V ta poročna vraževerja so ljudje včasih verjeli (nekateri jim še danes!)

Poroke se skozi leta zelo spreminjajo, a ena želja mladoporočencev ostaja vrsto let enaka: da bi šlo vse kot po maslu in ne bi bilo kakšnih zapletov, negativnih presenečenj ali celo poročnih katastrof. Tudi zato se še danes neveste in ženini zatekajo k tradiciji in so glede nekaterih stvari kar vraževerni.

V ta poročna vraževerja so ljudje včasih verjeli (nekateri jim še danes!) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 7. 2017

1. Bojazen pri prstanih

Začeli bomo z eno dokaj morbidno. S prstanom skleneš zakonsko zvezo in včasih je veljalo, da če ženinu ponesreči pade prstan na tla, bo umrl pred svojo ženo. 

2. Poroka v maju

Dandanes so poroke v mesecu maju zelo priljubljene, mesec maj je znan kot mesec ljubezni, a včasih temu ni bilo tako in je ta mesec veljal za neugoden čas za poroko.

To vraževerje naj bi po mnenju bioarheologinje Kristine Killgrove izhajalo iz starodavnega Rima, ko se je meseca maja odvijal festival smrti Lemuria. Če je par dahnil usodni da maja, naj bi zakoncema to prineslo nesrečo v obliki tega, da naj ne bi imela potomcev ali bi imela otroke z zdravstvenimi težavami.

Če si se poročil v juniju je pomenilo, da boš veliko potoval, september pa je pomenil, da boš bogat.

3. Vraževerja, povezana z nevesto

V starih časih je veljalo, da prinaša smolo, če ženin vidi nevesto pred poroko. Tega se še danes držijo številni pari. Prav tako naj bi prinašalo nesrečo, če nevesta vidi nosečnico, pujsa, psa, sovo, nuno, meniha ali kačo. 

4. Ženin nese nevesto čez prag

Včasih je ženin nevesto nesel čez prag, ker se je bal, da bi se je dotaknili ali jo vzeli zli duhovi in jima sledili v nov skupen dom. 

5. Bela poročna obleka

To, da nevesta nosi belo obleko je precej nova tradicija, včasih barva poročne obleke ni bila tako pomembna, so se pa ženske izogibale črne barve, ker naj bi prinašala nesrečo, nepriljubljene so bile tudi rdeča, rumena, zelena in roza.

6. Nekaj starega, nekaj novega

Tudi moderne neveste se velikokrat držijo reka "Nekaj starega, nekaj novega, sposojenega in modrega". Nekaj starega pomeni spoštovati preteklost, nekaj novega simbolizira prihodnost, nekaj sposojenega naj bi bil kos srečno poročene ženske in simbolizira, da se ta sreča preda na mladoporočenca, nekaj modrega pa naj bi predstavljalo ljubezen in zvestobo. 

7. Družice in tančica

Družice niso samo okras na fotografiji, ampak so včasih verjeli, da bo večje število mladenk zmedlo zle duhove, ki so čakali na nevesto, da bi jo vzeli. Tančica pa naj bi jih še dodatno zmedla, da ne bi videli njenega obraza. 

Seveda v 21. stoletju večina ne verjame več v ta vraževerja, čeprav so nekatere tradicije še vedno del poročnega obreda. Naj bodo zabavne in se z njimi ne obremenjujte preveč!

Po tem viru pripravila Tjaša Kokalj Jerala

PREBERI ŠE: Si tik pred poroko? 11 nujnih pripomočkov, ki ti bodo na ta dan še kako prišli prav in Zakaj se moški poročijo z nekaterimi ženskami (z drugimi pa ne)