"To je bilo težko slišati, toda imela je prav" (iskrene zgodbe pravih prijateljic)

Morda je nekatere stvari težko slišati, vendar bi morala biti tvoja najboljša prijateljica tista, ki te ima dovolj rada, da ti pove resnico tudi takrat, ko ti je ne bo nihče drug.

"To je bilo težko slišati, toda imela je prav" (iskrene zgodbe pravih prijateljic) (foto: Profimedia) Profimedia
26. 12. 2016

"Nekoč v bednih časih, ko mi je bilo v službi precej težko, sem dobila šefinjo, ki ni bila prepričana, ali sem prava oseba za to delo. Zato sem se v službi počutila slabo – in to čisto vsak dan.

Bila sem pred tem, da se zjokam na stranišču ali da se prelevim v svoj grdi alter ego.

Vedela sem, da izgubljam nadzor nad svojo službo, vendar sem živela v zanikanju. K sreči sem imela prijateljico, ki me je povabila na kavo in mi povedala, "naj se zberem".

Rekla mi je, da se ta politična pisarniška igra zame ne bo dobro končala, čeprav to morda ni fer.

Rotila me je, naj se obrnem in odkorakam ter svojo energijo raje preusmerim na naslednjo veliko stvar v svoji karieri. To je bilo zelo težko slišati, toda imela je prav.

Čutila sem podporo, ne pa obsojanja zaradi iskrenega klepeta s svojo prijateljico. Poslušala sem njen nasvet in zdaj sem v boljšem položaju, kot sem sploh lahko sanjala, ko sem bila tako potrta."

Seveda, prijateljici je laže povedati, kar si želi slišati ('Ja, res se je bedno obnašal do tebe.'), namesto tega, kar mora slišati ('Ampak zakaj si spet hotela, da je vse po tvoje, potem pa si bila jezna nanj?

Mogoče bi bilo dobro, da bi se pogovorila in bi vsak od vaju povedal svojo resnico vajinega prepira.'), saj so resnična prijateljstva zgrajena le na resnici.

Če si prijateljica, ki reče Zberi se – in vedno poslušaš svojo skupinico proti neumnostim – ti to lahko spremeni življenje. Vsekakor ga je spremenilo naslednjim ženskam ...

"Ena od mojih prijateljic je bila v zvezi s šarmantnim starejšim moškim, ki je večkrat izginil za več dni. Končno je priznala, da je poročen in da ji naklada tisto staro zgodbo: 'Nimam več rad svoje žene.'

Dobile smo se s prijateljicami in ji povedale, da nikoli ne bo zapustil svoje žene in bo vedno druga v vrsti ... pri kretenu! Naša mini intervencija jo je prizemljila. Zapustila ga je in zdaj je v srečni zvezi že sedem mesecev." – Janja*, 32

"Moja predrzna sestrična je na Facebooku ves čas objavljala tečne komentarje. Vsakič, ko je napisala, da ji gre na bruhanje, ko zagleda Anne Hathaway, je izpadla zelo negativna oseba pred 600 prijatelji na Facebooku, med katerimi je bilo precej sodelavcev.

Rekla sem ji, da so njene objave tako toksične, da je videti, kot bi bila oseba, ki v resnici ni. Zastavila sem ji izziv, naj objavlja le pozitivna sporočila. Sprejela ga je in zdaj svoj bridki um uporablja bolj modro." – Mija, 26

"Imela sem prijateljico, ki še ni zagledala šanka, na katerega ne bi splezala in zaplesala na njem. Vendar je naslov 'najbolj pijane na zabavi' čedalje manj prestižen, ko se bližamo 30. letu.

Težko je nekomu, ki ga imamo radi, povedati, da si dela sramoto, toda nekaj prijateljic ji je med odkritim pogovorom reklo prav to.

Pozneje smo opazili spremembo v njenem obnašanju. Še vedno je zelo zabavna punca, vendar ne dela več stvari, zaradi katerih bi jo moralo biti naslednji dan sram." – Klara, 28

"Po grozljivi ločitvi sem pristala v zvezi z moškim, ki je bil zelo v redu. Vsi razen mene so videli, da med nama ni bilo iskric. Moja mami mi je rekla: 'Če si v zvezi z napačno osebo, nikoli ne boš spoznala pravega.' Prekinila sem z njim in po treh mesecih spoznala ljubezen svojega življenja." – Anja, 34

"Liza, moja najboljša prijateljica iz študentskih dni, je malce bolj okrogla in dolga leta me je morilo, ko sem jo gledala, kako tiho sedi in trpi žaljivke od starejše postavne sestre, ki jo je zaničevala zaradi tega, ker je pico ali ne telovadi.

Ko ji je sestra rekla, da ji bo dala svoje usnjene hlače, če bo dovolj shujšala, da jih lahko obleče, in je prijateljica dejansko premišljevala o tem, da bi zaradi tega stradala, sem si rekla, da je skrajni čas za resen pogovor z njo.

Večina najinih prijateljic si ni želela biti zraven pri takšnem pogovoru, toda jaz sem vedela, da Liza potrebuje malo podpore. Rekla sem ji, da je lepa oseba in da bi morala svoji sestri povedati, da ne bo več trpela njene brezčutnosti.

Jokala je, medtem ko je to povedala svoji sestri, ki so ji Lizine besede končno zaprle usta." – Ana, 27

*Imena deklet so spremenjena, da se ob branju njihovih izjav ne bi njihove prijateljice počutile izdane.

Kako govoriti resnico?

Si želiš biti odkrita, vendar nočeš, da bi izpadla kot ******? Nekaj nasvetov, kako ti bo to uspelo.

1 Bodi prijazna

Brez ostrih besed, brez streljanja z očmi. Pogovor vedno začni pozitivno: 'Ti si tako pametna ... Moraš dati odpoved v tej zamorjeni službi.'

2 Ostani trezna

Če boš svoje stališče razlagala mimogrede, medtem ko si pijana, boš lahko videti kot opravljivka ali zateženka, ne pa zaskrbljena prijateljica.

3 Ponudi rešitev

Domisli se ideje, kako rešiti to zmedo. Predlagaj, naj se odkrito pogovori s svojim moškim o tem, kar čuti, ali naj se dogovori za sestanek s šefom o tem, kako napredovati.

4 Izberi pravi čas za pogovor

Če ima prijateljica slab dan, ni najboljši čas, da ji postrežeš vroč krožnik krute ljubezni. Zapomni si – tvoj cilj je, da ji pomagaš, in ne da jo prizadeneš.

Prevedla in priredila: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri