakič znova prav vsega iz rok, ko te pokliče. Potrudi se, da vsaj občasno ne boš čisto takoj na voljo. Nekaj malega negotovosti in nedostopnosti ti bo v njegovih očeh le 'dvignilo ceno'.

In če sklenemo naš kratek esej na račun lepih (in dobrih) deklet, ki ljubijo barabe, in dobrih fantov, ki vedno znova ostanejo praznih rok:

"Ni ti potrebno postati prasec ali muhasta diva, pa tudi z vsemi tvojimi (nehvaležnimi) bivšimi ni bilo prav nič narobe."

V igri ljubezni pač obstajajo pravila, mimo katerih se enostavno ne gre igrati!

Preberi še: "Nisem se zasvojila z drogo, sem bila pa zasvojena z njim" (resnična izpoved o tem, kako je, če ljubiš 'bad guyja")

Priporočamo tudi: Iskren zapis Teje Perjet (Cool Fotr): "Ne zmorem več" (zapis, ki bi ga morale prebrati vse mamice)