To je skrivnostni recept za ljubezen, ki so nam ga zaupale strokovnjakinje!

Blanka Tacer, Urška Černigoj in Nastja Mulej pravijo, da je enačba za srečno zvezo sledeča. Povej + sprašuj + delaj= (neskončna) ljubezen.

To je skrivnostni recept za ljubezen, ki so nam ga zaupale strokovnjakinje! (foto: Profimedia) Profimedia
18. 10. 2016

Na prvem zmenku ne dobimo navodil, kako se obnašati v partnerstvu. In tako
imamo vsak svoje predstave o tem, kako naj bi stvari funkcionirale. In skladno z lastnimi predstavami se obnašamo. 

1. Povej!

Morda je za nas (predstavnice nežnejšega spola) znak ljubezni to, da nam fantje pripravijo presenečenje ob obletnici. Seveda jim tega ne povemo in predvidevamo, da bodo oni to itak vedeli. Ko fant na dan obletnice nič ne naredi, si me to razlagamo, da mu ni mar. Kuhamo zamero, sledi prepir.

Po drugi strani je na primer za fante znamenje ljubezni to, da jim me enkrat na teden pripravimo najljubšo jed. Tudi oni tega ne povedo in predvidevajo, da bi dekleta to morala vedeti sama od sebe. Sledita pritoževanje in prepir, ko njihove jedi že ves mesec ni na mizi.

Mare in Ana sta sicer fantastičen par, ki pa drug drugemu nista zaupala svojih ključnih potreb ...

Nista postavila skupne vizije njunega odnosa, zato med njima ves čas prihaja do nerazumevanja, saj si iste stvari povsem različno razlagata.

Ko Ana sama poskrbi za svoj avto, si Mare to razlaga, da ga ne potrebuje več, in
se počuti zavrnjenega. Ana pa v resnici s skrbjo za avto želi le sama sebi dokazati, da ni kaotična. Če bi si to na glas povedala, bi drug drugega bolje razumela, in razlogov za prepir ne bi bilo.

Mare bi vedel, da Ana želi le potrditi svojo zmožnost in bi jo verjetno celo pohvalil ob opravljenem servisu. Ana pa bi vedela, da se Mare počuti zavrnjenega, če ga ne vključi v odločanje.

Oba imata željo ohraniti in izboljšati odnos. To je zelo dobro izhodišče. Če bosta poskusila najprej sama s pogovorom, naj se na začetku dogovorita, da vsak posebej pove svoj vidik in razmišljanja, pri tem naj ga drugi ne prekinja in naj se zadrži pri reakcijah, sodbah, razlagah ali komentarjih – naj se res potrudi vživeti in razumeti povedano skozi oči partnerja.

Tisti, ki se izraža, pa naj se potrudi, da govori predvsem v prvi osebi, na primer »jaz si v odnosu želim« ali »meni veliko pomeni pohvala«, in se izogiba obtoževalnim 'ti stavkom' (na primer »ti bi moral«, »od tebe pričakujem«).

2. Sprašuj!

Še boljša kot besede so dejanja. Ana in Mare sta s pogovorom že poskusila, vendar se je končal s prepirom. Dobro bi bilo, da bi se lotila preprostih pozitivnih aktivnosti. Jutro lahko začneta z vprašanjem »Kako ti lahko danes pomagam?«

Pa ne enkrat na mesec, temveč vsako jutro naj postavita to vprašanje. Ob izpolnjevanju teh obljub bo napredek viden že po dveh tednih, saj bosta oba spoznala, da je drugemu mar.

3. Delaj!

Več naj se dotikata in se gledata v oči. Ko osebo gledamo v oči, jo začutimo in v nas se porodi sočutje. Naredita lahko petminutni preizkus, ko si nenehno
gledata v oči, in spoznala bosta učinek. Telesni dotiki pa krepijo bližino in prav tako prispevajo k povezanosti. Na to sta Ana in Mare tudi pozabila, in na ta način bosta hitro obudila pozitivne občutke, če bosta to znova začela početi.

Obiskala bi lahko tudi strokovnjaka, ki jima bo pomagal vzpostaviti varno okolje, v katerem se bosta naučila konstruktivno izražati svoje želje in potrebe ter bosta skupaj zastavila in se trudila za pozitivne spremembe v odnosu. Strokovna podpora je dobrodošla zlasti na začetku, ko je po dolgem času ustaljene rutine težko začeti s spremembami in vsakemu tudi večkrat 'spodrsne', strokovnjak pa lahko pomaga, da par ne obupa ob prvi naslednji oviri.

Če si Ana in Mare oba želita sprememb, imata dobro izhodišče, in v resnici cenita drug drugega, le da tega ne prakticirata.

Vse dobro jima želimo.

Prispevek je za Elle (okotber 2016) pripravila Nina Pretnar.

Preberi še: Se utapljaš v anksioznosti ali žalosti? Tako zelo ti lahko pomaga psihoterapija!

Priporočamo tudi: "Nedosegljiva sem! Pa kaj potem!?"