To so največji ubijalci vajine zveze!

19. 6. 2016
To so največji ubijalci vajine zveze! (foto: Profimedia)
Profimedia

Te navade delujejo uničevalno na vajino partnersko zvezo. Poskušajta se jim izogniti!

Partnerska zveza je ena taka krhka nitka, ki pa spričo uresničevanja danih obljub in spoštovanja obeh partnerjev do sprejetih zavez, lahko postano izjemno trdna, osrečujoča in dolgovečna zveza.

Da pa bi se lahko izognili dejavnikom, ki delujejo razdiralno in toksično na vajin odnos, jih je seveda predhodno potrebno spoznati.

Ubijalci kvalitetnega in zdravega partnerskega odnosa so ...

1. Nespoštovanje dogovora, da sta v partnerstvu zvesta eden drugemu. Torej, da se v zvezi dogaja nezvestoba oziroma, da ne spoštujeta vajinega dogovora, v najširšem smislu. Seveda vsak par ve in je verjetno na začetku zveze definiral, kaj pomeni »biti zvest«. To je sicer raztegljiva definicija, tokrat v premislek!

2. Nadvlada Ega enega od partnerjev nad drugim. Ko nam v pretežni meri ukazuje naš Ego, kaj si lahko dovolimo in gremo tako čez partnerske dogovore, pomeni, da ne spoštujemo želja, pričakovanj, potreb našega dragega ali drage, temveč skrbimo v prvi vrsti za to, da so potrebe našega Ega zadovoljene, pa četudi to pomeni, da bomo kar naprej v kregu dokazovali svoj prav.

In tako izgubimo možnost prisluhniti partnerju, ki ga naše ravnanje boli. Sčasoma izgubimo čustveni stik in to je eden od velikih morilcev zveze.

3. Nezaupanje. To je velik ubijalec zdrave zveze, saj vedno ostaja v nas dvom, ki nas od znotraj globinsko razjeda. Če se izogibamo reševanju naše stiske, se bo nezaupanje samo še poglabljalo kar pomeni, da zveza teh pritiskov ne bo zdržala. Ker brez zdravega zaupanja ne more biti kvalitetne zveze.

4. Odsotnost intimnega stika in zadovoljujoče spolnosti. Vedno bolj pogosto se dogaja, da se partnerja eden drugemu maščujeta za dnevno prizadejane bolečine, ignoranco, krege in nesporazume tako, da se ne želita več družiti med rjuhami.

Spolnost bi jima morala biti sproščujoča in predvsem povezovalna sila njunih teles in principa harmonije »daj-dam« oziroma »jemljem in dajem«, a se žal vse prerado zlorablja v maščevalne namene. Izgubita seveda oba!

5. Kopičenje zamer in očitkov. Ko nesporazumi niso kvalitetno razjasnjeni in skomunicirani, se zamere in očitki kopičijo in zlagajo na kup, ki postaja vedno višji.

To seveda na dolgi rok ubija odnos, saj ob vsaki priliki eden od partnerjev hitro navrže kakšen očitek iz preteklosti in kreg je tukaj, sploh če iz preteklih zamer in očitanj zgradimo predvidevanja, ki mogoče pa le nimajo realno osnove. Tako bi med ubijalce vajine partnerske zveze uvrstila tudi predvidevanje.

6. Rutina in samoumevnost. Ko nehamo negovati odnos in se prepustimo vsakodnevni rutini, jaz temu pravim »logistika«, ki zajema zgolj površne dogovore med partnerjema o tem, kdaj se gre v trgovino in kdo je napisal nakupovalni listek, kdaj je servis za avto, kdo bo otroke pobral iz šole in kam se bo šlo čez vikend na izlet ter podobne sicer pomembne zadeve, a pozabi se na tiste zelo pomembne - čustevene.

Tukaj ni govora o notranji družinski čustveni dinamiki, čustvenih potrebah posameznih članov družine oziroma partnerjev, ker je tako in tako samoumevno, da bo mož naredil tointo, žena pa toinono.

Ni več vlaganja energije in časa v odnos, ni več prijetnih presenečenj in nepričakovanih pozornosti. Postane vse enako.

7. Dolgčas. Ko se v zvezi začnemo dolgočasiti, se to velik znak za alarm in da je potrebno odnos prevetriti, se usesti in pogovoriti, kje sta se spozabila delati na odnosu, kaj lahko spremenita in koliko sta pripravljena delati na sebi in posledično na partnerski zvezi.

8. Neuskajenost na področju vzgoje. Marsikateri partner se želi maščevati drugemu tako, da za orožje uporabi namenoma različne vzgojne prijeme, ki seveda otroka popolnoma zmedejo in šokirajo. Ko se starša nikakor ne moreta ali nočeta strinjati kako bosta vzgajala njune otroke, se lahko zgodi, da zveza ne vzdrži.

Za zvezo je treba delati

Faktorjev, ki ubijajo zvezo je sicer še mnogo, a sedaj sem izpostavila najbolj pomembne. Če bomo vedeli, kakšni so potencialni morilci naše zveze, je tudi večja verjetnost, da se jim bomo znali izogniti.

Seveda pod pogojem, da si želimo stabilne, ljubeče, spoštljive in dolgoročno srečne partnerske zveze. Za to pa je potrebno v zvezi delati in se truditi in to prav oba partnerja. Eden je žal premalo.

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva sem na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali me kaj povprašali, pišite na: info@svetovalnica.si.

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec