Terapevtka za pare svetuje: "Napolni svoje spolno življenje s fantazijo!"

S tistimi sanjami, ki ti polnijo mislih, lahko popestriš svoje seksualno življenje. Prinesle bodo vzburjenje in poglobile vajino zvezo, a najprej jih moraš zaupati svojemu partnerju, čeprav se ti to zdi nekoliko strašljivo. Naj ti na pomoč priskoči strokovnjakinja Esther Perel, terapevtka za pare.

Terapevtka za pare svetuje: "Napolni svoje spolno življenje s fantazijo!" (foto: DOUG CHAYKA) DOUG CHAYKA
27. 10. 2017

Predstavljati si, kako bi želela, da se te dotakne ali pogleda, morda ne sodi v najbolj klasično definicijo seksualnih fantazij, saj si večina ljudi pod to kategorijo predstavlja igranje domišljijskih vlog ali sadomazo igrice kot v zgodbi Petdeset odtenkov sive.

A le zato, ker ni mask in pretvarjanja, še ne pomeni, da tvoje želje niso pomembne!

Fantazija je vse, kar v seks prinese poezijo in smisel (ko si s partnerjem ali sama), poudari vzburjenje in užitek. Tako se boš počutila zaželeno, to pa bo vodilo do boljšega seksa.

Čeprav se je morda zabavno prepuščati vzburljivim mislim, ko si sama, pa je precej bolj strašljiva ideja, da bi to morala nekomu povedati na glas.

De­liti tako zasebne misli s partnerjem ti lahko da občutek izpostavljenosti in ranljivosti. A obstajajo načini, kako o svojih fantazijah govoriti popolnoma odprto in kako to novo erotično energijo popeljati v odnos.

Analiziraj njegovo zaupanje

Najprej moraš vedeti, da ti nikakor ni treba izraziti svoje najgloblje seksualne želje. Govoriti o erotičnih fantazijah je izredno intimno, zato se moraš ob partnerju naprej počutiti varno, sicer tvegaš obsojajoč odziv, ki te lahko za vselej odvrne od nadaljnjega razkrivanja fantazij.

Zato se za začetek vprašaj: Ali svojemu partnerju popolnoma zaupam? Ali me ta oseba sprejema?

Če na katerokoli od teh vprašanj odgovoriš z Ne ali Ne vem, potem verjetno nisi prepričana, da se tvoj partner na fantazije ne bo odzval z ljubosumjem, užaljenostjo ali popolno tišino. Vse tri možnosti so nadvse neprijetne.

Če pa si na obe vprašanji odgovorila z Da, lahko nadaljuješ. A zapomni si, da tudi v družbi najbolj zanesljivih ljubimcev nekatere fantazije raje zadrži zase. V nasprotju s splošnim prepričanjem sanjanje o drugih ljudeh ali zanašanje na svoje vzburjajoče vizije med seksom ni varanje. Vsega pač ni treba deliti.

Še več, nekateri ljudje bolj uživajo v svojih poželenjih, če ta ostanejo skrita. Če si med njimi tudi sama, potem ostani zvesta sebi.

Preveri stanje

Čeprav si prepričana, da je svoje partner pripravljen na iskren pogovor o tvojih erotičnih zamislih, načni temo počasi, namesto da ga kar neposredno vprašaš, ali ga zanimajo tvoje seksi fantazije (s tem se tudi ogneš morebitnemu odporu pri njem).

Skupaj na primer poglejta seksi film, na glas mu preberi vročo zgodbico ali si poglejta kakšen ne preveč ekstremen pornič. Če v tem času karkoli spominja na tvoje fantazije, vprašaj partnerja, kaj si misli o tem.

Če je to všeč tudi njemu, boš to izvedela, ne da bi se izpostavila. Če to popolnoma zavrača, pa tvoja fantazija ostane skrita in mu nikoli ni treba izvedeti, da si to želela vnesti v vajin odnos.

Poskusita skupaj

Prehod od besed k dejanjem je vedno nekoliko tvegano dejanje, še toliko bolj, kadar gre za seks. Tudi če se oba odločita za preizkus neke fantazije, dejanska izvedba zahteva veliko poguma.

Vendarle smo le ljudje in kot takšni smo prežeti s sramoto o naših potrebah in o tem, kakšen smisel imajo. V realnosti tvoj erotični um morda sploh ni racionalen, morda niti ni politično korekten. To je okej. To so le trenutki, ko se poigravaš z možnostmi.

Ko se odločiš, da boš svojo fantazijo popeljala v realnost, poskusi ohraniti trezno perspektivo, izogibaj se razvijanju dodatnih misli in si zapomni, da te v najboljšem primeru čaka vroča in zabavna izkušnja.

Oba bosta doživela nekaj nepozabnega in dodala nekaj novega v vajin seksualni nabor. V najslabšem primeru pa se scena ne bo odvila tako, ko si si zamislila, in v tem ne bo nič privlačnega. Tudi to je popolnoma sprejemljivo.

Nič ni narobe, če se pri seksu kdaj kaj ponesreči. Na to ne smeš gledati po sistemu deluje-ne deluje, ker je pomembna zgolj izkušnja.

Vrni uslugo

Nekoč morda pride čas, ko ti partner razkrije svojo lastno fantazijo. Morda je to nekaj, kar se zdi njemu erotično, tebi pa niti malo.

Če ti njegova fantazija ni nekaj najbolj gnusnega, nekaj, kar niti v milijon letih ne bi uresničila (to bi ga pahnilo v precej neudoben položaj), je mogoče prav, da mu vrneš uslugo – in to vsaj enkrat poskusiš.

Zelo pogosto se izkaže, da je nekaj, kar se ti morda sprva zdi neprivlačno, na koncu presenetljivo seksi. S tvojim dragim bosta mogoče celo uživala. Ne nazadnje če želiš razširiti svoje seksualno obzorje, boš morala tudi malce tvegati. 

Po predlogi Esther PerelL pripravil: DARJO HRIB

Preberi še: Kako cel dan stopnjuješ vzburjenje (najbolj vročih 24 ur)