Trpim zaradi ljubosumnega fanta! Ga moram res zapustili?

Na naše uredništvo se je tokrat obrnila bralka, ki zelo trpi ljubosumnega fanta, a ga ima tako rada, da ga ne more zapustiti. Za nasvet, kaj storiti v takšni situaciji, smo prosili zakonsko in družinsko terapevtko Alenko Lanz iz zakonskega in družinskega centra Toplina.

Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia) Profimedia
3. 12. 2015

"Že dlje časa imam težavo, pa do sedaj nisem zbrala poguma, da bi jo zaupala še komu drugemu, kot mojim redkim prijateljicam. Moj fant je zelo ljubosumen.

Na začetku zveze se mi je to zdelo zelo lepo, občutek sem imela, da sem mu res pomembna, da me na tak način ščiti in da se tako obnaša zato, ker me ima tako zelo rad. No, pa sedaj ugotavljam, da mi gre njegovo vedenje že močno na živce, prav duši me.

Če greva kam ven, na pijačo recimo, nikoli ne vem, kdaj bo spet kaj narobe.

Lahko me natakar samo pogleda in se nasmehne, pa me fant že zaslišuje, kdo je on, ali se poznava, da naj ne lažem, ker on vidi, kako se mi smeji in da se na tak način moški ne smejijo ženskam, če ni kaj med njimi.

Ko me pokliče kakšen prijatelj ali sodelavec, se mu lahko čisto zmeša, vpije in me žali z vsemi možnimi izrazi. Potem zahteva od mene opravičilo ali pa se čisto odmakne in kuha mulo tudi po kakšen dan ali dva. Jaz te njegove tihe dni zelo težko prenašam in sem potem jaz tista, ki popusti in pride nazaj. Ob enem se sprašujem, kaj vse sem spet naredila narobe, da se nama je to zgodilo.

Vem, da si ne zaslužim vsega tega, ampak prekinila z njim pa vseeno ne bi. Naj povem, da mu ne dajem nobenih povodov za ljubosumje, zame je on edini in nimam želje po kom drugem. Ampak vsa ta drama me počasi ubija in ne vem, kako bom vse to zdržala.

Zakaj se ne moreva imeti lepo, ko sva skupaj? Prosim, pomagajte mi, ker ne vem, kaj naj še naredim, da bo bolje.

Alenka Lanz, zakonska in družinska terapevtka iz centra Toplina, ima naslednjo rešitev ...

"Draga bralka, najprej hvala za zaupanje. Iz vašega pisma se čuti, da ste res v veliki stiski. Ne veste, kaj vse bi še naredili, da bi vse skupaj minilo in bi lahko oba zaživela v nekem normalnem, zdravem odnosu, ki si ga tudi zaslužita.

To, da je njegovo ljubosumje na začetku v vas sprožilo toliko prijetnih čutenj, ni nič nenavadnega.Alenka

Nekje globoko v svoji notranjosti ste si verjetno vedno želeli, da bi ob sebi imeli trdnega, stabilnega partnerja, ki bi vas znal zaščititi in varovati, ki mu ne bi bilo vseeno za vas in bi bili v njegovih očeh nadvse pomembni in dragoceni.

Vaš fant je z začetnim ljubosumjem odgovoril na vaše potrebe, upe in hrepenenja. Iz teh prvih izkušenj je verjetno dobil tudi sporočilo, da z ljubosumnimi izpadi ni nič narobe, saj vaju prej ali slej samo še zbližajo.

Počasi pa spoznavate, da vas njegovo ljubosumje omejuje, duši, da ni več tako prijetno kot na začetku ter da je življenje z vsemi njegovimi izpadi zapleteno in težko.

Čeprav lahko vaš fant na zunaj deluje samozavestno in močno, je globoko v sebi prestrašen in negotov.

Ta čustva pri sebi zelo težko sprejme, saj jih dojema kot znak šibkosti, ki lahko še dodatno ogrozijo njegovo že tako nizko samopodobo.

Dokler vaš fant ne bo prišel v stik s temi čutenji, natančneje to pomeni, da bo ta občutja pri sebi zaznal, sprejel in znal izrazit na funkcionalen način, je le malo verjetno, da bo lahko spremenil svoje ljubosumno vedenje.

V njegovem svetu so namreč vsi drugi odgovorni za to, da se on tako slabo počuti in vedno, ko se bo zgodilo nekaj, kar bo prebudilo njegovo prestrašeno notranjost, bo našel nekaj, kar ga bo pri vas zmotilo.

Dokler ne prične prevzemati odgovornosti za svoja čustva in vedenja, je težko upati, da se bo v vajinem odnosu karkoli bistveno spremenilo.

Ker vaš fant težko nadzira jezo, to pomeni tudi, da ste vi ob njem lahko v veliki nevarnosti, čeprav mogoče sedaj nimate takega občutka.

Pomembno je, da se ne izolirate od ljudi, ki vas imajo radi.

Ohranite prijateljice in vse, ki so vam pomembni, blizu sebe. Ti odnosi so dragoceni in varni. Ne osamite se, četudi se vam zdi, da bi se s tem izognili kakšnemu prepiru s svojim fantom.

Vem, da vam je težko, vendar ostanite povezani z ljudmi, ki vam lahko pomagajo, drugače se boste zavrteli v spiralo osamljenosti, obupa, strahu in nemoči.

Vi ne morete biti kriva in odgovorna za stvari, ki jih počne vaš fant. Posrkate pa lahko veliko njegovih čutenj, ki jih sam ni pripravljen sprejeti in mu je lažje, če jih preložiti na vas.

Ker ta čutenja niso vaša, jih tudi težko predelate. Čez čas lahko dobite občutek, da je to nekaj, kar je vaše, vendar ni! Omenili ste tudi, da težko zdržite napetost, ko fant postane trmast, zamerljiv in od vas želi opravičilo. Takrat ste vi tista, ki poišče stik z njim.

Opazujte, kaj se z vami dogaja tik preden se to zgodi. Kaj čutite v telesu? Kje čutite napetost, kaj se z njo zgodi? Katera čustva pridejo iz vas? Bi lahko ta čustva povezali s kakšno telesno senzacijo, ki jo čutite? Se vam zavrti kakšna slika iz otroštva? Od kje vam je poznan ta nor občutek, da boste ostali čisto sami? Kdaj ste že kaj takega čutili, je bil takrat kdo ob vas, kaj se je takrat zgodilo? Raziskujte svoje počutje, to so lahko dragoceni podatki.

Draga bralka, verjamem, da boste v vsem tem kaosu znali zaščititi sebe. Vi ste tista, ki je pomembna. Zaslužite si, da živite v odnosu, ki je varen, zaupanja vreden, ljubeč in nežen. Taki zdravi odnosi so. Ne zaslužite si nič manj! Poslušajte sebe, zaupajte si. Želim vam veliko notranje moči, poguma in ljubezni do sebe!"

Si se tudi sama znašla v kakšni življenjski stiski, pa ne veš, kako naprej?

Svoje vprašanje za spletno stran Cosmopolitan pošlji na naš naslov cosmopolitan.si@adriamedia.si ali pa piši kar Alenki (alenka.lanz@toplina.net).

Z veseljem ti bomo odgovorili in pomagali!

Če bi se rada z Alenko pogovorila osebno, pa te toplo vabimo, da obiščeš spletno stran centra Toplina ali slediš njihovemu Facebook profilu, kjer boš našla še več tovrstnih vsebin.

...

Preberi še: Kaj storiti, ko te močno obremenjuje težaven odnos z mamo ali pa članek Zakaj ženske potrebujejo ljubimca?

Priporočamo tudi: Kako poskrbeti za boljši spanec?