Vse TEŽAVE v odnosu bosta rešila, če bosta storila TO preprosto stvar (zelooooo ROMANTIČNO!)

V čem je skrivnost? Da ugotoviš, česa si tvoje srce v resnici želi. ❤️

Vse TEŽAVE v odnosu bosta rešila, če bosta storila TO preprosto stvar (zelooooo ROMANTIČNO!) (foto: Profimedia) Profimedia
23. 5. 2020

Večina težav je pretirano napornih, ko pa začnemo govoriti o težavah v odnosu, prestopimo v res najtežjo kategorijo. Morda si v tem trenutku v odnosu, za katerega veš, da bi potreboval kakšno dodatno iskrico, morda pa se že sprašuješ, ali je vse skupaj sploh še vredno truda.

Potem nekega dne ležiš na kavču, strmiš v pajčevino pod stropom (enkrat boš stopila na stol in tole uredila – ampak ne danes) in razmišljaš: "Kaj se je zgodilo s tisto fazo medenih tednov, ko sva bila totalno predana drug drugemu?" Ali pa: "Zakaj se tako vede? Je težava pri meni?"

Odgovorov na takšna vprašanja ne najdeš kar tako. Lahko ure in ure klepetaš z zaveznicami v svojem najožjem prijateljskem krogu, lahko koplješ po Googlovi bazi, lahko pregledaš nešteto posnetkov takšnih in drugačnih strokovnjakov za odnose, a boš težko našla obrazložitve za vse vidike svojega specifičnega odnosa.

Morda ti sčasoma uspe, morda pa ti pride prav naš nenavadni predlog. Je sicer čisto enostaven in preverjeno zelo zanesljiv – poskusita podoživeti prvi zmenek. Kar se sliši kot enostavna finta, pa lahko dejansko naredi zelo močan vtis na vajinem razmerju.

Kako poustvariti prvi zmenek?

1 Fizične priprave

Če je le mogoče, se oblecita v ista oblačila, izberita isti kraj in poskrbita, da bodo ustrezale še druge malenkosti, ki so bile del vajinega originalnega prvega zmenka. Z manjšo prilagoditvijo – tokrat naredita stvari še bolj pravilno kot prvič.

Naj on prinese rožo (če ti to ustreza), naj ti pusti sporočilce, morda lahko v avtomobilu poslušata kompilacijo komadov, ki sta jih takrat oboževala. Vse, kar je potrebno, da čim bolj oživijo spomini na tisti prvi zmenek in se hkrati ustvarjajo tudi novi.

2 Mentalne priprave

Fizične priprave bodo poskrbele za vzdušje, za tisti pravi občutek prvega zmenka s trenutnim partnerjem pa se moraš pripraviti tudi v glavi. To pomeni, da privlečeš na plan vse občutke, ki si jih imela tisti dan, vse misli, ki so ti vihrale po glavi pred in med originalnim prvim zmenkom ter po njem.

Ko se vse skupaj začne odvijati, se vedi primerno vzdušju – čeprav bi morda rada v restavraciji naročila deluks hamburger z mega krompirčkom (ker, prosim lepo, zdaj te itak že pozna), se vzdrži in naroči nekaj bolj primernega za 'prvi' zmenek.

Pazi tudi na to, o čem se pogovarjata. To je vendarle prvi zmenek, zato odpadejo debate o otrocih, poroki, kdo bo ta konec tedna čistil kopalnico in vse drugo, kar se morda zdi bolj relevantno vajini trenutni situaciji. Raje se pogovarjajta o tem, kaj bi rada počela za svoje dobro počutje in dobro počutje drugega.

Zakaj morata dati vse od sebe?

Da občutiš razlog za iskrico

Predstavljaj si, da sama vstopiš v restavracijo in tam spoznaš nekoga, ki te spodbuja in nasmeji in točno ve, kako te spraviti v dobro voljo. To je iskrica, ki je običajno ne ceniš pri partnerju, dokler je ne izkusiš z razdalje, kakršno lahko vzpostavita na ponovljenem prvem zmenku.

Da opaziš vse, kar se je spremenilo

Hočeš ali ne, stvari bodo drugačne, kot so bile včasih. Morda je šlo na boljše, morda na slabše. Dokler prepoznaš te razlike in jih uporabiš za izboljševanje odnosa, to lahko vodi samo do zmagovitih odločitev. Recimo, da se tvoj partner zadnje čase nekam veliko pritožuje.

Potem je ta zmenek odlična priložnost, da izve, kako njegovo jamranje vpliva na celoten odnos. Poskrbi le, da k temi ne pristopiš agresivno. Naj se samodejno vplete v pogovor.

Drugačen scenarij bi recimo bil ta, da sta v odnosu oba izredno napredovala v svojih karierah, zdaj pa lahko ozavestita, da so se številne izboljšave v vajinih življenjih morda zgodile prav zato, ker sta skupaj. Morda svoje dosežke vidiš kot rezultat trdega dela in strastne predanosti, a del skrivnosti uspeha je vedno tudi podpora doma.

Da se naučiš postaviti zdrava pričakovanja

Se spomniš, kako se dejansko stvari dogajajo na čisto prvem zmenku? Tisto, ko stopaš proti dogovorjenem kraju in si v glavi govoriš, da ni nič narobe, če ga bodo motile tvoje … 'posebnosti'. Potem pa minejo leta in se v objemu zanesljive ljubezni malce razvadiš, posledično pa potem pričakuješ preveč od svojega partnerja.

Zato si zapomni – tiste dni, ko on naredi napako, to ne pomeni, da je slab partner (razen če te napake niso akutne, ampak kronične do točke, ko je vse skupaj že malce toksično). Poustvaritev prvega zmenka omogoči, da si oba nastavita bolj realistična pričakovanja, ki jih bo lažje doseči in ohranjati za nekoga, ki je ljubeč, ampak na koncu dneva še vedno samo človek.

Razlog za poustvarjanje prvega zmenka je, da v trenutnem odnosu izpostavita najboljše strani. Za začetek lahko začneš ponovno odkrivati, katere reči so ob stiku z njim pri tebi najprej zaiskrile zanimanje (in morda so te reči zdaj precej samoumevne).

Lahko uživata v izpostavljanju malih dragocenih stvari, ki jih obožujeta drug pri drugemu, lahko nazdravita na to, kako veliko doprineseta v življenje drug drugega. Najpomembnejše pa je, da si bosta lahko zastavila prava pričakovanja za nadaljnje skupno življenje.

V nasprotju z dejanskim prvim zmenkom pa je tu dodaten bonus: če gre karkoli narobe, to ne pomeni, da te jutri ne bo poklical. Pomeni le, da so to stvari, s katerimi se bosta v prihodnosti morala še intenzivneje ukvarjati.

Življenje ni pravljica, kjer je vse ves čas popolno (trenutno stanje v svetu to še kako potrjuje). V resničnem življenju je ljubezen lahko močnejša le, če se oba udeležena odločita, da se bosta trudila popraviti napake, ki jih imata.

Po Predlogi Sumaiye Shuaibdeen

Prevedel In Priredil Darjo Hrib,

Fotografije: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri