Vsak štirinajsti seksa na delovnem mestu

Januarska raziskava našega največjega zaposlitvenega portala MojeDelo.com je pokazala, da je seks na delovnem mestu nekaj povsem vsakdanjega tudi med Slovenci.

9. 2. 2010

Številke, ki kažejo, da Slovenci nismo tako sramežljivi, kot se morda zdi, so naslednje:

Skoraj tretjina sodelujočih je potrdila, da so že imeli razmerja na delovnem mestu, 16% pa je takih, ki so trenutno v razmerju. Prednjačijo ženske, pa tudi moški ne zaostajajo prav veliko (41%).

Najbolj so na tem področju aktivni v osrednji Sloveniji, sledijo Štajerci in Primorci.

Ljubezen ali samo seks?

Glede na to, da vedno več časa preživimo na delovnem mestu, ter smo tako s sodelavci več v stiku kot z družinami, to niti ni tako zelo čudno. Pojavi pa se vprašanje, kako ta razmerja vplivajo na samo delo in na odnose med zaposlenimi.

Večina razmerij na delovnem mestu je pravih ljubezenskih zvez, več kot petina je imela samo spolne odnose, zanimiv je odstotek tistih, ki so svojo zvezo opisali kot vzajemno platonsko ljubezen (24%).

Največ zvez se je spletlo na relaciji enakovrednih sodelavcev, četrtina je imela razmerje z nadrejenim, le 11% pa s podrejenimi.

Večina sodelavcev je vedela

Dobra tretjina je svoje razmerje skrivala, vendar priznavajo, da je večina sodelavcev vedela za zvezo.

30% jih je uspešno skrivalo svoje razmerje, prav toliko pa jih svojega razmerja ni nikoli poskušalo skriti.

Zanimivo je predvsem to, da je večina ostala v dobrih odnosih tudi po končanju razmerja, pri tretjini so se odnosi bistveno poslabšali, kar 12% pa je svojo zvezo nadgradilo s poroko.

Ženske imajo več težav zaradi afer

Večina tistih, ki so imeli razmerja na delovnem mestu, meni, da razmerja niso vplivala na delo, četrtino je razmerje še dodatno motiviralo za delo, moten delovni proces je zabeležen samo pri 4%. Prav tako večina zaradi razmerij ni imela dodatnih težav in je ostala na istem delovnem mestu, nekaj se jih je prostovoljno odločilo za zamenjavo delodajalca, 4% je takih, ki so zaradi tega dobili odpoved, le peščica pa jih je bila premeščena znotraj istega podjetja.

Večino težav so imele ženske (64%).

Zanimivo je še to, da je kar 26% vseh sodelujočih imelo razmerja na delovnem mestu, čeprav so v privatnem življenju že imeli stalnega partnerja.

Vsak 14. seksa na delovnem mestu

14% vprašanih je že imelo spolne odnose s sodelavci, od tega jih je v prostorih podjetja občevala skoraj polovica.

Medtem ko jih je nekaj le enkrat potešilo svojo radovednost, je večina to tam počela večkrat (najdejo se tudi takšni, ki to počnejo redno).

Sicer pa je nekaj strahu pred tem, da bi te pri seksu na delovnem mestu zalotili, na mestu. Statistika namreč kaže, da so pri dejanju zasačili kar vsakega osmega.

Morda bo bolje vendarle ostati pri čem bolj 'nedolžnem' ...

Pri flirtanju prednjačijo ženske

Skoraj polovica vseh se je že kdaj spogledovala na delovnem mestu (zanimivo je, da pri tem početju prednjačijo ženske z 58%).

Nekateri so šli predaleč, saj se je kar tri četrtine žensk že kdaj počutilo nadlegovane na delovnem mestu (13% fizično, 87% verbalno).

Podjetja sama načeloma ne prepovedujejo razmerij na delovnih mestih (82%). In čeprav skoraj tretjina vprašanih razmerij na delovnem mestu ne podpira, bi jih v lastnem podjetju ta dovolilo kar 62%.

P.S.

V raziskavi je sodelovalo nekoliko več žensk (65%), skupno obeh spolov nekaj čez 1500. Glavnina je v starostnem obdobju med 21 in 35 let s 5. ali 6.  stopnjo izobrazbe. Največ jih prihaja iz ljubljanske regije (47%), sledijo Štajerci (28%) ter Primorci in Dolenci (oboji po 8%).