V samem jedru so partnerski odnosi tu zato (čudovita razlaga terapevtke Alenke Lanz)

Ena od naših bralk se je na zakonsko in družinsko terapevtko Alenko Lanz iz centra Toplina, obrnila z vse prej kot enostavnim vprašanjem - Ali je prehitro zapustila partnerski odnos? V odgovoru na pismo bralke Alenka tudi čudovito razloži, zakaj so v resnici tu partnerski odnosi in kako nam pomagajo.

V samem jedru so partnerski odnosi tu zato (čudovita razlaga terapevtke Alenke Lanz) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 11. 2016

"Pozdravljeni! Videla sem, da odgovarjate na pisma bralcev in bi tudi jaz rada vprašala za svoj primer. Ne vem, če sem ravnala pravilno, ne vem, ali sem prehitro zapustila partnerski odnos.

Počutim se, kot da sem v temi, sem popolnoma zmedena, sploh ne vem, kaj je normalno in kaj ne.

S partnerjem sva bila skupaj dve leti. Zanj je razmerje pomenilo to, da se odrečeš vsemu, kar partnerju ni všeč.

Problem je bila moja šola, ki je nikakor ni toleriral, želel je, da jo pustim. Kako bi lahko ravnala v takem odnosu?

Partner je tudi precej bolj staromoden kot jaz in ne dopušča veliko stvari, kot recimo druženje s prijateljicami, delo z ljudmi, itd. Prosim za pomoč in se zahvaljujem za odgovor."

Alenka Lanz, zakonska in družinska terapevtka iz centra Toplina, svetuje ...

"Lepo pozdravljeni, draga bralka. Hvala za vaše pismo in izkazano zaupanje. čez težke čase greste. Razhodi nikoli niso prijetni, prej boleči, stresni in kar nekaj časa lahko mine, preden najdete nazaj svoj notranji mir in zaupanje vase. 

Sedaj pa se počutite vse prej kot mirno in prepričano vase. Dvomite v svoje odločitve, ste zmedeni in nihate iz ene skrajnosti v drugo. Verjetno se težko zberete, saj vam misli kar naprej uhajajo k bivšemu fantu.

Premlevate svojo odločitev z različnih zornih kotov ter iščete pojasnila in opravičila za svojo odločitev.

Povsem razumljivo je, da se počutite, kot da vas vleče v črno luknjo in da nimate nikjer nobene svetle točke, ki bi vam bila v oporo. Še dobro, da se bodo ta nihanja počasi umirila. Ne bodo trajala večno. Prav tako boste tudi počasi ugledali luč iz tunela.

Čeprav zelo malo poveste o tem, kako ste sicer doživljali vajin odnos, je občutek tak, kot da ste se v odnosu počutili ujeto.

Čutili ste, kot da počasi, košček za koščkom izgubljajte sebe.  Partnerski odnosi niso tu za to, da bi se v njih počutili ujeto in neuresničeno. Prav nasprotno.

V samem jedru so tu zato, da nam pomagajo izvleči najboljše iz nas samih, da nam dajo moč, energijo in oporo.

Prav zaradi njih si še bolj upamo in razvijamo sebe, svoje potenciale in vse, kar je dobrega v nas.

Mati narava je poskrbela, da ljudje v partnerskih odnosih ne dobimo le potrebnega varnega pristana, ampak tudi možnost, da se vsakič sproti odpiramo svetu in vsem ostalim ljudem, ki so nam prav tako pomembni. 

Verjemite, partnerji, ki se imajo resnično radi in se sprejemajo v vsem, kar so, bodo drug drugega tudi podpirali v najbolj temeljnih stvareh.

Stiki z ljudmi, ki so partnerju pomembni ter izobrazba, resnično sodijo zraven. S tem, ko ste dobili občutek, da se morate odpovedati stvarem, ki vas veselijo, ste dobili tudi rdeči alarm, da nekaj ni v redu.

Več kot je bilo odpovedi, močnejši je bil vaš notranji glas in želja po tem, da se zaščitite in ohranite tisto, kar je najbolj vaše.

Lahko si sedaj mislite, da bi lahko vztrajali v takem odnosu, da bi se gotovo dalo kaj spremeniti, popraviti, narediti drugače.

Mogoče res, toda kakšna bi bila cena tega?

Kaj mislite, da bi se zgodilo z vami, če bi na dolgi rok vztrajali v odnosu, kjer bi se težko razvijali?

Vi ste kot odrasla ženska sprejeli odločitev, za katero menite, da je za vas najboljša. 

Želim vam, da s svojih ramen odpihnete krivdo, ki se vam ob tem prebuja. Nič ni narobe s tem, da ste poskrbeli zase. Radi se imate in le vesela sem lahko za vas, da ste se znali tako zaščititi in ohraniti sebe. 

Čeprav ste vi tisti, ki ste odšli iz odnosa, ste še vedno v fazah žalovanja.

Čeprav se poslavljate od partnerskega odnosa in to že tako prinese veliko težkih čutenj, ki jih je potrebno prečutiti, vas hkrati pa vas povabim, da si odgovorite še na nekatera vprašanja.

Zakaj menite, da ste se znašli v odnosu, kjer niste dobili osnovnega zaupanja in potrditve?

Zakaj menite, da ste se zapletli v odnos, ki je strigel vaša krila, namesto da bi v njih verjel in zaupal?

Pomembno je, da ugotovite, kaj vas je v tem odnosu tako privlačilo in katera vsa čutenja so v vas prebudila občutek domačnosti in poznanosti. Na katerih čutenjih ste najbolj pripadali temu fantu in odnosu?

Od kje vam je občutek ujetosti, nezaupanja in omejevanja že poznan? Kaj se skriva pod temi čutenji?

Zelo verjetno boste našli neko rdečo nit med vašim otroštvom in tem odnosom. Tudi najbolj zgodnje, otroške rane si želijo biti zaceljene in prav partnerski odnosi imajo to moč, da na te rane nalepijo obliž ali pa jih še bolj poglobijo. 

Bodite pogumni in si odgovorite na ta vprašanje. S tem boste zmanjšali svoje možnosti, da se vam še kdaj tak odnos ponovi. Vse, kar boste prečutili sedaj, se bo nekje poznalo. 

Draga bralka, le pogumno naprej, še veliko lepega vas čaka. Želim vam veliko sočutja do sebe v teh težkih trenutkih. Upam, da vam je moj odgovor vsaj malo pričaral svetlo lučko v vsej tej temi. Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro na vaši poti!"

Si se tudi sama znašla v kakšni življenjski stiski, pa ne veš, kako naprej?

Svoje vprašanje pošlji na alenka.lanz@toplina.net, Alenka ti bo z veseljem odgovorila in pomagala.

Če bi se rada z njo pogovorila osebno, pa te toplo vabimo, da obiščeš spletno stran centra Toplina ali Facebook profil, kjer boš našla vse potrebne informacije za naročilo na terapijo.

...

Preberi še: "Odkrila sem, da mi je lagal o svojih bivših puncah! Naj mu povem? Kako?"