To so (po mnenju strokovnjakov) skrivnosti parov, ki so skupaj od nekdaj

V času, ko se "srečno sta živela ..." zaključi še hitreje, kot sploh lahko črkuješ besedo l-j-u-b-e-z-e-n, razkrivamo, kaj lahko narediš, da bo tvoja zveza trajala in se uspešno borila v igri za pravljični srečni konec.

To so (po mnenju strokovnjakov) skrivnosti parov, ki so skupaj od nekdaj (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 10. 2021

Za vedno je včasih pomenilo, dokler vaju smrt ne loči. Danes pa se zdi, da je naša interpretacija tega 'za vedno' bolj 'dokler ljubezen ne izzveni'. Ne glede na to, da se ogromno zakonov konča z ločitvijo, pa je lahko skupaj za mnogo, mnogo let dejansko mogoč. Za to so seveda potrebni delo, samozavedanje in medsebojna komunikacija. Razkrivamo ti šest skrivnosti, ki jih dobro poznajo pari dolgoprogaši.

Skrivnost 1

Praktični so glede stvari, ki zares štejejo

Resnica: ni težko imeti rad nekoga, s komer si imela čudovito trimesečno romanco, ali nekoga, s komer gledaš filme in govoriš o glasbi. V resnici je veliko različnih vrst ljubezni in posledično razmerij in nekatera od njih niso pogojena s tem, da bi trajala večno. Pogosto so propadla razmerja del odraščanja, izkušnje, ki ti v življenju pomagajo odrasti, se razviti in ki ti razjasnijo, kaj zares potrebuješ v resni zvezi, ki traja. Ko najdeš pravega partnerja, vajina prihodnost ne more biti zgrajena zgolj na temelju privlačnosti, potrebujeta predvsem skupne vrednote in vizijo o tem, kako si zamišljata življenje v dvoje. Z drugimi besedami: za vedno pari imajo podobne želje in odgovore na vprašanja, kot je: Ali si želiš otrok? in ne zgolj: Kam greva danes na večerjo?

Skrivnost 2

Drug z drugim se preverjajo … pogosto

Vsa podjetja vsaj enkrat letno opravijo inventuro in poročilo o letnem poslovanju, pari pa se le redko ustavijo in si vzamejo čas za preverjanje stanja zveze. Ne sprašujejo se: Kako nama gre? Kaj bi si želel/-a, da bi bilo drugače? S tem, ko si vzameš čas za inventuro odnosa, se zavzameš za trdnost zveze. Z odgovori dobita smernice za naprej in preverita, ali se še vedno pomikata proti istim ciljem. Če si ravno pred pragom enoletne obletnice in bi si v bližnji prihodnosti želela, da se preselita v skupno stanovanje, lahko pogovor začneš: "Ne želim te siliti in sploh ne želim, da to razumeš narobe, ampak zanima me, kako gledaš na najino zvezo in kam se ta pomika ter kaj meniš o skupnem najemu stanovanja." To vprašanje je čisto na mestu. Jasno, da so lahko ti pogovori težki in, veš, niti po desetih letih zveze ne postanejo nič lažji. Ampak če želiš resno in trdno zvezo, jih moraš imeti čim pogosteje. Če bosta znala drug drugemu prisluhniti tudi ob neprijetnih in težjih temah, se bo vajina zveza zagotovo okrepila.

Skrivnost 3

So odgovorni vsak zase

V knjigi Loving Bravely ameriška pisateljica Alexandra H. Solomon piše o zavedanju in prepoznavanju svojega obnašanja v zvezi. Ali poznaš svoje ranljivosti, prednosti in strahove? Če si želiš dolgo in trdno zvezo, se moraš prepričati, da ima zavedanje o samem sebi tudi tvoj partner. Opazuj, kako se obnaša. Se lahko zaneseš nanj? Se postavi zate? Pari, ki so že od nekdaj skupaj, si priznajo, ko storijo napako in se trudijo, da se ta ne ponovi. Če si torej zadnjih šest mesecev v zvezi z nekom, ki se niti enkrat še ni opravičil, je to lahko velik opozorilni znak.

Skrivnost 4

Komunicirajo neposredno

V 'za vedno' duetu komunikacija poteka tako, da partnerja drug drugega pogosto sprašujeta, kaj si želita, da lahko potem dobro usklajujeta svoje potrebe. Poleg tega namesto pritožb uporabljaj prošnje. Če si recimo želiš več časa preživeti s svojim dragim, ga preprosto vprašaj nekaj v smislu: "Ali prideš jutri do mene?" Namesto da mu očitaš, da je za druženje s tabo vedno prezaseden, medtem ko za vse drugo vedno najde čas. S pritožbami sicer res zamaskiraš svojo ranljivost in se izogneš temu, da bi direktno pokazala svoje potrebe in želje, vendar je pomemben korak k zreli intimnosti, da se tega naučiš.

Skrivnost 5

Ne počutijo se upravičeni do vsega

Zveze niso lahka stvar, in če misliš, da so, se pripravi na veliko razočaranje, ki mu bo sledil odpor do partnerja. Seveda imaš pravico, da pričakuješ določene stvari, kot so ljubezen, varnost in komunikacija, ampak partner ti jih ne dolguje vedno in povsod. Danes si veliko mladih želi, da bi se neprestano počutili 'posebni'. Ja, seveda moraš v zvezi občutiti, da si za drago osebo nekaj posebnega, ampak ne ves čas. Predvsem se moraš sama soočiti s svojimi negotovostmi, jih razrešiti ter najti pot, da se boš s seboj sama počutila boljše.

Skrivnost 6

Na novo odkrivajo zvezo

Namesto da razmišljaš na način, da boš z enim partnerjem do konca svojega življenja, razmišljaj raje, da boš imela dve, mogoče celo tri zveze z isto osebo. To ne pomeni, da dejansko prekineš zvezo in jo sčasoma spet začneš. Pomeni zgolj to, da se struktura vajinih vlog spreminja. Če si na primer z nekom 30 let, to lahko pomeni, da si prvih deset let preživela z njim v tujini in z njim lovila njegove sanje, potem sta se mogoče preselila, da si lahko ti dokončala magisterij. Dvojice, ki svoje individualne poti vidijo združene, lahko zares tečejo na dolge proge.

Po Predlogi Prevedla Nina Vidrih,

Fotografije: Hearst, Shutterstock

Preberi še: TO je EDINA stvar, ki je v zvezi bolj pomembna od ljubezni (jo imata? 🥰)

Priporočamo tudi: “Moj fant je dovolj star, da bi bil lahko moj oče. Je to normalno?" (iskrena izpoved)