To je ČISTA resnica o moškem in ženskem varanju!

Kakšna je torej resnica o moškem in ženskem varanju? Kaj je tisto, kar tvojega čudovitega zvestega princa spremeni v barabo, ki ga ne zna držati v hlačah? Kaj si naredila narobe? In kako si lahko tako prepričana, da ga sama ne boš nikoli prevarala? Če že ne v živo, pa vsaj v mislih?

To je ČISTA resnica o moškem in ženskem varanju! (foto: Profimedia) Profimedia
29. 11. 2016

Sama zapletena vprašanja, ki so k sreči našla odgovore. Cosmo je z anketo, na katero je odgovorilo tisoč moških in žensk, resnici o varanju prišel do dna.

Dejstva o varanju 1

V moškem in ženskem slovarčku ima varanje različen pomen

Sediš? Tako bo najbolje, ker nimamo dobrih novic. Kar petina moških je namreč prepričanih, da poljubljanje druge ženske ni varanje. Desetina moških pod varanje ne šteje niti seksa, če v žensko, s katero so skočili med rjuhe, niso zaljubljeni. Seks je za 'športnike' samo zmes fitnesa in savne, kar je jasen dokaz, da je vsaj desetino moških evolucija zaobšla v širokem loku.

Ženske pa, se ve, so mahnjene v drugo smer: zanje varanje večinoma zajema cel spekter sumljivega obnašanja in nedopustnih platonskih prekrškov, npr. online flirtanja ali razmišljanja o drugi osebi med seksom.

Dejstva o varanju 2

Moški in ženske varajo iz podobnih razlogov

Pusti tisti mit, da je za moške najpomembnejše življenjs­ko poslanstvo širjenje semena. Tista, da moški za seks ne potrebujejo drugega kot prostor, pa tudi ne drži (več).

Vsi ljudje, ne glede na spol, varajo zaradi čustvenega primanjkljaja – navsezadnje so vse ljubice (kar vprašaj katero od njih!) v razmerjih, ki so se začela kot nenasiten seks in se nadaljujejo kot terapija, ki drži pokonci njega in njegov zakon.

Zdaj veš, da nista tisti dve odvečni/manjkajoči kili na tvoji zadnjici, ki ga poženeta v tuj objem, ampak čustvena nepotešenost.

Anketa je (aleluja!) razkrila, da so moški zvesti kot psički, če imajo v razmerju dovolj čustvene podpore, razumevanja in dobrega seksa. O razumevanju pa še tole: prva stvar, ki jo bodo moški rekli ljubici, je, da jih punca/žena ne razume! Si torej dovolj razumevajoča? Le sedem moških od stotih namreč vara zato, ker si si brez predhodnega pojasnila nadela deviški pas.

Kot glavne razloge za varan­je so moški navedli še občutek, da jih partnerica ne spoštuje, da ne ceni njihovega dela in da z njimi nerada preživlja prosti čas. Ženske so kot razloge za varanje najpogosteje naštele pomanjkanje pozornosti, komplimentov in ljubečih dejanj. Klasika!

Dejstva o varanju 3

Ženske varajo iz maščevanja

Angleški romantični pesnik Byron je zapisal: "Maščevanje je sladko, posebej za ženske." Dve stoletji pozneje je jed, ki jo je najbolje servirati hladno, še vedno enako sladka in enako v ženski domeni.

Ko je Cosmo vprašal moške in ženske po razlogih za seks za eno noč, je dvajset odstotkov žensk odgovorilo, da je šlo za maščevanje, medtem ko je tako odgovoril samo en odstotek moških! Dejstvo je, da ženske seks večkrat uporabijo za to, da se pošteno izkašljajo. Moški se bodo za seks večinoma odločili po istem načelu, kot se odločijo za sendvič in pivo – žeja, lakota, druženje ...

In čeprav je raziskava pokazala, kar že veš – da si ženske želijo seks iz ljubezni, ki mu sledijo lepe besede in občutek povezanosti, to ne pomeni, da nobena ženska na planetu ni sposobna seksa brez čustev. Nasprotno, obstajajo žens­ke, ki jim hormoni ne pustijo, da bi bile prav posebej pridne, zato se jim želja po orgazmu javlja skoraj enako pogosto, kot se običajnim smrtnicam javlja želja po čokoladi.

Kolegica mi je zadnjič rekla, da je njen dragi v postelji precej dolgočasen in da se ji bo zmešalo, če si ne bo privoščila poštene sladice. Čez nekaj dni me je 'razveselila' z novico, da se bo spravila na mojo skrito simpatijo. Dodala je še, da ne pričakuje, da bi se vanj zaljubila, da pa jo zanima, kakšen je v postelji. Najhujše pri vsem tem pa je, da ji sploh ne morem zameriti, ker je nisem seznanila s svojimi nameni.

Dejstva o varanju 4

Priložnost dela tatu

Zamisel o tem, da ženske seks povezujejo z zvestobo, je preživeta in naivna. Seksistično naravnani družbi je bilo zelo priročno verjeti, da ženske varajo samo iz čustvenih razlogov. Zanimivo je, da še vedno nismo pomirjeni s predstavo o ženski kot o (svojeglavem) spolnem bitju, zaradi česar so besede, ki opisujejo malo bolj 'živahne' punce, v slovarju še vedno označene z vulg. in se uporabljajo tako pogosto kot prosim in hvala.

Dejstvo je, da ženske in moški enako zavzeto varajo, če se jim ponudi priložnost ali če je dovolj možnosti, da tega ne bo nihče nikoli izvedel.

Dejstva o varanju 5

Moški ne varajo zato, ker bi doma imeli dolgočasen seks

Ženske vse po vrsti skrbi, da v postelji niso dovolj podjetne, sproščene, gibčne in pohotne. Moški, ki so priz­nali, da so varali kar tako, so povedali, da tega niso storili zaradi slabega, ampak premalo pogostega seksa.

Seks vsak četrtek ob osmih torej ni najboljši način, če ga hočeš zadržati doma. Za kaj torej gre, ko se moški odloči, da bo pozabil na ženo, ki je doma večkrat sitna kot nagajiva, in na aperitiv odpel­jal svojo seksi tajnico? Za pozornost. Za ego! Najbrž potencialna ljubica brenči okrog njega kot godna čebelica, mu pošilja občudujoče poglede in nas­meške, ti pa nisi opazila niti tega, da si je kupil nov avto.

Med moškimi, ki so imeli samo platonski flirt, je večina povedala, da so doma trpeli zaradi pomanjkanja pozornosti. Ženske so z Venere in moški ... prav tako.

Dejstva o varanju 6

Potreba po varanju ne pomeni vedno konca ljubezni

Skoraj četrtina moških in žensk meni, da je občasno varanje zdravo za razmerje. Pari spoznajo, da je privlačnost najbolj ranljiva po obdobju medenih tednov, ko minejo vzvišena čustva.

Trenutek, ko ženska ugotovi, da se lahko pred partnerjem sprehaja gola in ta ne bo niti dvignil pogleda izza računalnika, je kritičen, saj ženska seksualnost temelji na občutku, kako želeno se počuti. V resnici pa je trenutek, ko moškemu ne naraste več pritisk, ko te vidi golo, tista točka, na kateri spolno življenje lahko postane zares dobro. Ko se partnerja sprostita, začneta svobodno izražati svoje želje.

Dokler se v odnosu ukvarjaš samo s tem, ali boš nekomu všeč, si zelo težko, kar si. Šele sčasoma nastopi intima, ki je krasna stvar. A če par spremembe ne vzame kot nekaj pozitivnega, je afera že za prvim vogalom.

Spremembe so navsezadnje ednina stalnica v našem življenju, in zato jih je pamet­no čim prej sprejeti. Vseeno pa se veliko ljudi ujame v začarani krog iskanja vedno novih začetkov. A iluzijo novega začetka je pravzaprav lahko doseči tudi znotraj starega. Kako? Z dolgim, nežnim, najstniškim poljubljanjem pred vhodnimi vrati ...

In Cosmo seveda ne bi bil Cosmo, če ne bi pripravil še nekaj praktičnih nasvetov.

Če ga varaš ...

... razmisli, preden mu prevaro priznaš, zakaj bi to sploh storila. Če mu boš povedala vso resnico, si boš zagotovo olajšala dušo, a zavedaj se, da bo njemu zelo hudo. Pošteno se vprašaj, ali bi mu svoje dejanje rada priznala zaradi sebe, njega ali ljubezni do resnice.

... ali si ga varala in je tega zdaj konec, moraš, če hočeš ohraniti razmerje, takoj prekiniti vsakršen stik s svojim ljubimcem.

... razmisli o razlogih svojega varanja. Se je nekaj zgodilo v tebi ali gre za nekaj, kar ne deluje več v vajinem razmerju? Za karkoli gre, potrudi se, da boš težavo predelala – lahko tudi s terapevtom.

... bo tvoj partner potreboval nekaj pomoči, da bo šel čez to. Mogoče te bo celo prevaral! Si pripravljena?

... in se bosta zato razšla, ne dopusti, da bi to tvoje obnašanje postalo vzorec.

Če te vara ...

... nikoli za to ne krivi sebe. Vsakdo je sam odgovoren za svoje odločitve in za težave, ki jih je povzročil.

... oziroma te je prevaral in mu je zdaj žal, vedi, da bi lahko imela nekaj težav z odpuščanjem. Vsekakor to zahteva svoj čas – vzemi si ga, kolikor ga potrebuješ, da bi ugotovila, ali je to razmerje res vredno odpuščanja, in dobro premisli, ali mu boš lahko še kdaj zaupala.

... ga vprašaj, kaj bo naredil za to, da si bo povrnil tvoje zaupanje, in potem počakaj, da boš videla, ali drži besedo.

... ali te je varal, vedi, da je edini razlog, zaradi katerega moraš ostati v razmerju, ljubezen. Pozabi na osebne interese, skupno premoženje in celo na otroke, ko se odločaš, ali naj ostaneš ali greš.

... ali te je, ne smeš nikoli reči 'Odpustim ti', če tega zares iskreno ne misliš (in ne pričakuj, da boš lahko iskrena, ko so rane še sveže). In če se na koncu vseeno odločiš oditi po svoji poti, ne dovoli, da bi ti slaba izkušnja zaznamovala vsa nadaljnja razmerja. Nikjer ne piše, da jo boš znova doživela.

Besedilo: Anja Osojnik

Preberi še članek V samem jedru so partnerski odnosi tu zato (čudovita razlaga terapevtke Alenke Lanz) in kako negativna razmerja iz preteklosti uničujejo tvojo prihodnost

Priporočamo tudi: "Seksi smo že, svobodne pa ne!" (iskrena izpoved naše novinarke)