To je RAZLOG, zakaj ženske po tridesetem vse pogosteje zapuščajo moške

Ženske po tridesetem letu vse pogosteje zapuščajo svoje moške in razlog za to je ...

To je RAZLOG, zakaj ženske po tridesetem vse pogosteje zapuščajo moške (foto: Profimedia) Profimedia
3. 5. 2019

... druga ženska!

Nenaden preobrat v spolni usmerjenosti namreč pri ženskah po 30. letu sploh ni tako redek, trdijo mnogi strokovnjaki.

A zakaj je temu tako?

Kot je za Instyle razkrila dr. Sheryl Kingsberg, profesorica in predstojnica oddelka vedenjske medicine na ginekološkem oddelku univerzitetne bolnišnice Cleveland, je v letih svojega kliničnega dela doživela že kar nekaj primerov, ko so heteroseksualne ženske v svojih 30-ih doživele nenaden preobrat v spolni usmerjenosti.

Te ženske so bile srečne moškimi vse svoje življenje, nekatere od njih so bile tudi poročene in imele otroke. No, na neki točki v njihovih 30-ih ali celo 40-ih se je naenkrat zgodil preobrat.

"Morda so za to krivi hormoni, morda nevroendokrini sistem, kjer se zgodi epigenetski premik v kemiji možganov, ki temelji na hormonih. V vsakem primeru gre za preobrat," pravi dr. Kingsbergova.

Dr. Lisa Diamond, profesorica razvojne psihologije in raziskovalka na področju preobrata v spolni usmerjenosti žensk, verjame, da je vse skupaj situacijsko.

Po njenih besedah si lahko nekatere ženske želijo drugih le pod določenimi pogoji, ne glede na njihovo usmerjenost.

"Vprašanje, ali je takšna ženska doživela preobrat ali pa je biseksualna, je zapleteno. Če se je ženski zgodilo le enkrat, da jo je določena oseba istega spola privlačila in je bila osredotočena le na njo, je to najverjetneje primer preobrata," pravi dr. Diamondova.

"Eno izmed tveganj 'potlačenega lezbijštva' je, da ženske privede do občutka, da so bile njihove pretekle zveze z moškimi 'neprave' in 'neavtentične'. Čisto normalno je, da je imela ženska popolnoma zadovoljiva razmerja z moškimi in da ima zdaj nova in prav tako zadovoljujoča razmerja z ženskami."

Dr. Christine Hyde, terapevtka seksualne terapije, ki je ta preobrat izkusila tudi sama in je v svojih 25 letih dela prav tako doživela že kar nekaj tovrstnih primerov pri ženskah, je prepričana, da je vse skupaj evolucijsko.

"Vse moje pacientke so bile v svojih poznih 30-ih oziroma zgodnjih 40-ih. Vse so imele otroke in bile odločene, da več ne bodo rodile," je povedala.

"Vsem se je v življenju zgodila neka sprememba, ki je potekala vzporedno s preobratom. Šlo je za čas, ko so se začele individualizirati. Ali spremenile svojo kariero. Ali se preselile na drugo stran države."

Kot v vseh svojih letih kliničnega dela ugotavlja dr. Kingsbergova, večina, ki doživi preobrat v spolni usmerjenosti pri 30-ih in kasneje, ostane z žensko na dolgi rok.

"Povezanost med dvema ženskama presega spolno privlačnost," zato je morda ravno ta dodana vrednost razlog, zakaj se nikoli ne vrnejo k moškim.

"Oksitocin (hormon ljubezni) je lahko prav tako prispevajoč faktor, tj. da imajo ženske več tega hormona kot moški, zaradi česar se prej zaljubijo in nato do te osebe razvijejo privlačnost." Kar je tudi razlog, zakaj je preobrat v spolni usmerjenosti bolj pogost pri ženskah kot moških, poudarja.

Medtem ko pri tem, kdo nas bo privlačil in koga bomo ljubili, morda nimamo izbire, je včasih lahko prav odločitev, ali bomo to sprejeli, zastrašujoča.

"Nikoli ne smeš biti prepričana, da boš tisto, kar si želiš pri 25-ih, želela in v tem uživala do konca življenja. Tvoj spolni razvoj ni končan," pravi dr. Diamondova. "Vsi bi morali sprejeti tovrstne (evolucijske) spremembe – so namreč znak naše lastne trajnosti."

Po predlogi Nine St. Pierre

Preberi še: Tudi ti naravnost obožuješ Prijatelje? TO je en razlog več, zakaj jih boš imela ŠE RAJE!

Priporočamo tudi: HOROSKOP: Kaj ti prinaša MAJ na področju ljubezni, kariere in zdravja