Ti zadnje čase ni do seksa? Preveri, zakaj!

Ne skrbi, za vse obstaja rešitev.

Ti zadnje čase ni do seksa? Preveri, zakaj! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 2. 2018

Povsem normalno je, da čisto vsak dan nisi pri volji za seks. In s tem ni popolnoma nič narobe. Morda si imela naporen dan v službi in je vse, česar si želiš le sproščujoča peneča kopel. Morda pa v celem tednu nisi spala niti osem ur in komaj čakaš, da se zgrudiš v posteljo.

Ženski libido je zelo kompleksen in nanj lahko vplivajo mnoge situacije, na katere morda ne bi niti pomislili. Terapevtka Mary Jo Rapini je za revijo Women's Health pojasnila, kaj vse lahko vpliva na ženski libido.

1. Zamera 

Že dolgo te nekaj muči in še vedno mu nisi oprostila. V takem stanju je veliko težje čutiti poželenje. Rapini pojasni, da se mora ženska počutiti ljubljeno in povezano s partnerjem, saj drugače v seksu veliko težje resnično uživa. 

Kaj lahko storiš? Skupaj se odpravita v kino, nato pa se pogovorita o težavi. Tako boš veliko lažje prebila led in mu iskreno zaupala, kaj ti leži na duši.

2.  Nisi zadovoljna s svojim telesom

Verjetno to ni najbolj nepredvidljiva točka na tem seznamu, a je zagotovo vredna omembe. Morda se seksu izogibaš zaradi njegove opazke o tvojem telesu ali pa se preprosto ne počutiš dovolj seksi. 

Kaj lahko storiš? Najpomembnejše je samosprejemanje, vseeno pa Rapini svetuje, da poskusiš v svojo prehrano vključiti tudi bolj zdrava živila, se začneš ukvarjati s športom in da se sprostiš. Še bolje bo, če boš vse to počela skupaj z njim.

3. Iz enega razmerja si skočila v drugega 

Visoko število spolnih partnerjev v resnici pogostno nima niti najmanjše povezave z njegovimi/njenimi sposobnostmi v spalnici. Če partnerje menjaš zelo pogosto in vedno iščeš nekoga novega, to morda pomeni, da te je strah intimnosti.

Kaj lahko storiš? Popolnoma nič ni narobe s tem, da se brezskrbno zabavaš. Pomembno je le, da si vedno pozorna na razlog svojega početja.

4. Kriviš kontracepcijske tabletke

Najlažje je za vse težave kriviti kontracepcijske tabletke. Če se ti zdi, da je kriva kontracepcija, vendar se ji ne želiš odreči, vseeno ne skrbi. Pri dolgoletnih razmerjih naj bi na ženski libido veliko bolj močno vplivali drugi razlogi.

Kaj lahko storiš? Zavedaj se, da jemanje kontracepcijskih tabletk verjetno ni glavni razlog za pomanjkanje libida. Razmisli o tem, kaj bi morda lahko še vplivalo na to.

5. Tvoj fant si pogosto ogleduje druga dekleta 

Nič čudnega, da si jezna. Take situacije so zate boleče, zato je skorajda logično, da takrat nad seksom nisi najbolj navdušena.

Kaj lahko storiš? Če te moti, da si fant ogleduje druga dekleta (v živo ali na spletu) mu moraš to povedati. Pojasni mu, kako se ob tem počutiš in kako to vpliva tudi na tvoj libido. Zagotovo ti bo prisluhnil!

6. Zdravila in zdravstvene težave 

Določena zdravila in zdravstvene težave (npr. motnje ščitnice) lahko vplivajo tudi na tvoj libido. Če s partnerjem nimata nobenih drugih težav, zaznavaš pa nihanje razpoloženja in spremembe apetita, je najbolje, da se posvetuješ z zdravnikom.

Kaj lahko storiš? Pogovori se z zdravnikom in mu pojasni svoje težave. Morda bo odkril, da so pravzaprav kriva zdravila, ki jih jemlješ. Tvoj libido ni odvisen le od tvojega razpoloženja!

7. Ni dober v postelji

Veliko žensk se spopada s podobnimi težavami, še posebno, ko so v svojih tridesetih. Ženske se pogosto znajdejo pred dilemo, ko je moški odličen mož in oče, a le povprečen v spalnici.

Kaj lahko storiš? Pomembno je, da razmisliš o svojih prioritetah in se z njim tudi pogovoriš. Povej mu, kaj ti je všeč! Zagotovo se bo potrudil, da ti ustreže.

8. Skupaj sta že od nekdaj 

Vsi upamo, da bo ljubezen živela večno. A velikokrat se zgodi, da tudi najboljši ljubimci to ne tudi ostanejo. Še posebno ženske naj bi bile nagnjene k temu, da se po določenem času svoje spolnega partnerja nekoliko naveličajo. 

Kaj lahko storiš? Bodita odprta do novosti, kot je na primer zmenek v trgovini za seks igračke. Sveže ideje bodo v vajino spalnico zagotovo ponovne prinesle vznemirjenje.

Vir: Womenshealthmag.co.uk

Preberi še: Naša novinarka: 5 stvari, ki sem jih spoznala med spremljanjem serije Moja boš (Kara Sevda)

Priporočamo tudi: Je tvoj dragi dosti višji od tebe? Ne boš verjela, kaj to pomeni za vajino razmerje!