UGANKA REŠENA: Na ta način delujejo njegovi možgani!

Če boš poskušala razumeti skrajno nerazumno vedenje svojega moškega, se ti lahko zgodi, da si boš morala predčasno in prekomerno barvati lase. Da se to ne bi dogajalo, je Cosmo poiskal odgovore na večno vprašanje: zakaj smo si tako različni?

UGANKA REŠENA: Na ta način delujejo njegovi možgani! (foto: Profimedia) Profimedia
14. 8. 2017

Sive lase pa ti ne delajo le take pogruntavščine, kot so nenehno-dvignjen-pokrov straniščne-školjke in igranje nogometa z umazanimi(!) nogavicami ter preziranje vseh roza in ljubkih stvari, ki jih ti obožuješ.

Kje pa, ponoriš ob vzdržnosti, ki je je sposoben, ko skriva svoja čustva, ali pa ko te pokliče čez 3 ure, čeprav je rekel: “te pokličem takoj nazaj”.

Preden mu skočiš za vrat in stisneš iz njega še tisto malo skupnega življenja, kar vama ga je ostalo, preberi ta članek.

Moški možgani delujejo drugače!

Tega si nismo izmislili, da bi te potolažili, temveč so to ugotovili strokovnjaki, ki se spoznajo na te stvari. Ugotavljajo, da je odnos do romantičnega razmerja pri moškem odvisen od krivulj, ki jih ubirajo njegovi možgani. Če jih bomo razumele, bomo znale tudi delati z njimi.

1. Njegovi možgani sprejemajo manj podrobnosti

To povzroča tvojo užaljenost, ko ne opazi, da imaš najbolj moderno frizuro in najlepši vijoličast odtenek laka na nohtih (na svetu).

2. Ženske in moški mislimo, čutimo in delujemo na popolnoma različne načine

1. Ena od teorij išče vzroke v skupku živcev v možganih, ki so kot nekakšen most in prenašajo signale med levo polovico možganov (zadolženo za jezik in logiko) in desno hemisfero, ki se ukvarja s čustvi in z mislimi.

Nekateri verjamejo, da je ta živčna krpica pri moških manjša kot pri ženskah. Kar ima lahko za posledico sledeče – ko se tvoja čustvena razmišljanja vozijo po avtocesti 220 km/uro, se lahko njegova peš spotikajo po kakšnih blatnih jarkih ... Iz tega sledi: moški so slabi govorci, kadar se pogovarjamo o čustvih, saj težko prelijejo svoja čustva v besede.

2. Moški bolje popredalčkajo informacije, dražljaje in čustva. V njegovih možganih je tako: ko se na zabavi pogovarja s seksi blondinko, to pusti predalček, v katerem si ti in njegova ljubezen do tebe – popolnoma nedotaknjen.

In niti sanja se mu ne, zakaj bi nekaj tako neumnega lahko razbesnelo tako pametno dekle, kot si ti. Dobra razlaga.

3. Za moške so najpomembnejši dosežki v življenju, ženske pa se bolj osredotočamo na medosebne odnose, ki jih spletamo. Njemu je dovolj, da ima dobro plačo in pisarno z razgledom – seveda tudi me hočemo pisarno in mastne denarce, vendar le takrat, ko lahko vsaj za nekatere svoje sodelavce rečemo, da so postali prijatelji.

3. Fantje se zaljubijo hitreje kot punce

To pa je presenečenje, saj je splošno razširjeno mnenje, da se dekleta znamo noro zaljubiti, medtem ko se fantje ‘zakurijo’ bolj počasi.

Izkazalo se je, da so fantje bolj nagnjeni k ljubezni na prvi pogled. Moški so vizualci in ko srečajo žensko, ki jim je močno všeč, se lahko takoj ‘zatreskajo’.

Ko ženska spozna moškega, ki ji je všeč, se takoj začne spraševati: “Kaj neki dela v življenju? Je prijazen? Kje živi?” medtem ko po moških možganih seka ena sama misel: “Kakšna bejba! Hočem jo!”

Psihologi ugotavljajo, da je lahko ta način obnašanja pogojen z naravnim nagonom po nadaljevanju vrste. Ljubezen ima lahko čisto biološko podlago – snubec išče intimno razmerje za parčkanje. Kar pomeni: Naši jamski predniki so dvorili ženskicam, ki so se jim zdele primerne za rojevanje potomcev. Evolucija je naredila svoje in še danes se moškim to pozna in svoje srce lahko izgubijo v stotinki sekunde.

Težava je, da taka vzvišena stanja niso najbolj trajne sorte in jih lahko ravno tako hitro, kot so jih popadla, tudi minejo. Se spomniš tipa, ki je že prvi večer klečal na kolenih pred teboj in te gledal tako zaljubljeno, kot še nobeden pred njim, potem pa je ravno tako bliskovito izginil s prizorišča? Seveda si mu bila noro všeč, a ko ni imel pred seboj več tvojega prelestne podobe, je izpuhtela tudi njegova nesmrtna ljubezen.

4. Svojo ljubezen pokažejo z dejanji

Za znoreti je, ko te prime, da bi mu kar s kleščami odprla usta, da bi že enkrat povedal, kaj za vraga čuti. Toda kot smo že rekli, on preprosto ni tako usposobljen za komunikacijo, kot si ti. Za to bi lahko krivili tudi mešanico hormonov, ki se preganjajo po človeškem telesu in še kako vplivajo na naša stanja. Ker smo ženske pod okriljem estrogena, hormona, ki je povezan z verbalnimi sposobnostmi, smo posledično sposobne čustvene impulze zlahka pretvoriti v besede – lažje povemo, kaj čutimo, kaj se dogaja z nami.

Testosteron, hormon, ki ga v največjih količinah najdemo v moški sestavi, je na strani fizičnega, kar pomeni, da pri moških povzroča, da se na čustveni dražljaj odzovejo s fizično reakcijo. Po slovensko to pomeni, da dejanje pove več kot tisoč besed in moški se tega držijo.

Svojo naklonjenost izražajo z darili in uslugami, kot je na primer menjava gum. To v njihovem jeziku pomeni: “Rad te imam”. Ko ti bo naslednjič odnesel smeti, napolnil rezervoar za gorivo ali ti iz avta znosil vse vrečke, moraš vedeti, da si ravnokar doživela popoln izliv ljubezni.

5. Radi so glavni

Kot smo že ugotovili, bodo fantje vedno ostali fantje. Si že kdaj sedela poleg tipa, ki je svoje noge razširil tako radodarno, da te je mikalo, da bi ga vprašala, ali je zakupil dva sedeža? Spominja na kakšno igrico iz otroštva? Kako se ji že reče? Nekaj o državah. Gre pa za teritorij. In ravno za to gre pri moških.

Zahvaljujoč neprestanemu dotoku testosterona so nenehno na tem, da osvajajo teritorij. Hormon je biološko gorivo, ki jih žene, da hočejo prevladovati. Tekmovanje, kontroliranje in osvajanje so lastni moški duševnosti. Ko sedi ves razkrečen, s svojim položajem opozarja na moč in hkrati skuša omejiti moč drugih samcev v prostoru.

Seveda lahko tako razkazuje tudi svoje dragoceno orožje. Punce, če fant sedi tako, vam hoče pokazati svoje genitalije. S tem hoče opozoriti na svojo seksualno moč in potenco. Saj jim ne moremo zameriti. Pač nimajo dekolteja, nekako pa le morajo pokazati, kaj imajo.

6. Narejeni so tako, da širijo svoje seme

Moški so biološko predisponirani, da imajo spolni odnos z več ženskami, da bi tako širili svoje seme, za kar je poskrbela evolucija, da bi se vrsta nadaljevala.

Poleg tega se čustveno ne navežejo na osebo, s katero so seksali. Ko ženska doživi orgazem, se raven oksitocina, ki vzdržuje stanje povezanosti, lahko podaljša tudi za nekaj dni. Pri moških se oksitocin sicer drastično poveča, vendar zelo hitro tudi vrne v stanje normale, kar pomeni, da moški ne trpijo za iluzornim stanjem navezanosti.

Torej – oni ne občutijo tako močne čustvene navezanosti, kot jo občutimo ženske.

Pa saj ... jih je kar nekaj srečno poročenih!

Če so moški predisponirani, da bi sejali svoje seme v čim širšem krogu – kako, za vraga, jih je toliko vezanih?

Ena teorija pravi, da so za fante najpomembnejša pravila in zakoni, zato spoštujejo pogodbo, ki so jo sklenili ob poroki. To lahko pripišemo temu, da so nagnjeni k linearnemu razmišljanju, zato so zadovoljni, kadar so stvari urejene in se morajo podrejati sistemu in pravilom.

Poleg tega gre tudi za tekmovalnost. Moški nikakor ne želi, da bi ga označili za zgubo, če ne more držati obljube, ki jo je dal. Poleg tega pa mora biti sposoben odganjati samce, ki bi se lahko vrteli okoli njegove izbranke. Če se torej zaveže, pošlje vsem potencialnim snubcem (ki prav tako spoštujejo pravila) glasno obvestilo: “Ona je moja. Tace stran!” Dejstvo, da je ženska njegova, mu daje občutek varnosti.

Torej si fantje želijo varnosti v razmerju? Neverjetno. Pa le nismo tako različni ...

Postrani mojstrica manipuliranja!

Kako boš prišla do tistega, kar si želiš? TAKO!

1. Potrebuješ masažo? Reci mu, da si prepričana, da znaš bolje masirati od njega. Pritisnila boš na njegovo tekmovalno naravo in dobra masaža ti ne uide ...

2 Če želiš utrditi vajino zvezo, ga povabi na igrišče, kjer bosta odigrala eno partijo košarke. Lahko ga povabiš na hojo v hribe, plavanje – kar koli; pri fizični aktivnosti se pri moških povečuje raven intimnosti.

3 Ti ni všeč njegov slog oblačenja? Taktika je naslednja: najprej pohvali tisto, kar je na njem dobro, potem pa začni: “Če pa bi zraven oblekel še tisto majico, ki sem jo videla zadnjič ...” Gotovo bo dojel namig.

4 Se ti ne ljubi več izmišljati, kaj bosta počela skupaj? Reci, da nimaš nobene zamisli in da naj ti pomaga. Moški so reševalci problemov. Oglej si, kako je, če se odpravi v akcijo. Pripravi športno torbo, rezervna oblačila in malico ...”

Ana Trtnik

Preberi še: "Izgubila sem tebe, a našla sebe" (iskrena izpoved prevarane Maje)

Priporočamo tudi: Kaj tvoje astrološko znamenje pove o tem, kako ljubiš?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri