"Z možem sem se prvič zapletla na dan, ko se je poročil z drugo"

Ko ga je spoznala, se ji je zdel popoln. Le nekaj malega jo je motilo – njegova zaročenka in prihajajoča poroka. Tu je zgodba, ki je ne vedo niti njeni starši.

"Z možem sem se prvič zapletla na dan, ko se je poročil z drugo" (foto: Unsplash.com/Nick Karvounis) Unsplash.com/Nick Karvounis
12. 4. 2021

Jasona sem spoznala, ko sem se ravno sestavljala po precej grozljivo končanem razmerju.

Moj bivši me je varal in zlorabljal, zato novega razmerja sploh nisem iskala.

Delal je v isti pisarni kot sama. Bil je noro privlačen, a ko sem ga nekega dne povabila, da se mi pridruži na kosilu, sem bolj kot njegovo privlačnost potrebovala le nekoga za pogovor.

Takšna kosila so postajala vse bolj pogosta, dokler ni bilo že samoumevno, da se ob poldnevu dobiva pri 'najini mizi'.

Tri meseca pozneje sem spoznala, da se je v meni nekaj premaknilo. Nenadoma sem si pred vsakim srečanjem začela popravljali šminko in pričesko.

Na teh kosilih je Jason poslušal, ko sem mu govorila o preteklem razmerju, in mi ob tem ves čas govoril, da je moj bivši zapravil priložnost z odlično punco in da si zaslužim veliko več. “Ja, nekoga, kot si ti,” sem pomislila in nemudoma zardela.

V službi smo imeli veliko različnih dogodkov, zato sva z Jasonom pogosto delala zunaj običajnih delovnih ur. On je odnos ves čas držal na zelo prijateljski ravni: objem za pozdrav, nasmeh-na-minuto med delom, iskreno slovo, ko sva šla vsak svojo pot.

Kmalu sem se zavedla, da že tedne nisem pomislila na bivšega, ker so bile moje misli popolnoma preplavljene z Jasonom.

Prepričana sem bila, da sam čuti enako. Predvidevala sem, da si želi vzeti čas, preden naredi naslednji korak, ker ve, da sem v prejšnjem razmerju veliko prestala – kakšen džentleman.

Nekega dne, ko sem si pred ogledalom ravno popravila šminko in se napotila proti lokalu, kjer sva imela kosilo, mi je Jason spustil nepričakovano bombo. Iz žepa je potegnil škatlico s prstanom in mi jo potisnil pod nos.

Moje srce se je ustavilo. Kaj za vraga …

“Poglej,” je rekel in mi ponudil nasmeh, ki je bil zame tako zasvajajoč. Odprla sem škatlico in zasvetil se je prelesten zaročni prstan z diamantom. Pogledala sem ga, ne vedoč, kakšna čustva želim priklicati na dan.

Na koncu je zmagala zmedenost in sem rekla le: “Kaj??”

Zarežal se je: “To je za Claire. Misliš, da ji bo všeč? Ne vem sicer, ali je v njenem stilu, ampak jo želim presenetiti, zato sem tvegal. Povej mi, kaj misliš, ker tvojemu mnenju najbolj zaupam.”

Njegove ustnice so se še premikale, a jaz nisem ničesar več slišala. Jason je kupil zaročni prstan. Za punco po imenu Claire. Poskusila sem sestaviti svoje misli.

“Nikoli mi nisi omenil, da imaš punco,” sem na koncu rekla s kislim nasmehom, vse skupaj pa se je slišalo bolj očitajoče, kot sem želela.

“Prepričan sem, da sem ti jo omenil,” je rekel in bilo je videti, da mu je malo neprijetno. Jasonovo prijaznost in pozornost sem si razlagala popolnoma narobe. Dovolila sem se prepričati, da bi lahko bila zanimiva nekomu, ki je tako radodaren, čuten in čudovit.

Tisto noč, ko sem družino še poskušala prepričati, da sem imela dober dan v službi, sem od Jasona prejela sporočilo na WhatsAppu.

“Hej, si v redu? Danes si bila nekam odsotna. Popolnoma razumem, če ti je zaročni prstan priklical kakšne neprijetne spomine na bivšega.”

Je res mislil, da me je to zmotilo? Ali pa mi je s tem le ponudil preprost izhod?

Odločila sem se, da ga sprejmem, ker je bila alternativa preveč sramotna. “Ja, v redu sem. Malo me je vrglo. LOL,” sem mu odpisala. Odgovoril je s smehcem in rekel, da se jutri vidiva na kosilu.

Naslednjih nekaj mesecev z Jasonom je bilo meglenih. Spraševal me je po mnenju o oblekah, idejah za medene tedne in vse pogosteje se je pritoževal, da se Claire spreminja v zmešano nevesto.

“Ko bo poroka mimo, se bo pomirila,” sem mu rekla z nasmehom, čeprav sem globoko v sebi vedela, da si tako zelo želim, da bi bila jaz tista, ki z Jasonom načrtuje poroko.

Približno mesec pred poroko mi je Jason ponudil ovojnico. “Tu je tvoje vabilo na poroko,” je rekel, ko sem še odpirala ovojnico.

Bila sem presenečena. Nisem pričakovala vabila. Nikoli nisem niti spoznala njegove zaročenke. “Kot da bi lahko prestal vse skupaj, če tebe ne bo tam,” je rekel s širokim nasmehom. “Jessie, postala si moja najboljša prijateljica.” In srce se mi je zlomilo.

Ko so potem minevali tedni in se je poroka bližala, je bil Jason videti bolj in bolj pod stresom.

“To je samo trema,” sem mu rekla, ko mi je zaupal, da ga je Claire obsodila, da ni dovolj navdušen nad bližajočo se poroko.

“Kaj pa, če res nisem navdušen,” me je vprašal s strmečim pogledom nad skodelico kave.

“Odkar sva se zaročila, se je vsak najin pogovor končal s prepirom o proračunu za poroko, o sedežnem redu in o tem, ali se strinja s tem, da ima moj bratrancev govor.”

Po požirku kave je še dodal: “Prejšnji teden se je celo preselila iz najinega stanovanja k staršem, ker naj bi bile moje misli očitno nekje drugje.” Preden je odmaknil pogled, sem v njegovih očeh za trenutek ujela neko drugačno iskrico.

Zaobljube in zlomljeno srce

Poroka je potekala v provinci Eastern Cape in vsi gostje smo imeli sobo v istem hotelu. Ravno sem se stuširala, ko sem slišala, da nekdo trka na vrata. Ogrnila sem se v hotelski kopalni plašč, se napotila k vratom in tam je bil – Jason.

“Tu si,” je rekel z nasmehom, a sem čutila, da ni vse v redu.

“Jason, kaj se dogaja,” sem ga vprašala, ko je vstopil v hotelsko sobo in za seboj zaprl vrata.

“Ne verjamem, da lahko to izpeljem,” je odgovoril s pogledom, usmerjenim v tla.

“Izpelješ kaj? To poroko,” sem vprašala. Pokimal je. Vsak delček mojega telesa je želel reči: “Saj ti ni treba. Imam avto. Zbeživa stran!” Namesto tega sem raje rekla: “Misliš, da so samo živci in trema?”

“Ne,” je takoj odgovoril in se mi približal. “Mislim, da je problem to, da nekaj čutim do tebe, Jessie. In ne morem se poročiti s Claire, če bi moral biti s tabo.”

Nisem še popolnoma dojela, kaj je rekel, ko me je nenadoma poljubil.

“Jason!” Ostala sem brez diha in stopila nazaj.

“Oprosti, Jessie,” je zajecljal. “Tega ne bi smel storiti. Hotel sem samo vedeti.” Nato je naglo odšel iz sobe.

Celotno poročno ceremonijo sem le omrtvičeno sedela in premišljevala o tem, kaj se je zgodilo v hotelski sobi.

Čutila sem, da mi je po licih spolzela solza, ko sem slišala izmenjavo zaobljub ob poljubu, pa sem se morala obrniti stran.

Kaj sem storila? Ljubila sem ga in mu dovolila, da se poroči z drugo osebo.

Sprejem po poroki je bil še posebno naporen. Ko sem poslušala govora nevestinega očeta in priče, sem se izogibala Jasonovega pogleda, ko pa sem tu in tam pokukala v njegovo smer, so bile njegove oči nepremično usmerjene vame.

Ko je prišel čas za njegov govor, so bili vsi ganjeni, ker je bil tako čustven. Sama pa sem točno vedela, zakaj so njegove oči v resnici pordele in je njegov glas tresoč.

Ko je bilo uradnega dela konec in so se svatje podali na plesišče, se je Claire zapodila do moje mize. “Jessie,” je zaklicala. “Vesela sem, da te lahko končno spoznam. Jason mi je veliko povedal o tebi.”

