Vama je počil kondom? In kaj vse gre lahko narobe?

Včasih je v navalu strasti težko trezno razmišljati, a ker sta vidva dovolj odgovorna, sta se pri spolnem odnosu zaščitila, pa se vama je vseeno zgodilo, da je šla zaščita po zlu. Žal se nesreče dogajajo tudi med rjuhami.

Vama je počil kondom? In kaj vse gre lahko narobe? (foto: Profimedia) Profimedia
27. 6. 2015

Kondom je počil!

Čeprav se ob pravilni uporabi kondoma to ne bi smelo zgoditi, ohrani mirno kri in ukrepaj, preden bo prepozno!

Brez panike, se zgodi

Za vsako težavo se najde rešitev, zato si ne pogrizi vseh nohtov, ampak vzemi vajeti v svoje roke.

V nobenem primeru pa si po spolnem odnosu ne smeš umiti nožnice, saj bo vodni curek potisnil spermo še globlje v tvoje telo.

Naslednje jutro raje zavrti telefonsko številko svojega ginekologa in si priskrbi recept za urgentne kontracepcijske tabletke, ki jih moraš vzeti v najkrajšem možnem času, saj so naj­­učinkovitejše, če jih vzameš prvi dan.

Še najbolje pa je, da imaš za take primer škatlico spravljeno kar v nočni omarici.

Kaj pa spolno prenosljive bolezni?

Hja, če sta uporabila kondom, a je počil, ali pa sta bila tako nepremišljena, da zaščite sploh nista uporabila, ti pa ne veš ali ima tvoj partner kakšno izmed spolno prenosljivih bolezni, se naročita za dva pregleda - za enega čez teden dni, za drugega pa čez tri mesece.

Obišči ginekologa in zahtevaj injekcijo za zaščito proti hepatitisu B, obenem pa se testiraj tudi na druge spolno prenosljive bo­­lez­­ni.

Teden za tem, ko bi morala dobiti naslednjo menstruacijo, kupita test za ugotavljanje nosečnosti, po treh mesecih pa se testirajta še na spolne bolezni, kot so aids, herpes, hepatitis C in sifilis.

Ob pravilni uporabi težav ne bo

Kondom je najpogostejša in najboljša preventiva proti spolnim boleznim in nezaželeno nosečnostjo, saj je ob pravilni uporabi možnost, da poči ali da se strga, minimalna.

Čeprav se uporaba marsikomu zdi zelo preprosta, pa se večkrat izkaže drugače.

Veliko moških si kondom natakne prepozno

Seveda, najlažje se je prepustiti strasti, ampak zapomni si, da lahko otroka spočneta, še preden on sploh ejakulira, saj se že na začetku spolnega odnosa izloča semenska tekočina, imenovana predizliv.

Najbrž pa ni treba posebej poudarjati, da tudi spolno prenosljive bolezni ne čakajo na ejakulacijo.

Da bi se izognila poš­kodbam kondoma, uporabi tudi lubrikant, ki bo ublažil trenje in tako preprečil raztrganine.

Velikost je pomembna

Velikost kondoma, namreč. Čeprav je tvoj izbranec prepričan, da potrebuje velikost kondoma XL, raje uporabita tistega, ki mu bo dejansko prav.

Tako preprečita, da bi premajhen kondom počil oz. da bi se prevelik na penisu nagubal ali spolzel z njega.

Preveri rok uporabe in pravilno hrani kondom

Verjetno ni treba opozarjati, da preveri rok uporabe, obvezno pa je tudi hranjenje na hladnem in suhem prostoru, kjer ni ostrih robov ali pregibov.

Izogibaj se navadi, da spraviš kondom v torbico, kjer imaš ličila, sponke ali ključe. Vse našteto lahko kondom poškoduje.

Za odpiranje ovitka ne uporabljaj ostrih predmetov, med katere štejemo tudi zobe. Prav tako ne uporabljajta kondoma, če je zavojček poškodovan ali pretrgan.

Kondoma ne preizkušaj tako, da ga raztegneš, napolniš z vodo ali celo napihneš. S tem boš le povečala možnosti, da bo med uporabo počil. 

In še zadnji nasvet. Ne natakni mu ga, dokler erekcija ni na višku, med spolnim odnosom pa večkrat preveri njegovo stanje.

Preberi še: 5 najpogostejših razlogov za prepir s partnerjem