"Z možem sva skupaj zaživela šele po poroki. TO so stvari, ki sem se jih naučila"

Preden sva se pred sedmimi meseci s sedanjim možem poročila, so bili edini moški, s katerimi sem kadarkoli živela, moji sorodniki ...

"Z možem sva skupaj zaživela šele po poroki. TO so stvari, ki sem se jih naučila" (foto: Unsplash/David Thomaz) Unsplash/David Thomaz
20. 1. 2018

Tekom študija sem imela kar nekaj sostanovalcev, a nikoli nisem živela z nekom, s katerim bi bila v partnerskem razmerju. Moj mož in jaz nikoli niti nisva živela v isti državi, preden sva si obljubila, da bova vse življenje preživela skupaj – zabavno dejstvo, ki povzroči marsikateri začuden obraz, ko to razkrijem ljudem.

Imela sem službo v New Yorku, on pa se je šolal v Chicagu, dokler ni dva dni pred najino poroko diplomiral. Še eno zanimivo dejstvo: do takrat so bili najini medeni tedni (beri: meseci) največja količina časa, ki sva jo kadarkoli preživela skupaj. (In zdaj si se tudi ti začudila, kajne?)

Z možem sva bila prijatelja leta, preden sva začela razmerje, a od dneva, ko sva se za to odločila, pa do poroke sva poznala le življenje na daljavo: jutranje pisanje sporočil, označevanje drug drugega v objavah, klicanje pred spanjem, video klic, če je bila svetloba dobra, in letenje z letalom vsak drugi teden, da bi se videla.

In čeprav imajo zveze na daljavo svoje izzive, pa to prav tako velja tudi, ko z nekom prvič zaživiš skupaj. Ne razumi narobe! Tega ne mislim na slab način. Ampak dnevi, ko sem imela svojo sobo in svoj prostor, so minili ...

In pri tem sem spoznala naslednje:

1. Eden izmed vaju bo "ta čist".

Kar pomeni, da bo drugi "umazan" in bo ljubil nered.

2. Kuhanje z nekom je 1000x boljše kot, ko kuhaš sam in samo zase.

Poleg tega je tudi umivanje posode veliko boljše, ko to počneta dva.

3. Samo zato, ker živita skupaj, še ne pomeni, da bosta ves čas skupaj.

Če ne delata skupaj, preživita dneve narazen in prideta domov ravno za čas večerje, si morda ogledata še kakšno serijo in gresta spat.

4. Še vedno pa si bosta želela nekaj časa preživeti vsak zase.

Morda raje delaš sama ali pa bereš na svojem kavču brez motenj. In če vajino stanovanje ni ravno veliko, si najverjetneje ne moreš privoščiti, da bi kar izginila in se zaprla v eno od sob.

5. Ko pride čas za kopalnico, je preprosto čudno.

Veš tisto, ko si pari v filmih skupaj umivajo zobe? No, to sva midva vsak večer pred spanjem. In moj mož je zobozdravnik, tako da sem še posebej nesamozavestna glede tehnike, kako si ščetkam zobe. Ko sva se vselila, sem skušala biti diskretna in sem skrila svoje tampone v dekorativno škatlico v kopalnici, ampak zdaj jo moj mož preprosto kliče "moja tamponska skrinjica zakladov". Tako da, ja …

6. Oba se bosta enako pritoževala nad tem, da so lasje od drugega vsepovsod.

On bo rekel, da tvoji lasje vedno zamašijo odtok v kadi ali pa so vsepovsod po tleh. Ti pa boš vedno govorila, kako so njegovi ostanki od britja vsepovsod po umivalniku. To se bo nadaljevalo do konca življenja.

7. Moj mož, ki, medtem ko to pišem, sedi zraven mene, želi, da povem, da "deljenje prostora v omari 50/50 v resnici pomeni, da ona dobi 70 %."

Ne morem si pomagati, če pa imam več stvari, kot jih ima on.

8. Izbrati moraš eno stran postelje do konca življenja, kar pa je kar velika obveza, polna pritiska.

Izberi pametno, saj še nikoli nisem slišala, da bi nekdo zamenjal strani. Ali pa to ljudje počnejo ves čas in je pač preprosto čudno, da bi o tem nekoga vprašal.

9. V primerjavi s prejšnjimi sostanovalci ti ni treba biti pasivno-agresivna.

Ker sta lahko s partnerjem bolj odprta, mu lahko določene stvari poveš naravnost v oči: "Spet si polulal straniščno školjko. Nehaj to početi." In to je to. Mala malica.

10. Resnično ga boš pogrešala, ko ga ne bo.

Včasih sva dneve, tedne, celo mesece preživela ne da bi se videla in čeprav sem si zelo želela, da bi ga videla, sem se na situacijo navadila. Ampak zdaj razmišljam: "O, moj bog, kje je?", če ga že samo en dan ni ob meni. To, moji prijatelji, je ljubezen.

11. Ni tako zapleteno/drugače/čudno, kot so me svarili drugi, ki so se skupaj preselili.

Definitivno se s tem veliko naučiš o čudnih navadah druge osebe, ampak nič od tega ni bilo tako … presenetljivega. Življenje je praktično enako, kot je bilo prej. No, s to razliko, da imam zdaj res kul 'cimra', s katerim si delim dom in življenje – in vse nerodne trenutke, ki pridejo s tem.

Prirejeno po predlogi Brooke Shunatona

Preberi še: 5 stopenj intimnosti: Na kateri se nahajata vidva? ali pa Nasveti o razmerju, ki se jih nikoli ne splača upoštevati.

Priporočamo tudi: Kdo je dekle, ki si "deli" posteljo z znanimi Slovenkami?