"V predalu moje najstnice sem našla nosečniški test, zdaj pa ..." (klic na pomoč slovenske mame)

15. 8. 2023
"V predalu moje najstnice sem našla nosečniški test, zdaj pa ..." (klic na pomoč slovenske mame) (foto: Profimedia)
Profimedia

"Ne morem si izbiti iz glave, kaj če ..." 😳

"V predalu moje 16-letnice sem našla test nosečnosti, no, ne test, prazno škatlico testa. Sploh nisem vedela, da je spolno aktivna ali da ima fanta. Od malega sva dogovorjeni, da bova o vsem odkrito govorili, tudi o manj prijetnih stvareh, in vedno se lahko zanese name in vse bova rešili.

Zato sem nad najdbo še bolj zaskrbljena in žalostna. Je v današnjih časih normalno, da so 16-letniki spolno aktivni.

Nihče od mladih okoli nas, tudi starejši od naše, nimajo fantov ali punc. Zabavajo se čisto drugače kot včasih. Za veze in spolnost pravijo, da je precenjeno. Koliko najstniki doma povedo o sebi in koliko mislite, da jih sploh poznate?

Hčerka je trenutno na potovanju z očetom. Pet tednov je ne bom videla. Ne morem si izbiti iz glave, kaj če je na potovanju noseča, kaj se ji plete po glavi, kaj če je naredila splav, kaj če ... Ne upam je niti poklicati, še manj zaupati njenemu očetu. Groza me je situacije, ki bi hčerko zaznamovala za celo življenje," je na priljubljenem forumu zapisala zaskrbljena slovenska mamica.

Lahko zanosiš od predsemenske tekočine? Ne - razen v TEM primeru!

Takole so ji odgovorile oziroma svetovale ostale uporabnice:

1. "Pokliči jo in jo vprašaj. Ne vohljaj. Ampak se z njo vsak dan pogovarjaj o vsem. Če ne boš njen varen pristan, se ti ne bo odprla. Ni treba biti njena prijateljica, ampak vseeno mora vedeti, da ji kriješ hrbet, če bo kdaj zafrknila v življenju. Naj pa vseeno nosi odgovornost in ne odstopaj od tega. Ni lahko. Je pa najboljše in največ kar lahko naredimo … Na koncu se vsak odloča zase, kljub našemu trudu in prizadevanjem."

Je res možno, da vse do poroda ne veš, da si noseča? To je ODGOVOR, ki si ga iskala

3. "Iz katerega stoletja pa si ti padla? Oprosti, ampak ne morem lepše vprašat. Pri 16 spolno aktivni so mladi že od nekdaj. A misliš, da do poroke čakajo? In kako naivna moraš biti, da verjameš, da ti najstnica vse pove? A se ne spomniš svojih najstniških let? Si komaj čakala, da mami poveš, kako si se dala dol s fantom? Ma daj, no, daj. Tudi, če so starši razumevajoči, odprti za pogovor in te teme niso tabu v družini, je najstnikom o tem neprijetno govoriti z njimi. Sprijazni se, nisi njena frendica, ampak mama. Skrivnosti in norosti si bo delila s prijateljicami, ne s tabo. Kar je tudi normalno. A ti bi njej razlagala, kako sta s partnerjem spolno aktivna, kakšno zaščito uporabljata itd.? Ne. Če imata glede tega dogovor, da se lahko o vsem pogovorita, se je morda tudi hotela prepričati, kakšna je situacija in bi v primeru, da bi se znašla v stiski (nezaželjena nosečnost) obrnila nate. V nasprotnem primeru pa ti morda ni hotela delati sivih las brez potrebe, kaj in s kom počne, pa je ocenila, da ni tvoja stvar. Skuliraj se. Vsak starš se boji situacije, v kateri si, a me je zelo zmotilo to, da te bolj moti njen molk glede posteljnih aktivnosti, kot to, da je morda noseča. Si bolj užaljena zaradi spoznanja, da te ima za mamo in ne za frendico."

"20-letna hčerka je zanosila z luzerjem"
(izpoved jezne Slovenke)

4. "Prvič. Noben normalen najstnik ne pove čisto vsega svojim staršem.

Drugič. Tvoja hči ima pravico, da o svoji intimi govori ali pa tudi ne. Njena zasebnost je njena stvar. Se te ne tiče.

Tretjič. Nehaj brskati po hčerinih stvareh.

Četrtič. Če ti hčeri ne zaupaš, zakaj bi ona zaupala tebi?

Petič. Omenjaš odkrit pogovor. Kako zelo odkrito si se z njo pogovorila o spolnosti, varni spolnosti, kontracepciji, spolno prenosljivih boleznih, nosečnosti in medsebojnih odnosih?"

6. "Moja mama je takole enkrat v moji sobi našla test nosečnosti (resda sem bila malo več kot 16, pa vendar). Kao, da je iskala tableto proti glavobolu, če imam kakšno. V bistvu mi je pa brskala in še danes tega ne morem pozabiti, pa sem že fajn preko 40. Seveda je bila potem panika in vprašanja in drama, ni da ni. Ful sem se počutila napadeno, brez zasebnosti.

Skratka, ne sprašuj in NE BRSKAJ po hčerini sobi. Če ti ima kaj za povedati, ti bo že, če imata OK odnos. Če ga pa nimata, si pa itak še vse zamudila in nima smisla zdaj nekaj popravljati."

Kako bi ji pa svetovala ti?

Snemala seks z ljubimcem in vse pošiljala njegovi ženi, nato pa je sledil nepričakovan razplet

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju