TO je razlog, zakaj se otroci ločenih staršev pogosteje ločijo

Od svojih staršev podedujemo številne lastnosti, od barve oči in kože, do oblike telesa. Ampak, ali lahko od staršev podedujemo tudi nagnjenost k ločitvi?

Znanstveniki so prišli do novih ugotovitev iz področja ločitev in genetike. (foto: Profimedia) Profimedia
19. 10. 2017

Nobena novost ni, da otroci poberejo vedenjske vzorce svojih staršev in med slednje se velikokrat umešča tudi ‘odpor’ do poroke. Tiste, ki ste se v razmerju že kdaj znašle z moškim ločenih staršev se verjetno strinjate, da je bila poroka stvar, o kateri niso ravno tekle debate.

Prav to potrjujejo tudi nekatere raziskave, ki nakazujejo na to, da naj bi bili otroci ločenih staršev ravno zaradi vedenjskih vzorcev bolj nagnjeni k ločitvam.

Pred kratkim pa je ameriška publikacija 'Journal of Psychological Science' objavila še raziskavo, v kateri ugotavljajo, da naj bi bile povečane možnosti za ločitve otrok ločenih staršev tudi posledica genetike.

Je ločitev le stvar ‘okolja’ ali pa k temu svoje prispeva tudi narava?

Raziskovalci so odgovor na vprašanje, ali je ločitev le stvar ‘okolja’ ali pa k temu svoje prispeva tudi narava, iskali pri 20.000 švedskih državljanih, ki so bili kot otroci posvojeni, in ugotovili, da so ti glede ločitve in poroke bolj podobni svojim bioloških staršem, kot posvojiteljem.

To pa je presenetilo tudi raziskovalce, saj je splošno sprejeto mišljenje, da so takšna vedenja posledica okolja, v katerem otroci odrastejo, in od vzorcev, ki jih ti prevzamejo od svojih staršev.

Obenem pa raziskovalci tudi poudarjajo, da rezultati raziskav ne napovedujejo nujno neuspeha v zakonu odraslih, ki so živeli v ‘ločenih družinah’. Gre le za povečano tveganje, podobno kot pri cigaretih ali alkoholu, ko otroci kadilcev, na primer, pogosteje tudi sami kadijo.

Pripravila: Kaja Milanič
Fotografija: Profimedia

Preberi še: “Moški, ki te ima zares rad, te bo hotel imeti samo zase” (7 resnic o moških)

Priporočamo tudi: Sodeluj v novem kulinaričnem izzivu: NAJ potica 2017!