Trije razlogi, zakaj ženske ostajajo v toksičnih razmerjih (+ kako temu narediti konec)

Zaslužiš si več. 

Trije razlogi, zakaj ženske ostajajo v toksičnih razmerjih (+ kako temu narediti konec) (foto: Unsplash/Milan Popovic) Unsplash/Milan Popovic
3. 11. 2018

Imam prijateljico, ki je trenutno 'v zvezi', ki to ni. Jezi me, ker opazim obnašanje njenega fanta, ki mi je kot ženski popolnoma nesprejemljivo, ona pa vse to sprejme na račun velike ljubezni. Resno?

Ženske so bile vzgojene na način, ki jim onemogoča, da bi vedele, kakšen odnos si zaslužijo in kako bi se fant moral obnašati. Ravno zato se večkrat zgodi, da ostajajo v toksičnih razmerjih, čeprav si zaslužijo več. Veliko več. 

To so trije razlogi, zakaj ženske ostajajo v toksičnih razmerjih.

1. Standard moškega obnašanja je izredno nizek.

Verjetno se lahko strinjamo, da se zelo redko zgodi, da moške pohvalimo zaradi njihove čustvene inteligentnosti ali pa, da jih pohvalimo za super odnos, ki ga imajo s svojimi otroki. 

Družba ima za moške visoke standarde le na nekaterih področjih - kariera, zmožnost skrbeti za družino, močan karakter. Ampak, ko pride do situacije, ko moramo pogledati, kakšen odnos imajo do drugih, se obnašamo, kot da moški niso čustveno inteligentni.

Ne le, da je to popolna bedarija, ampak na ta način tudi sprejemamo njihov nizek standard obnašanja, ki pa jim preprečuje, da bi se spremenili. In ženske tako moško vedenje sprejmemo, namesto da bi jim pokazale, kakšen odnos si želimo (in kakšen odnos je sprejemljiv).

2. "Ženske, ne kompliciraj!"

Kaj se zgodi, ko ženska pove, kakšen odnos pričakuje v zvezi? Velikokrat je označena za problematično in nezadovoljno in pikolovsko, ker se vtika v vsako najmanjšo podrobnost. In ker ženske zaradi tega velikokrat obsojajo (čeprav imajo dejansko razvito normalno raven samospoštovanja in predstavo o tem, kako se vedemo do sočloveka), se počasi podredijo toksičnemu razmerju in v njem tudi ostajajo. 

Dlje kot v tem vztrajajo, bolj 'normalno' se zdi. Ženske si potem niti ne upajo izpostaviti slabega vedenja partnerja, ker se bojijo, da jih bo le ta zapustil, namesto da bi razmišljale o tem, zakaj to sploh sprejemajo.

3. Ženske so čustvene skrbnice

Skozi leta so se odnosi in zveze oblikovale na način, ki predpostavljajo, da so v zvezi ženske tiste, ki zavzemajo čustveni vidik. To pomeni, da razmišljajo o tem, kako bodo ljudje reagirali na določeno situacijo, partnerju morajo pomagati razreševati njegova čustva, pri tem pa svoja odriniti na stran.

Zato je izredno pomembno, da slediš svojemu moralnemu kompasu. Medtem ko se družbi zdi sprejemljivo, da ženske ostajajo v toksičnih razmerjih, moraš ti poslušati in spoštovati sebe in razumeti, da si zaslužiš več. 

Bi si želela, da bi se kdo do tvoje prijateljice, sestre ali mame obnašal na ta način?

Ne?

Zakaj je potem to sprejemljivo zate?

Vir: yourtango.com

Foto: Unsplash/Milan Popovic

Preberi še: O, ne! Nastop mlade Liane je na včerajšnjih talentih razdvojil Slovenijo. Preveri, zakaj

Priporočamo tudi: Poglej, kako sta Jani (Cool Fotr) in Teja (Cool Mamacitaa) razkrila, da se naslednje leto poročita!