V kameni dobi niso zganjali takšnega cirkusa s poroko

Tina Lucu, glavna in odgovorna urednica revije Lisa, se je v zadnjem uvodniku ostro, jasno in glasno izrekla o aktualni dilemi zakonske in zunajzakonske zveze.

26. 5. 2011

Njen tokratni uvodnik zato v celoti povzemamo:

"Ne, nisem poročena in si tudi nikoli nisem želela biti. Res! O tem, da kot deklica zares, ampak res nikoli nisem sanjala o tem, da bom krasna nevesta v beli obleki, sem že pisala, a kaj, ko se me spet razburili poslanci.

Oprostite, ampak zadnjič se je v parlamentu, vsaj po mojem okusu, dogajala kamena doba.

No, čeprav delam krivico – prepričana sem, da tudi človek v kameni dobi ni zganjal cirkusa s poroko – dva sta si bila všeč, v kamen sta vklesala srček, strastno sta seksala in rodili so se jima otroci. In če sta si šla na živce, sta oba zalučala kamen in šla živet v drugo jamo k novemu partnerju. No, če to ni preprosto!

Vse skupaj je v resnici zapletla cerkev, ki se je spomnila poroke samo zato, da je imela ljudi pod nadzorom. No, vsaj iz izkušenj predvidevam, da je bilo tako. In kako se lahko sploh neka politična stranka oglasi s predlogom, da se ukine izenačitev zunajzakonske skupnosti z zakonsko zvezo? ZAKAJ? In potem se morajo poslanci čisto zares o tem pogovarjati. Po kakšni logiki bi imeli poročeni pred državnimi oblastmi in bogom več pravic kot zunajzakonski partnerji oziroma zakaj bi se morali o tem sploh pogovarjati. Kaj koga briga, ali sem poročena ali ne, ali imam s partnerjem ali partnerico (tudi to, koga za vraga briga, ali imam raje ženske ali moške ali pa sem že vseh sita) isti naslov, isto gospodinjstvo in isti družinski proračun.

Lepo vas prosim. Kaj ima gospod Cukjati s tem, ali sem poročena ali ne? Popolnoma nič. Oprostite, ampak zdi se mi prav strašljivo, da komu sploh pade na pamet, da bi se o tem pogovarjal. Ja, v redu, naj se doma v krogu svoje 'pravilne' družine, s svojimi strankarskimi, enakomislečimi kolegi, ampak, lepo vas prosim, ne v parlamentu.

Naj vas spomnim, prejšnji torek so poslanci SDS, SNS, SLS in Desusa z 41 glasovi za in s 40 proti izglasovali dopolnilo družinskega zakonika, ki se glasi:

'Zunajzakonska skupnost je življenjska skupnost moškega in ženske, ki sta voljo po skupnem življenju s podpisom izrazila pred državnim organom ali se jima v tej vezi rodi otrok.'

Zakaj bi se hodil človek zaradi Cukjatija podpisovat, da ima nekoga rad in da bo vsak dan za oba kupil kruh? Lepo vas prosim! Že s tem, da se človek noče poročiti, da vedeti, da se ne želi nikamor podpisovati, da se ne želi registrirati. Mah, oprostite, zdaj mi je šele jasno, zakaj se o istospolnih porokah in posvojitvah istospolnih parov v parlamentu ne morejo normalno pogovarjati. Še čisto običajni koruzniki jim načenjajo živce."

Jasno in glasno, predvsem pa brez dlake na jeziku ;)

Sicer pa ste bolj pozorne bralke spletnega Cosmopolitana verjeto že opazile, da je kar nekaj naših objav povzetih tudi iz revije Lisa - revijo, ki jo izdaja ista založniška hiša kot revijo Cosmopolitan.

Revija za vse, ki radi uživajo življenje!

Gre seveda za revijo Lisa, ki je v zadnjih nekaj letih s svojo vizualno in vsebinsko prenovo znatno razširila svoj krog bralstv a in dodobra osvojila tudi mlajše, sodobne ženske. Med njimi bi kaj lahko našli kar nekaj sicer zapriseženih 'cosmo bejb'.

Lisa, ki sicer velja za najbolje prodajani tednik v Evropi, saj razveseljuje svoje bralke z lahkotnim branjem in nasveti z vseh mogočih področij (od lepote do mode in sodobnih trendov, od potovanj pa do lastnega 'zapečka' in kuhinje, od zdravja do svetovljanske kariere), je vsekakor revija, ki ti jo z lahkim srcem priporočamo v branje ;)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri