"Se je kateri ženski že zgodilo, da moški z njo ni hotel seksat zato, ker ..." (vprašanje zmedene Štajerke)

10. 6. 2024
"Se je kateri ženski že zgodilo, da moški z njo ni hotel seksat zato, ker ..." (vprašanje zmedene Štajerke) (foto: Profimedia)
Profimedia

"Ali je to na temu planetu sploh mogoče?" se prašuje. 😳

"Z neznankami seksa, ko se zaljubi, ne seksa. Ali se je kakšni ženski že zgodilo, da se je vanjo zaljubil moški, ki z njo ni hotel seksat zato, ker jo ima 'preveč rad'? Ali je to na temu planetu sploh mogoče?" je na forumu vprašala Slovenka. "Ta pojav imenujejo 'Madonna Whore complex'. Veliko moških trpi za tem, večina sicer v milejši obliki (torej, da z žensko, ki jo ljubijo in spoštujejo, ne morejo imeti spolnih odnosov). Poželenje čutijo le do take, ki je ne spoštujejo, včasih celo ne marajo," ji je odgovoril en izmed članov.

Za kaj točno gre pri 'Madonna-whore' kompleksu?

T. i. 'Madonna-whore complex' kaže, da imajo nekateri posamezniki težave z dojemanjem žensk kot čistih, krepostnih bitij (madone) in spolnih bitij ('vlačuge') hkrati. Pogosto je povezan z globoko zakoreninjenim psihološkim konfliktom, v katerem se oseba morda trudi uskladiti svoja čustva ljubezni in spoštovanja do partnerja z željo po spolni zadovoljitvi. Ta kompleks se lahko kaže na različne načine, na primer z deljenjem žensk na 'dobre' in vredne ljubezni ter 'slabe' in primerne le za spolno objektivizacijo.

Druga članica pa je avtorici zgornjega zapisa svetovala: "Samo stran od takega" in nato pojasnila: "Ima očitno nepredelan Elektrin kompleks. Takšni niso sposobni normalnega partnerskega odnosa, ki je vseobsegajoč, na fizični in duhovni ravni. Je kar nekaj takšnih v bolj ali manj izraženi obliki. Blago obliko kažejo tisti, ki ločujejo ženske za seks in zvezo (ponavadi, ko se enkrat poročijo, ob ženi vedno potrebujejo ljubico, ker z ženo ne morejo izživeti seksualnih fantazij), najhujša oblika so pa tisti, ki so vse življenje platonsko zaljubljeni v neko nedosegljivo idealizirano žensko, v realnosti pa česa več kot zvez za eno noč ali par mesecev niso sposobni."

Za kaj točno gre pri Elektrinem kompleksu?

Elektrin kompleks je psihoanalitični izraz, ki ga je skoval Carl Jung in opisuje dekletovo psihoseksualno tekmovanje z materjo za pridobitev očeta. Velja za žensko nasprotje Ojdipovega kompleksa pri fantih. Čeprav se Elektrin kompleks osredotoča predvsem na hčerina čustva do očeta, lahko vključuje tudi širše teme spolnosti, intimnosti in identitete.

Ne spreglej:

Čeprav lahko zgornja koncepta osvetlita nekatere vidike človeškega vedenja, se je treba zavedati, da gre za teoretične okvire in ne za splošno uporabne razlage za individualne izkušnje. Ljudje smo kompleksni, na njihovo vedenje in odnos do spolnosti in odnosov pa vplivajo številni dejavniki, vključno s kulturo, vzgojo, osebnimi izkušnjami in individualno psihologijo.

Preberi še zapis tretje članice s podobno izkušnjo:

"Tak človek potem potrebuje zgolj platonski odnos, kar je v dolgoročnem razmerju lahko težava. Načeloma te človek, v katerega se zaljubiš, tudi fizično privlači in si želiš te posebne intime (samo) z njim. Možno, da se ta oseba boji, da po tem, ko postaneta intimna, ugotovita, da nista kompatibilna. Možno, da se mu je to že zgodilo. Si morda vprašala, kakšen je globlji razlog? Predlagam, da preden vržeš puško v koruzo na prvo žogo, malo raziščeš ozadje. Če z njim nekaj ni OK, boš najpozneje tekom tega raziskovanja tako ali tako ugotovila.

Imam namreč eno takšno izkušnjo … Midva sva dolgo čakala, preden sva se odločila, da bova intimna, čeprav je bila privlačnost nora. Preveč dobro sva se razumela brez tega in se imela tako zelo rada, da je bilo oba strah, da nama to 'pokvari odnos', ker se je obema to v preteklosti že zgodilo, da v postelji pač ni funkcioniralo, čeprav sva se z bivšim partnerjem na drugih področjih odlično ujela. Sva bila pripravljena najin odnos ohraniti tudi brez intime, ker sva se oba zaljubila in nama to pomeni več kot sama intima, ravno zaradi teh izkušenj, ki sva jih oba imela. Na srečo so bile skrbi takrat popolnoma odveč, sva se namreč tudi zavedala, da dolgoročen odnos brez intime ni možen, slej kot prej bi eden od naju zagotovo pogrešal tovrstno bližino.Tako da bi v najinem primeru bil odnos itak obsojen na propad, če bi se držala tega, da ohraniva odnos tudi brez intime."

Ljudje imajo pri telesni intimnosti različne ravni udobja in meja, nekateri posamezniki pa morda dajejo prednost čustveni povezanosti pred spolnostjo.

Obstaja veliko razlogov, zakaj nekdo morda ne želi imeti spolnih odnosov, tudi če do nekoga goji romantična čustva. Razlogi so lahko različni: osebne vrednote, pretekle izkušnje, kulturna ali verska prepričanja ali pa preprosto želja po počasnem odnosu. V nekaterih primerih lahko oseba z nekom čuti tako globoko čustveno povezanost, da ne želi hiteti s fizično intimnostjo, ker se boji, da bi ogrozila čustveno vez, ki sta jo ustvarila.

Morda pa se želi le prepričati, da razmerje temelji na več kot le fizični privlačnosti. Torej, ja, povsem mogoče je, da moški, ki je zaljubljen v žensko, z njo ne želi seksati, ker jo preveč ceni ali želi dati prednost čustvenim vidikom njunega odnosa. Vsak posameznik in vsako razmerje sta edinstvena in kar deluje pri enem paru, morda ne bo delovalo pri drugem.

Preberi še: "Samska sem, ker sem tako lepa in pametna, da se me moški bojijo - mislijo, da nisem resnična" (izpoved TikTokerke)

Te morda zanima tudi: "Dneve sem jo opazoval, kako se je slekla pred ogledalom in se gledala nekaj minut ..." (iskren zapis moškega)

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave