Kako pomebno je politično prepričanje pri tvoji izbiri fanta?

Anketa v Veliki Britaniji je pokazala, da politično prepričanje očitno ni več zelo pomemben faktor pri izbiri partnerja.

Isti okus za hrano, a različna politična prepričanja. Pa bo to šlo? (foto: profimedia) profimedia
15. 9. 2014

Na spletni strani za zmenke Elite Singles, so nedavno tega izvedli zanimivo anketo, da bi izvedeli, kateri dejavniki so danes najpomembnejši pri izbiri partnerja. Dolgo časa je namreč - vsaj v Veliki Britaniji in deloma tudi v ZDA - veljalo, da je politično prepričanje, podobno kot religija, ključno pri določanju kompatibilnosti med dvema osebama. V času pred lokalnimi volitvami in ob tudi sicer zelo žolčnem političnem dogajanju v Sloveniji, nas seveda zanima, kako pomembno je to področje tebi, ko z novim fantom počasi drsiš v dolgoletno razmerje.

Politika šele na 6. mestu

Le 22% vprašanih je politiko opredelilo kot pomembno pri iskanju ljubezni. S tem je politično prepričanje končalo na 6. mestu najbolj ključnih faktorjev pri izbiri partnerja - torej za smislom za humor, videzom, službo in celo tako malenkostno značilnostjo, kot je: kakšen okus ima druga oseba za hrano. Nižje na lestvici, pod političnim prepričanjem, sta končali le še religija in ljubezen do športa.

57% vprašanih je trdilo, da naj pogovori o politiki ne bodo del prvega zmenka. Pravzaprav naj ne bodo tematika prvih nekaj zmenkov, vključno s pogovori o bivših (40% jih meni, da o bivših ne bomo klepetali na prvih zmenkih) in pogovorih o denarju (15%). Če skratka povzamemo: ljudje bi se na zmenkih raje pogovarjali o svojih bivših kot pa o političnih prepričanjih. Oziroma - frajer ti bo raje priznal, da je obubožan, kot pa koga je volil na zadnjih državnozborskih volitvah.

In kdaj naj se potem začnemo pogovarjati o politiki? 26% vprašanih meni, da naj to počaka do takrat, ko sta že par.

Pa je politika zares tako nizko zdrsnila na lestvici odprtih tematik med pari?

Politika naju ne bo spravila narazen

34% žensk je potrdilo, da bi bile v razmerju popolnoma srečne tudi, če bi imel njihov partner drugačno politično razmišljanje. Enako je trdilo kar 54% moških, kar nas napeljuje na poredno misel, da so moški morda celo malo bolj prepričani, da ljubezen premaga vse. :P

Na tem mestu nas zdaj zagotovo vse skupaj najbolj zanima le še, kako bi se vse to na koncu odražalo v realnosti.

Recimo, da najdeš čudovitega fanta, za katerega šele kasneje, ko sta že v razmerju, odkriješ, da ima izredno konservativne nazore glede določenih perečih tematik današnjega dne. Recimo, da te nazori vključujejo tudi njegov pogled na razvoj družinskega zakonika, ti pa imaš na drugi strani dolgoletnega prijatelja, ki je gej in razmišlja, da bi nekoč posvojil otroka. Lahko res ljubezen premaga tudi takšna, precej široka ideološka nestrinjanja?

Politik v postelji? Ne, hvala!

Ker v to (iz lastnih subjektivnih izkušenj v praksi) kar malce dvomimo, smo se poglobili v še en zanimiv vidik taiste ankete.

V njej je bilo namreč med drugim mogoče zaslediti tudi, da bi se kar 38% žensk in 45% moških brez večjih oklevanj spustilo v romantično zvezo s politikom, ključni razlog tistih, ki bi se skušnjavi vabila politika med rjuhe uprli, pa je bil zgolj: "pomanjkanje časa in pozornosti za partnerja in družino".

Ker nas glede na aferice iz Velike Britanije in ZDA, ti odgovori begajo v luči pričakovanja, da bodo vprašani in vprašane nekoliko višje uvrstili dejstvo, da imajo tamkajšnji politiki precej težav s skoki čez plot, nas zanima tudi tvoje mnenje.

Kako je s tem v resnici pri nas, bi morda bolje vedel kakšen politični kolumnist ali delavec iz ozadja, lahko pa nam v komentarjih pod prispevkom poveš, kaj si o vsem skupaj misliš ti, predvsem pa:

  • Je politično prepričanje nekaj, kar lahko vpliva na tvojo odločitev pri izbiri partnerja?