Ti, on in njegova bivša (v zasedi)

Čeprav med njima ni več neporavnanih računov (vsaj kar se njega tiče) in je (očitno) do ušes zaljubljen vate, jo kot po čudežu vedno srečata povsod tam, kjer vama je zares odveč.

25. 2. 2014

Kdaj se je iz zdolgočasene bivše, ki ga je kar naprej kritizirala in mu grozila, da bo šla v posteljo z njegovim najboljšim prijateljem, ker je pozabil na njuno obletnico, spremenila v gverilko, ki bije osebno bitko za osvojitev izgubljenega ozemlja (beri: njegovega srca), ni jasno, jo bo pa treba vsekakor odstraniti s tvojega (vajinega) teritorija.

Vseprisotna kot višja sila

Kliče ga ob vsakršni uri dneva. Ne ve se, kako, a nekako ji uspe zvohljati vse, kar se mu dogaja. Se je urezal v prst? Je že na telefonu in ga sprašuje, kako globoka je ureznina, in se ponuja, da ga zategne do urgence. Se je sprl s tabo? Je že na vratih in mu ponuja ramico. In ne le to: njena ustrežljivost se hitro sprevrže v pokroviteljstvo. Samo ona namreč ve, kaj potrebuje njen čudoviti bivši, in obratno: kliče ga za vsako bedarijo. Seveda ti že pošteno vre kri.

Če bi ji lahko rekla dve besedi ...

"Poslušaj me, ti nora babnica, svoje probleme zadrži zase – tvoj bivši dragi bi zdaj rad reševal moje. Če bi jih seveda imela. Predlagam ti, da v nujnem primeru kličeš SOS-linijo. Nimaš družine, prijateljev ali novega ljubimca, ki bi mu težila? Bi se lahko lepo prosim preselila v drugo državo, ker midva načrtujeva družino?"

Prava taktika

Čas je za ultimat – a ne njej, temveč njemu. Naj to reč uredi ali pa se umikaš iz igre. Če mu godi njena pozornost, potem sta končala.

Gospodična nenadomestljiva

On o njej skoraj nikoli ne govori, zato pa ga nanjo opominjajo vsi drugi. Ne mine prijateljsko ali družinsko srečanje, da ne bi kdo med vzdihom obžalovanja vprašal: "Pa Dragica, kako se ima? Je srečna?" Ah ... Vsi jo imajo v tako lepem spominu, da se ne bi čudila, če bi se spustila med vas z avreolo nad glavo.

Če bi ji lahko rekla nekaj iskrenih besed ...

"Izgini! Ne prenašam te!"

Prava taktika

Uporabiti bo treba zvitost ... Nihče ni brez madeža in slej ko prej ti bo prišla na uho kakšna anekdota, ki jo prikazuje v manj lepi luči. Do takrat pa – potrpljenje je božja mast, diplomacija pa najboljše orožje.

Svetovna potuhnjenka

Izogibaj se je kot kuge, ker ni rečeno, da ga ne bi rada spet osvojila. V najboljšem primeru lahko glede na njeno zoprnost sklepaš, da ji gre blazno na živce, ker jo je zamenjal s tabo. Ne, nima te rada in se niti ne trudi, da bi te sprejela. Njena tehnika za uničevanje tvojega življenja je zelo preprosta, na primer: srečaš jo na poroki in ti reče: "Tvoja obleka je res zelo lepa, sicer preozka, prekratka in preveč odprta, a to je tvoj stil."

Če bi ji lahko rekla nekaj iskrenih besed ...

"Poslušaj, pametnjakovička, razumela sem, da si nisva preveč simpatični. Naredi mi torej uslugo in se mi ne motaj pod nogami. V bistvu bi ti bila hvaležna, da me sploh ne ogovoriš več. Zagotovo svojega fanta ne bom pustila samo zato, ker gre tebi najino razmerje na jetra."

Prava taktika

Morala boš uporabiti težko artilerijo, ker je tole velik zalogaj. Ko bo naslednjič čivkala v neprimernem trenutku, jo takoj postavi na svoje mesto. Če se bo vtikala v tvojo garderobo, ji namigni, da je njen bivši na te tvoje izreze čisto nor. Če je inteligentna, bo odnehala, ker bo v tebi spoznala enakovredno nasprotnico. Če se za tvoja opozorila ne bo zmenila, jo ignoriraj – s svojo zlobo si bo sodila sama.

Slovenska Gwyneth Paltrow

Lepa je, prijazna, izobražena in elegantna. Ima bele zobe in bleščeče lase, njeni nohti pa so vedno urejeni. Odlično kuha, ločuje odpadke, je prostovoljka v zavetišču za brezdomce in od leta 2000 ne je mesa, ker noče nikomur škodovati. Če bi se ti rada pritoževala čez 'vajinega' moškega, se spremeni v veliko uho. Zdi se, da ga je resnično prebolela, zato je ne moreš sovražiti, pa če te še tako mika.

Če bi ji lahko rekla nekaj iskrenih besed ...

"Pa kako ti to uspe? Mi izdaš svoj skrivni recept? Rada bi bila kot ti!"

Prava taktika

Spoprijatelji se z njo, ker si ne želiš takšne sovražnice. Če je ne bi imela rada, bi bila v njegovih očeh vi­deti nizkotno.

V štiri

V bistvu se družite – onadva sta ostala prijatelja, ti pa si postala blizu njej in njenemu novemu fantu. In tako je naneslo, da veliko časa preživite skupaj. Njej je luštno, njen novi pa ni ljubosumen tip. Priznati moraš, da je simpatična, a čisto se v njeni družbi ne moreš sprostiti. In če nekega dne spet preskoči iskrica? Če ju zadene nostalgija? Preselila bi se na drug planet, tako izdano bi se počutila!

Če bi ji lahko rekla nekaj iskrenih besed  ...

"Super je, da se vsi skupaj tako lepo razumemo, in brunarica, ki smo jo za novo leto najeli v hribih, je bila zares fantastična. Ne morem pa si pomagati, da me naše prijateljstvo ne bi spravljalo v zadrego."

Prava taktika

Namesto zmenka v štiri organiziraj večerjo za štiri pare. To je priložnost, da se njegova bivša in njen zdajšnji zbližata z drugim parom. Tako, končno si lahko oddahneš!

Najboljša  prijateljica

Skupaj sta bila pol življenja, zato ni čudno, da sta si kot brat in sestra. V bistvu si on življenja brez nje sploh ne zna predstavljati. Slišita se vsakih nekaj dni, in vedno ko govori z njo, se veliko smeji. A če ne bi bil resen s tabo, je, verjemi, ne bi nikoli spoznala.

Če bi ji lahko rekla nekaj iskrenih besed ...

"Vesela sem, da je med vama tako globoka vez, a ne bi rada, da bi ta vez škodila moji."

Prava taktika

Z njo se kar pogovori, in to brez grdih pogledov, ker je nekoč spala z njim. Povej ji, da bi si želela, da se nekoliko umakne iz vajinega življenja in zaživi po svoje.                          

Besedilo: Tina Torelli, fotografije: Shutterstock, profimedia.