Varajo, ker jih je strah navezanosti

Verjetnost, da bo nekdo prevaral svojega partnerja, se giblje nekje med 40 in neverjetnimi 76 odstotki.

15. 9. 2008

“To so zelo visoke številke,” pravi Genevieve Beaulieu-Pelletier, absolventka psihologije z Univerze v Montrealu.

“Te številke dokazujejo, da tudi v primeru, ko se odločimo za tako resen korak, kot je vstop v zakon, in ko so naši prvotni nameni dobri in sklepi jasni, obstaja precejšnja možnost, da bomo na koncu snedli dano besedo in uničili razmerje.”

Starejši le malenkost bolj zvesti

Prva študija, ki jo je izvedla, je zajela 145 študentov, ki so bili v povprečju stari 23 let. Izkazalo se je, da je okoli 68 odstotkov njih razmišljalo o tem, da bi prevarali svojega partneja, 41 odstotkov pa jih je partnerja tudi dejansko prevaralo. Rezultati so pokazali, da so najbolj nagnjeni k varanju tisti, ki so najbolj očitno kazali značilnosti ogibanja čustvenim navezanostim.

Druga študija, ki je zajela 270 odraslih posameznikov, katerih povprečna starost je bila 27 let, pa je pokazala, da jih je okoli 54 odstotkov razmišljalo o varanju, 39 odstotkov pa je svoje misli tudi uresničila. Tudi v tej raziskavi se je pokazala jasna korelacija z življenjskim stilom izogibanja globoki čustveni povezanosti in verjetnosti za nezvestobo.

In kar je prav tako zanimivo: Pri obeh skupinah je bilo vprašanje spolne privlačnosti in spolne zadovoljitve le drugotnega pomena.

Varanje je obramben mehanizem

“Nezvestobo bi v luči teh izsledkov kaj lahko označili kot obrambno čustveno strategijo tistih, ki se bojijo čustveno vezati. Prav varanje jim namreč pomaga, da se otresejo te svoje fobije, za časa afere ‘oddaljijo’ od svojega trenutnega partnerja in si tako potrdijo občutek, da njihov osebni prostor in svoboda nista ogrožena.”

Tudi raziskave, ki so omenjenima sledile, so pokazale taisto, torej to, da je najpomembnejši razlog za nezvestobo prav strah pred navezanostjo.

Mimogrede ovrgla popularni mit

Njene študije pa so – zanimivo – ovrgle prepričanje, da so moški bolj nagnjeni k varanju kot ženske. Njeni raziskavi sta namreč pokazali, da je tako med moškimi kot ženskami najti približno podoben odstotek posameznikov, ki se bojijo resno vezati:

“Resnica je v nasprotju s popularnim prepričanjem, da moški varajo bolj pogosto kot ženske."