Medtem je Jason stal za njenim hrbtom, ona pa me je hvalila, kako dobra prijateljica sem njenemu možu. Z Jasonom se nisva mogla niti pogledati.

Noč sem želela preživeti v hotelu, a sem takoj po sprejemu sedla v avtomobil in se vso noč vozila nazaj v Johannesburg.

Ko sem končno zapeljala na domače dvorišče, sem imela več kot ducat zgrešenih Jasonovih klicev. Nisem mogla govoriti z njim.

Iz preteklih pogovorov sem vedela, da bosta naslednji dan že na poti na Tajsko. Nekaj tednov stran od njega bo zame najboljši način, da se premaknem naprej od vsega, kar se je zgodilo.

Le tri dni pozneje, ko sem sedela v službi, sem prejela sporočilo na WhatsApp. Bil je Jason. “Jessie, nisva šla na Tajsko. S Claire sva se razšla.”

Moj naravni odziv je bil, da takoj odpišem, a sem se prisilila v nasprotno. Vedela sem, da bo videl, da sem prebrala sporočilo, a sem za odgovor potrebovala nekaj časa.

Čez nekaj dni sem sestavila elektronsko pismo, v katerem sem mu povedala, da sem zagotovo nekaj čutila do njega, a da ne morem biti razlog za konec njegovega zakona.

Da potrebujem nekaj časa stran od njega, da pa se čez nekaj mesecev, ko bo bolj prepričan glede svojega odnosa s Claire in o tem, kaj čuti do mene, lahko dobiva.

Moj bivši me je varal in nisem hotela, da Claire doživi to, kar sem morala prestati sama. Nehala sem hoditi v najin lokal, kjer sva običajno jedla kosila. Jasona nisem videla štiri mesece.

Nekega dne sem nato v poštni nabiralnik dobila elektronsko pismo. Pisalo je:

“Vem, da je nastala velika zmeda in da se to ne bi smelo zgoditi, ampak ljubim te. Se lahko, prosim, dobiva?”

Potrdila sem, da se lahko za kosilo srečava pri najini običajni mizi. Imela sem nešteto vprašanj. Ali Claire ve za vse to? “Ne,” mi je potem povedal.

Kaj ji je povedal? Zakaj nista šla na Tajsko? Verjetno je takoj po poroki vedela, da nekaj ni v redu.

Rekel ji je, da čuti, da je naredil napako. Ona je tisto noč potem odšla k svojim staršem. Poskusil se je opravičiti, a je zavračala njegove klice. Razumljivo.

Rekel ji je, da se počuti grozno in da je ni hotel nikoli prizadeti, a da obenem ne more živeti v laži.

Poslušala sem, ko je razlagal svojo zgodbo, in dojela, da so vsa moja čustva do njega še vedno živa. A morala sem poskrbeti zase in tako kmalu po poroki zagotovo nisem hotela biti 'tista druga ženska'.

Dogovorila sva se za nekaj lahkotnih zmenkov v naslednjih mesecih, šele leto pozneje pa sem spoznala njegovo družino. Oboževali so Claire in bili zaradi propadle poroke hudo razočarani.

Vem, da me nikoli ne bi sprejeli, če bi vedeli za najino zgodbo. Zgodovino najinega razmerja sem zadržala zase tudi pred svojo družino.

Čeprav me je Jason vedno imel rad, bi moji konservativni starši v Jasonu videli zgolj moškega, ki je zapustil svojo ženo na dan poroke.

Do danes le peščica prijateljev pozna celotno zgodbo.

Dve leti po tistem, ko sva bila v resnem razmerju, me je Jason zaprosil za roko. Ko je tokrat čez mizo porinil škatlico s prstanom, je bilo to lepo presenečenje. V sekundi sem rekla 'da'.

Poročila sva se lani julija in trenutno sem na porodniški. Čakava na najinega prvega otroka. Še vedno ne vem, kako bom svojim otrokom razložila, kje sta se njuna starša spoznala.

Vem le, da jim bom povedala, da moraš narediti vse za to, da si z osebo, ki jo ljubiš. 

Po predlogi KERRIE SIMON-LAWRENCE priredil DARJO HRIB

Preberi še: Izbrskali smo, koga ljubijo tekmovalci šova Zvezde plešejo!

Priporočamo tudi: "Zakaj si želim, da nikoli ne bi prevzela njegovega priimka" (iskrena izpoved)