Ti in tvoj moški: zakaj sta si tako različna?

V enakih situacijah se odzivata drugače in vsak od vaju po svoje doživlja podobne življenjske okoliščine – razlike med fanti in puncami resnično niso le fizične, temveč je dejstvo, da različno tudi delujemo.

27. 1. 2011

Ne glede na to, kako srečen parček sta, te razlike lahko vsakodnevno zapletajo vajino skupno življenje – ti se jeziš nanj, on pa nate. Kje se skrivajo vzroki za to, si znanstveniki še prizadevajo odkriti. Špekulacij, nepreverjenih hipotez in vprašanj je veliko, vedno več pa je tudi odgovorov oziroma teorij, za katere je povsem verjetno, da se bodo izkazale za resnične. Nekateri tuji avtorji so se že dokopali do razlag, ki jih v tem članku delimo tudi s tabo.

Situacija:

Vsakdanja komunikacija

Ko zvečer prideš domov, potrebuješ vsaj 20 minut, da ga seznaniš z vsemi podrobnostmi, ki so se ti danes pripetile. Nato ga vprašaš, kako se je imel čez dan, in odgovori ti: "V redu."

Njegov pogled

Ni zgovoren? To še ne pomeni, da ga ne zanimaš ali da česa noče deliti s tabo. "Za moškega govor in poslušanje nista zelo pomembni možganski spretnosti," sta v svoji knjigi Zakaj lahko moški opravljajo le eno nalogo hkrati ... in zakaj ženske nikoli ne utihnejo zapisala avstralska strokovanjaka za partnerske odnose Barbara in Allan Pease. "V moških možganih za govor skrbi le leva možganska polovica, pa še tam je temu namenjeno malo prostora." To pojasni, zakaj moški ne govorijo na dolgo in široko, razen seveda, če nimajo povedati česa pomembnega in pametnega.

Tvoj pogled

"V ženskih možganih ima govor posebno mesto, preostali del možganov pa je hkrati na voljo za druge dejavnosti, in prav to ženskam omogoča, da ob pogovoru lahko počnejo še vrsto drugih stvari," razlagata zakonca Pease in nadaljujeta, da lahko večina predstavnic ženskega spola "hkrati govori o različnih temah – včasih celo v enem samem stavku." Nič nenavadnega torej, da si mu zmožna v nekaj minutah opisati svoj dan in vključiti toliko malenkosti, da bi se mu kar zmešalo (če ne bi izključil sluha in v pogovoru sodeloval le še navidezno).

Da se bosta bolje razumela

"Moški govori v krajših in bolj strukturiranih povedih," navajata strokovnjaka. Varčevanje z besedami moraš zato vzeti kot njegovo lastnost, podobno kot barvo oči, saj takšen pač je in ne moreš ga spremeniti. Če iz njega vendarle želiš izbezati kaj več kot enostavčne povedi, ga vprašaj, na katerih novih projektih dela v službi, kaj počne njegov prijatelj, s katerim sta bila na kosilu ...
Lahko pa malce spremeniš tudi svoj način podajanja informacij, kadar sta skupaj. "Če želi biti ženska v pogovoru z moškim uspešna, se mora zavedati, da mu lahko naenkrat predstavlja le eno misel oziroma zamisel," sta mnenja Peaseova. Povej mu le najpomembnejše in ne skači s teme na temo, izražaj se jasno in posebej poudari, če od njega pričakuješ odziv.

Situacija:

Spopadanje s stresom

Oba opravljata delo pod pritiskom in imata premalo prostega časa, da bi vmes lahko vsaj malo zadihala. Ti si zaradi tega živčna, ne moreš spati, potrebuješ nekoga, ki se mu lahko zaupaš in veliko časa, da si opomoreš – on pa je mrtvo hladen.

Njegov pogled

Po besedah dr. Marianne J. Legato, ameriške zdravnice in avtorice knjige Zakaj si moški nikoli ne zapomnijo, ženske pa nikoli ne pozabijo?, ob stresu telo sprosti kortizol (stresni hormon), ki ima pomembno vlogo pri učenju in oblikovanju spominov. Pri moških spolni hormon testosteron učinek kortizola zavira, zato je odziv na neprijeten dogodek krajši kot pri ženskah. Njegovo telesno delovanje mu torej omogoča, da učinke stresa predela hitreje. Poleg tega pa "moški slovijo po tem, da se umaknejo in skušajo sami rešiti težavo, ki zaradi katere imajo več motenj, povezanih s stresom."

Tvoj pogled

"Ženske pod stresom dlje časa proizvajajo kortizol in v večji količini," pravi Legatova in dodaja, da progesteron, eden od spolnih hormonov, preprečuje, da bi kortizol prenehal nastajati. To je razlog, da "ženske veliko bolj živo občutijo in izkusijo neprijetnost ter se je bolje spomnijo." Nič čudnega torej ni, da o nekem dogodku, ki te je pretresel, razmišljaš še dolgo po tem, ko se je že končal, in na pomoč kličeš prijateljice. Legatova je prepričana, da se punce na stres odzovejo tako, "da poiščejo tolažbo ali nasvete pri drugih ljudeh, zlasti pri ženskah." Tak odziv pomaga rešiti težavo in tudi na splošno blaži posledice stresa.

Da se bosta bolje razumela

"Moški in ženske doživljajo stres drugače in se nanj različno odzivajo," trdi Legatova. Če se zapira vase, ga pusti. Morda si bo premislil, zato mu povej, da si tukaj, kadarkoli te bo potreboval. Možno je tudi, da se bo lažje zaupal najboljšemu prijatelju, zato ga spodbudi, naj se mu oglasi.

Če stres nagaja tebi, se obvezno poskusi sprostiti – pojdi na sprehod, kjer boš zbistrila misli, še se preden doma otreseš slabe volje in zakuhaš prepir. Pokliči prijateljico in jo prosi, da ti prisluhne. Vzdrževanje prijateljstev, ki nam pomagajo ublažiti stres, je ključnega pomena za zdravje, končuje Legatova.

Situacija:

Reševanje nesporazumov

Prepiri so del vsake zveze. Tebe spravijo ob živce, da začneš ponorelo vpiti ali pa se ti ulijejo solze, on pa ne more razumeti, čemu je potreben ves ta teater.

Njegov pogled

Redkokateri fant ima sposobnost iz prikritih znakov, ki mu jih pošilja punca, razbrati, da je nekaj narobe oziroma kaj je narobe. Medtem ko se ti že nekaj časa pripravljaš na eksplozijo, je prepir zanj popolno presenečenje. Za razliko med vama je odgovorna "mešanica napeljave možganskega živčevja pa tudi socializacije," strne Jean Hannah Edelstein, avtorica priročnika On tako, ona tako – zakaj ženske ne štekajo, zakaj jih moški ne štekajo. Ko pa prepir že doseže vrhunec, se po svoji stari navadi želi umakniti na samo, da bi trezno in razumno premislil o težavi.

Tvoj pogled

Glede na njegov odziv se ti zdi, da te ignorira ali pa da mu je vseeno, čeprav nič od tega ne drži. A zate je to dovolj dober razlog, da postaneš največja sitnoba na svetu. Ko se o zapletu končno začneta pogovarjati, si ti že močno vznemirjena in s čustvi na koncu, kar ti ne pomaga pri hitrejšemu reševanju neprijetnosti. Zaradi nastale situacije si še bolj občutljiva in korak za korakom dlje od pomiritve.

Da se bosta bolje razumela

"Meni se zdi bolj uporabno, če povem, kdaj me daje slabo razpoloženje, kakor da bi več ur čakala, da bo moški to opazil, kar pri meni sproži nedostojanstven temperamentni izbruh," svoje izkušnje deli Edelsteinova. Nasvet se torej glasi: povej, kaj te muči, ker tvoj dragi ne vidi, kaj se ti kuha v glavi.

Ženske smo običajno hitrejše, ko gre za razbiranje moškega razpoloženja, zagotavlja strokovnjakinja. Če je težava na njegovi strani, pogosto lahko predvidiš, da se nekaj pripravlja, malce ‘potipaš’, za kaj gre, nato pa vama ogenj morda uspe pogasiti, še preden se razširi v požar. Zagotovo pa je vse nesporazume najbolje hitro rešiti in jih ne pometati pod preprogo.

Situacija:

Spolnost

On je skoraj vedno pripravljen na skok med rjuhe, ti potrebuješ čas, pravo okolje in posebno vzdušje, ki vključuje veliko romantike in nežnosti, da se spraviš v tisto primerno razpoloženje.

Njegov pogled

Potreba tvojega moškega je seks. "Moški svojo ljubezen kaže telesno. Ljubi žensko, ki ga podpira in mu je predana, in to ji pokaže v postelji. Vse čustveno – pogovarjanje, crkljanja, držanje za roke in navezovanje – počnemo samo zato, ker vemo, da se zdi pomembno vam, ženskam," razlaga Steve Harvey, avtor uspešnice Bodi ženska, razmišljaj kot moški – kaj si moški zares mislijo o ljubezni, intimnosti in razmerjih. Po njegovem mnenju "se moški naveže na partnerico tako, da spi z njo."

Tvoj pogled

Tebi je bolj kot sam seks pomembna bližina z objemanjem in poljubi. Zlasti če si utrujena, zaskrbljena in pod stresom, ti spolnost ne pride na misel, si pa v neomejenih količinah želiš njegove pozornosti v obliki masaže, razvajanja, skupne kopeli ... "Na ženski spolni nagon zelo vplivajo drugi dogodki v njenem življenju," ne dvomita Peaseova in dodajata, da je ženska kot električna pečica – počasi se ogreje do najvišje temperature, potem pa se še počasneje ohlaja (v nasprotju z moškim, ki je kot mikrovalovna pečica, ki v nekaj sekundah deluje z vso močjo, ugasne pa tudi v tistem hipu, ko je jed skuhana).

Da se bosta bolje razumela

Čeprav se ženska predstava o povezovanju s svojim najdražjim po navadi ne dogaja v spalnici, je seks za zvezo prav tako pomemben kot nežnosti. Če resnično nisi razpoložena, fantu to nujno obzirno pojasni, toda to se ne more dogajati kar naprej – no, razen če nimaš kakšnih hujših težav.
Pravijo, da so možgani največja ženska erogena cona, zato takrat, ko nimaš nobenega posebnega razloga, da bi ga zavrnila, najprej pripravi svoje ‘podstrešje’, potem pa bo vse gladko steklo tudi med rjuhami. Pomaga, če si v mislih (ali na glas) odvrtiš kakšno seksi zgodbico, pogledaš kakšno žgečkljivo revijo ali se preprosto pustiš sanjam ali spominom na vajino najbolj vročo noč.

5 primerov, v katerih sta si zelo podobna

  • Rad se sprosti v družbi svojih prijateljev.
  • Hvaležen ti je, če ga podpiraš na njegovi poti do ciljev.
  • Potrebuje čas zase in za svoje hobije.
  • Pomembno se mu zdi, da te sprejmejo njegova družina in prijatelji.
  • Nekaj časa želi preživeti samo s tabo.
  • Veliko mu pomeni, da ti lahko zaupa.
  • Všeč mu je, če skrbiš zanj (čeprav tega ne bo nikoli priznal).
  • Obožuje trenutke, ko ga razvajaš.

Nuša Oblak