Zakaj bi te on moral imeti rad bolj, kot imaš ti rada njega?

To vprašanje morda zveni nekoliko izkoriščevalsko, a znanstveniki trdijo, da ti v določenih situacijah lahko prinese same pluse.

Zakaj bi te on moral imeti rad bolj, kot imaš ti rada njega? (foto: Shutterstock) Shutterstock
7. 8. 2012

Dvigni roko, če se ti tole zdi vsaj malo znano: ravno ses­tavljaš koščke svojega srca – potem ko je šlo skozi strojček za mletje mesa v obliki tvojega bivšega. Nedorasel resni zvezi, egoistično naravnan in kronično nezvest so nekoliko nežni opisi zanj, zato bi pravzaprav morala biti vesela, da si se ga znebila.

V stanju, v kakršnem si se znašla, ti je misel na potencialnega novega fanta skoraj odvratna, a po nekem čudnem naključju ti na pot pride simpatičen, prijazen in na pog­led super tipček, ki misli, da si čudovita ... in to tudi  brez zadržkov po­ka­že. Za ta nenavaden način, ki ga sploh nisi navajena, bi pred nedavno slabo izkušnjo ubijala, zdaj pa se ti ta odnos zdi več kot sumljiv.

Tvoje počutje in dvomi, ki te obhajajo, so povsem razumljivi in upravičeni. A če si se znašla v taki situaciji in če ti je frajerček res všeč, nikar ne zavrzi priložnosti.

Znanstveniki so nam­reč ugotovili, da je druženje s fantom, ki mu je veliko do tebe (malo več, kot je tebi do njega, seveda ob predpostavki, da tudi ti nisi povsem ravnodušna, ko sta skupaj), dobro izhodišče za uspešno in izpolnjujočo zvezo, ki ima lahko prihodnost.

Mnenje strokovnjakov

Psihologi, ki proučujejo odnose med ženskami in moškimi, se strinjajo, da je za začetek zveze idealno, če si najdeš fanta, ki ga boš privlačila za ščepec bolj kot on tebe, ki te bo imel za malenkost raje kot ti njega in ki se bo malo bolj potrudil zate kot ti zanj.

Kakšne prednosti ti to prinese? Ameriški psiholog dr. Seth Meyers, avtor priročnikov in bloga Psychology Today, je prepričan, da ti je v takem primeru dejansko prihranjena negotovost, ki te sicer lahko navdaja na začetku. Ali bo poklical? Bo, ker si mu res zelo všeč. Te bo povabil ven? Seveda, ker uživa v tvoji družbi in bi rad bil s tabo. Je glede čus­tev odkrit s teboj? Je, ker te noče prizadeti. Če ti pri teh vprašanjih ni treba dvomiti, si bolj samozavestna, ne izgub­ljaš časa z igricami, bolj lahko uživaš v zvezi in lažje prebrodiš težave, če pride do njih.

V središču pozornosti

Fant, ki je nad tabo navdušen malce bolj, kot si ti nad njim, te bo zasipal s pozornostjo in bo do tebe na splošno bolj ljubeč kot nekdo, ki bi ti dajal občutek, da je v zvezi samo na tvojo željo.

Za nekatere punce je to nena­vad­no ali celo nekoliko odbijajoče, saj si predstavljajo, da je edina prava part­nerska zveza organizirana po sistemu: moj ženski svet se mora vrteti okrog sveta mojega alfa samca. Narobe? Zelo. Zagotovo ni prav, da mu podrediš vse svoje življenje, prav tako pa tudi ni v redu, če nadpovprečno naklonjenemu in vdanemu fantu ne vračaš pozornos­ti, zato mu ne ostani dolžna, tudi če se moraš na začetku malo potruditi. Pomisli, kaj bi ga resnično razveselilo, in mu s kakšno malo pozornostjo polepšaj dan.

V ravnovesju

Ko začutiš, da se zaljubljaš, a se hkrati bojiš, da se boš začela dolgočasiti, ker ti zveza ne bo ponujala posebnega izziva, čim prej začni razmišljati, kako mu boš vedno večkrat lahko pokazala, da ga imaš ti pravzaprav raje. Uravnovešen odnos pomeni, da si fant in punca izmenično izkazujeta ljubezen in si zraven prizadevata, da bi s tem osrečila tako  drug drugega kot tudi sama sebe.

Ko bosta dosegla tisto točko, na kateri bo količina izkazane ljubezni med vama v povprečju izenačena (zagotovo bodo prišli dnevi, ko bo več nak­lonjenosti izražal eden od vaju, in dnevi, ko bo ravno obratno), bosta sama začutila, da gre za pravo zvezo, v kateri sta na prvem mestu ravno vidva. Dobra novica pa je, da se večina parov, ko prispejo na to stopnjo, ne spremeni. Tako si lahko skoraj prepričana, da se bo tvoj fant v ljubezni trudil še naprej – a le, če mu boš vse lepe občutke pridno vračala.n

Po predlogi Jessice Knoll prevedla in priredila Nuša Oblak

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri