TO je EDINA stvar, ki je v zvezi bolj pomembna od ljubezni (in NI seks)

13. 4. 2023
TO je EDINA stvar, ki je v zvezi bolj pomembna od ljubezni (in NI seks) (foto: Profimedia)
Profimedia

Zdravo razmerje zahteva veliko več kot le ljubezen, da bi se obneslo. Pa vesta, katera stvar je ključna? 💞

Občutek, ko si zaljubljen, je eden najlepših na svetu. Nova oseba, vznemirljivi zmenki, polni smeha in dooolgih sprehodov, crkljanje na kavču med gledanjem filmov in – oh, ti – topli poljubi, ki se jih ne moreš naveličati.

A kar v telesu vzbuja malo (no, če smo iskreni, veliko) manj prijeten občutek, je razmerje brez zaupanja.

Ko ljubezen in vznemirjenje zamenjata dvom in strah, stvari več niso tako bleščeče. Prav iz tega razloga je zaupanje v razmerju pogosto bolj pomembno od ljubezni.

Dejstvo je, da imamo vsi svoja bremena, ki jih moramo prenašati, in želeli to ali ne, jih skupaj s seboj prinesemo v naše razmerje. Ne glede na to, ali se soočamo s travmami iz otroštva ali pa skušamo preboleti nezvestobo iz prejšnje zveze, naša preteklost zmeraj na nek način vpliva na vsa naša razmerja.

Zato je zaupanje temelj kateregakoli razmerja. Je ključno za uspešno razmerje in zadovoljstvo. A vendar je tudi krhko. Ko ga izgubimo, ga je zelo, zelo težko ponovno vzpostaviti.

Zaupanje v razmerju pomeni, da verjameš v to, da je tvoj partner zanesljiv in ti želi le dobro. Pomeni, da imaš vero in zaupanje vanj. Ob njem se počutiš čustveno in fizično varna, prav tako kot on ob tebi.

Zaupanje pomeni, da v razmerju pričakuješ spoštovanje, integriteto, zvestobo in iskrenost. Pričakuješ, da bo partner držal obljubo in varoval tvoje skrivnosti ter te v težkih trenutkih podpiral.

A zaupanje prav tako pomeni, da se medsebojno razumeta in si odpustita, ko kdo od vaju kdaj kakšno obljubo ali dogovor prelomi.

Zaupanja ne moreta imeti, če je eden izmed vaju na zgoraj omenjeno pripravljen, drugi pa ne.

Medsebojno zaupanje vama da svobodo, da sta lahko v razmerju preprosto takšna, kot sta. Zaupanje gradita postopoma in naravno – s tem, ko sta drug do drugega ljubeča in skrbna.

Vendar pa nikogar ne moreš prisiliti, da ti zaupa, oziroma od njega tega zahtevati. Da se zaupanje v razmerju razvije, je potreben čas.

Je zaupanje torej bolj pomembno od ljubezni?

Čeprav ti je morda ljubše reči, da je ljubezen najpomembnejši del razmerja, je dejstvo, da je zaupanje tisto, ki je najbolj pomembno v katerem koli odnosu.

Samo predstavljaj si razmerje brez zaupanja – s partnerjem se imata zelo rada, a vendar med vama ni zaupanja. Partner ti reče, da gre naslednji vikend na službeno potovanje. Kako bi se počutila? Bi bila prepričana, da to počne zato, ker ti želi nuditi dobro življenje? Ali pa bi v trenutku pomislila na to, da ima afero s sodelavko? Najverjetneje bi najprej pomislila na to, da te vara.

Postala bi nemirna. Začela bi dvomiti vanj. Ves čas bi preverjala njegov računalnik in mobitel. Skušala bi mu slediti. Postavljala bi mu mnogo vprašanj. Naposled bi se začela prepirati in to bi zelo verjetno kmalu vodilo h koncu razmerja.

Zdaj ljubezen brez zaupanja več ne izgleda tako dobro, kajne?

Razmerje se lahko hitro spreobrne v nočno moro, če v njem ni zaupanja. Vajin odnos bo sčasoma postal nezdrav, nefunkcionalen, kaotičen, toksičen. In to je popoln recept za katastrofo.

Zaupanje je ključno za uspešno razmerje. Je nujno za to, da lahko brezpogojno ljubimo in smo ljubljeni.

Zaupanje je temelj, na osnovi katerega lahko vajino razmerje preživi najtežja obdobja v življenju. Razmerje brez zaupanja se dolgoročno nikoli ne bo obneslo – ne glede na to, kako močno se imata rada.

Po predlogi The Minds Journal pripravila N. Š.

Preberi še: 5 znakov, da je vajino razmerje v harmoniji ali pa Se nahajaš v enostranski zvezi? TAKOLE se lahko prepričaš! (5 zelooo očitnih znakov)

Priporočamo tudi: To so stvari, ki jih moški počne le z žensko, ki jo zares LJUBI ❤️